Σάββατο 20 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Μάθε τί είναι ομοιοπαθητική, τους κινδύνους και την αναγνώρισή της

Μάθε τί είναι ομοιοπαθητική, τους κινδύνους και την αναγνώρισή της

  H Ομοιοπαθητική, από τις λέξεις όμοιον και πάθος, είναι μια μέθοδος εναλλακτικής ιατρικής που επινοήθηκε το 1796 από τον Σάμουελ Χάνεμαν (Samuel Hahnemann), με βάση το αξίωμα πως «τα όμοια θεραπεύονται με τα όμοια» (similia similibus curantur), σύμφωνα με το οποίο η θεραπεία μιας ασθένειας μπορεί να επιτευχθεί με χρήση φαρμακευτικών ουσιών που είναι ικανές να προκαλέσουν τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας, όταν χορηγηθούν σε έναν υγιή οργανισμό.

Πολλά λέγονται και ακούγονται σχετικά με την ομοιοπαθητική και  ο δρ Χρήστος Χατζηκώστας, λύνει τις απορίες μας για τις χρήσεις της ακόμα και τις παρενέργειές που μπορεί να προκληθούν από αυτή.
 
Dr.-Christos-Hadjecostas
 
 

Τι είναι η Ομοιοπαθητική και σε ποιους ασθενείς απευθύνεται;
Η ομοιοπαθητική είναι ένα ισχυρώτατο επιστημονικό θεραπευτικό σύστημα.Οι ρίζες της ξεκινούν από τον πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη και η αναβίωσή της έγινε πριν περίπου 200 χρόνια από τον Γερμανό  καθηγητή της Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Λειψίας Samuell Hahanemann.
 
Απευθύνεται σε κάθε  άτομο που πάσχει από ένα οξύ ή χρόνιο πρόβλημα υγείας, ανεξαρτήτως του προβλήματος. Αυτό συμβαίνει διότι η ομοιοπαθητική δρά τονώνοντας δραστικά τους μηχανισμούς άμυνας του κάθε οργανισμού.

Έχει την δυνατότητα, όταν εφαρμόζεται σωστά, με γρήγορο, ήπιο, αποτελεσματικό και απόλυτα ασφαλή τρόπο, να θεραπεύει ριζικά το πρόβλημα του ασθενούς, να απαλλάσσει το άτομο από χρόνια ή οξέα προβλήματα και να επαναφέρει τον οργανισμό στην κατάσταση της υγείας.
 
Η ομοιοπαθητική στηρίζεται σε συγκεκριμένες επιστημονικές αρχές και νόμους.Θεωρείται από πολλούς μεγάλους επιστήμονες σαν "ένα από τα τελειότερα συστήματα θεραπείας που υπάρχουν στη φύση."
Μπορεί να συνδυαστεί, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, με την οποιαδήποτε άλλη θεραπεία ακολουθεί ένας ασθενής για ένα οξύ ή χρόνιο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει.
 
Ποιά είναι τα όρια της ομοιοπαθητικής;
Φυσικά η Ομοιοπαθητική δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν πανάκεια. Έχει και η αυτή τα όρια και τα περιθώριά της, όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε άλλη ιατρική ειδικότητα. Δεν πρέπει όμως τα όρια και τα περιθώρια της ομοιοπαθητικής να συνδέονται με τα όρια και τα περιθώρια του ομοιοπαθητικού γιατρού.

Ένα πρόβλημα  υγείας που ένας  μέτριος ομοιοπαθητικός γιατρός δεν μπορεί να το θεραπεύσει,ένας καλός ομοιοπαθητικός γιατρός μπορεί να το θεραπεύσει. Γι'αυτό το λόγο η ομοιοπαθητική ιατρική απαιτεί από το γιατρό που την εξασκεί μεγάλη και βαθειά γνώση, αφοσίωση και συνεχή μελέτη.
 
Τι χρησιμοποιεί ο ομοιοπαθητικός γιατρός για να θεραπεύσει;
Χρησιμοποιεί φάρμακα παρασκευασμένα από φυσικές ουσίες χωρίς καμμιά χημική επεξεργασία. Για να μετατραπεί μια φυσική ουσία σε ομοιοπαθητικό φάρμακο ακολουθείται μια επιστημονική διαδικασία που ονομάζεται δυναμοποίηση. Η δυναμοποίηση περιλαμβάνει δύο στάδια: την πολύ μεγάλη αραίωση της φυσικής ουσίας σε ειδικά μηχανήματα και την ταυτόχρονη κρούση.
 
Τι κινδύνους ή παρενέργειες μπορεί να αντιμετωπίσει ένας ασθενής που ακολουθεί την ομοιοπαθητική θεραπεία;
Απολύτως καμμία. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα, παρόλη την τόσο μεγάλη θεραπευτική αποτελεσματικότητα που παρουσιάζουν   δεν εμφανίζουν καθόλου παρενέργειες, είναι εντελώς αβλαβή για τον οργανισμό, σε όσες ποσότητες και αν ληφθούν και για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν άφοβα από βρέφη και μικρά παιδιά, από άτομα κάθε ηλικίας ακόμη και από τις εγκύους.
 
Μπορούν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα να συνδυαστούν με τα χημικά φάρμακα;
Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα συνδυάζονται χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα με τα χημικά φάρμακα και δεν χρειάζεται να διακόψετε τη χρήση των όποιων χημικών φαρμάκων χρησιμοποιείτε και μετά να αρχίσετε την ομοιπαθητική. Με την σταδιακή καλυτέρευση της υγείας σας με την ομοιοπαθητική, ο γιατρός σας θα σας δώσει κατάλληλες οδηγίες για την αλλαγή στη δοσολογία των χημικών φαρμάκων αν είναι αναγκαίο,  ή τη διακοπή τους, όπου αυτό είναι δυνατόν.
 
Πόσο χρόνο διαρκεί μια ομοιοπαθητική θεραπεία;
Αυτό εξαρτάται από το είδος της πάθησης, τη χρονιότητά της, και κυρίως την κατάσταση της αντιδραστικής ικανότητας των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού. Σαν γενικός κανόνας ισχύει ότι ένα οξύ προβλημα υγείας θεραπεύεται πολύ γρήγορα, (όπως π.χ μια γρίππη, μια κυστίτιδα οξεία, μια οξεία λαρυγγίτιδα κοκ) ενώ ένα χρόνιο πρόβλημα υγείας, χρειάζεται κάποιους μήνες θεραπείας.
 
Αυτό δεν σημαίνει ότι η βελτίωση της κατάστασης του ασθενούς χρειάζεται μήνες για να βελτιωθεί. Βελτίωση μπορεί να παρατηρηθεί και από τον πρώτο μήνα.
 
Τι πρέπει να αποφεύγει κάποιος που ακολουθεί ομοιοπαθητική θεραπεία;
Ουσίες που περιέχουν καφείνη, μέντα και κάμφορα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της ομοιοπαθητικής θεραπείας διότι εξασθενούν την επίδραση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων στον οργανισμό. Τα τελευταία χρόνια μπορούν και οι λάτρεις του καφέ να ακολουθήσουν την ομοιοπαθητική θεραπεία.
 
Αυτό έγινε κατορθωτό χάρις σ'ενα πρωτοποριακό επιστημονικό επίτευγμα του καθηγητή της ομοιοπαθητικής κ. Σπύρου Διαμαντίδη και της επιστημονικής του ομάδας. Αυτό συνίσταται σε ένα ειδικό ομοιοπαθητικό σχήμα που αντιρροπεί την ανασταλτική επίδραση της καφείνης στον οργανισμό κατά τη διάρκεια της ομοιοπαθητικής θεραπείας.
 
Εχει αναγνωριστεί η ομοιοπαθητική, διεθνώς;
Η Ευρωπαική Ενωση, ήδη από το 1997, έχει δώσει οδηγίες στα κράτη μέλη, να προωθήσουν και να διευρύνουν την έρευνα στον τομέα της ομοιοπαθητικής ιατρικής.
Στην Ευρώπη και στην Αμερική η ομοιοπαθητική διδάσκεται σε πολλες πανεπιστημιακές ιατρικές σχολές. Νοσοκομεία και κλινικές ομοιοπαθητικής λειτουργούν επίσης στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

  * ο δρ Κώστας Χατζηκώστας είναι πρόεδρος της Παγκύπριας Ιατρικής Εταιρίας Ομοιοπαθητικών και μέλος του Ινστιτούντου Ερευνών και εφαρμογών ομοιοπαθητικής ιατρικής, στο Δικταίον Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο, τηλέφωνο 22325252, 99624845
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας