Δευτέρα 6 Μαϊ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Ενας χειροπράκτης αναλύει τις διαφορές της χειροπρακτικής από την φυσικοθεραπεία

Ενας χειροπράκτης αναλύει τις διαφορές της χειροπρακτικής από την φυσικοθεραπεία

Η χειροπρακτική είναι γνωστή από την εποχή του πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη πριν 2000 χιλιάδες χρόνια. Αρχαίοι λαοί, όπως οι Κινέζοι, οι Αιγύπτιοι και οι Βαβυλώνιοι χρησιμοποιούσαν τη χειροπρακτική για θεραπεία μιας ολόκληρης σειράς προβλημάτων υγείας. Εφαρμοζόταν και από τους αρχαίους Έλληνες στα Ασκληπιεία.
 
Ιδρυτής της σύγχρονης Χειροπρακτικής θεωρείται ο Καναδός θεραπευτής Ντάνιελ Ντέηβιντ Πάλμερ, που έζησε και εργάστηκε στην Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου ίδρυσε την πρώτη χειροπρακτική σχολή, που λειτουργεί μέχρι σήμερα σαν πανεπιστήμιο, με πάνω από 2000 φοιτητές και θεωρείται το μεγαλύτερο Ακαδημαϊκό Κέντρο Χειροπρακτικής στον κόσμο.
 
Η θεωρία του Πάλμερ στηρίζεται στην ιδέα του Ιπποκράτη, ότι πρέπει να αναζητούμε τη βασική αιτία μιας ασθένειας πρώτα στη σπονδυλική στήλη. Μετά από μακροχρόνιες μελέτες και παρατηρήσεις κατάληξε στο συμπέρασμα, ότι οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης μπορεί να επηρεάσουν την κανονική λειτουργία του νευρικού συστήματος και επομένως δεδομένου ότι τα πλείστα των νεύρων εξέρχονται της σπονδυλικής στήλης, διόρθωση και επαναφορά των σπονδύλων στην κανονική τους θέση, μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση σε άλλα μέρη ή όργανα του σώματος.
 
Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα η πρόοδος της Χειροπρακτικής υπήρξε ραγδαία, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Ελβετία στην Αυστραλία και άλλες ανεπτυγμένες χώρες.
 
Η Χειροπρακτική στην Κύπρο υπάρχει εδώ και 30 περίπου χρόνια με τον ερχομό του Δρα. Ντίνου Ραμόν. Tην τελευταία εικοσαετία οι Κύπριοι άρχισαν να αναγνωρίζουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της Χειροπρακτικής και να τη χρησιμοποιούν σε ευρεία κλίμακα.
 
Ένα σημαντικό βήμα για την κατοχύρωση της Χειροπρακτικής στην Κύπρο, υπήρξε η ψήφιση από τη Βουλή του Περί Εγγραφής Χειροπρακτών Νόμου του 1991, στις 22 Μαρτίου του 1991. Σύμφωνα με το Νόμο αυτό "κανένας δεν δικαιούται να ασκεί τη Χειροπρακτική, εκτός εάν: Α) Είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Χειροπρακτών, που τηρείται από τον Έφορο Χειροπρακτών. Β)Κατέχει ετήσια άδεια σε ισχύ". Το 1984 ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος Χειροπρακτών Κύπρου, τα μέλη του οποίου είναι πτυχιούχοι αναγνωρισμένων πανεπιστημιακών σχολών.
 
Ο ΔΡ Σταύρος Ξενοφώντος, είναι από τους πιο γνωστούς στον χώρο της χειροπρακτικής με πολλές σπουδές στην Μεγάλη Βρετανία, εξηγεί τις διαφορές της χειροπρακτικής , την αποτελεσματικότητα και όλα όσα πρέπει να ξέρει ο κόσμος πριν επισκεφτεί ένα χειροπράκτη.
 
"Η Χειροπρακτική αποτελεί την τρίτη πιο διαδεδομένη θεραπευτική επιστήμη στον κόσμο μετά την κλασική Ιατρική και την Οδοντιατρική και ειδικεύεται σε προβλήματα κόπωσης, καταπόνησης και φλεγμονής (ερεθισμού) σε αρθρώσεις, οστά, μύες και νεύρα (προβλήματα μηχανικής φύσης).
 
Τα εν λόγω προβλήματα μπορούν να προκληθούν από πληθώρα αιτιών όπως κακή στάση/χρήση του σώματος (κακή εργονομία), έλλειψη σωματικής άσκησης, παχυσαρκία, μικροτραυματισμούς, ανατομικές αλλοιώσεις (π.χ. οστεοαρθρίτιδα-φθορά αρθρώσεων) κλπ.
 
Ο ασκών τη Χειροπρακτική (Χειροπράκτης) επικεντρώνεται σε παθήσεις της σπονδυλικής στήλης (αυχένα, ράχης, μέσης και λεκάνης) χωρίς να παραλείψει τα άνω και κάτω άκρα (χέρια και πόδια αντίστοιχα) όταν αυτό κριθεί αναγκαίο."
 
Σύμφωνα με τον δρ Σταύρο Ξενοφώντος, η χειροπρακτική μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά πληθώρα παθήσεων όπως:             
  • Αυχενικό Σύνδρομο (πόνο/δυσκαμψία στον αυχένα-σβέρκο).                          
  • Αυχενικούς Πονοκεφάλους, Ημικρανίες και Ζαλάδες.                                
  • Ραχιαλγία ή/και Οσφυαλγία (πόνο σε πλάτη/μέση αντίστοιχα).                  
  • Μυϊκούς σπασμούς/κράμπες-αδυναμία μυών να χαλαρώσουν.                    
  • Γενική ή κατά τόπους έλλειψη σωματικής ευλυγισίας-δυσκαμψία.                
  • Οστεοαρθρίτιδα-Φθορά αρθρώσεων.                                                          
  • Φλεγμονή αρθρώσεων (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα).                                  
  • Νευρολογικής φύσης προβλήματα: Πόνο, αδυναμία και μουδιάσματα σε χέρια και πόδια.                                                                                      
  • Γενικό αίσθημα κούρασης/κόπωσης
 
 
Αξίζει εδώ να τονιστεί ότι στις περιπτώσεις στις οποίες ο Χειροπράκτης κρίνει ότι δεν μπορεί ο ίδιος να βοηθήσει, προβαίνει σε παραπομπή του ασθενούς στον ιατρό της κατάλληλης ειδικότητας.
 
Ως φυσική, μη-επεμβατική, ανώδυνη θεραπεία η Χειροπρακτική δεν εγκυμονεί κινδύνους νοουμένου ότι ασκείται από καταρτισμένο Χειροπράκτη, κάτοχο των εξής προσόντων:            
                                      
α. Πανεπιστημιακού πτυχίου Χειροπρακτικής από αναγνωρισμένη Σχολή Χειροπρακτικής του εξωτερικού μετά την ολοκλήρωση σπουδών διάρκειας πέντε ετών.    
                                                                                                
β. Επαγγελματικού τίτλου DC (Doctor of Chiropractic). Ο συγκεκριμένος απονέμεται σε πτυχιούχους Χειροπράκτες που έχουν αποπερατώσει επιτυχώς την πρακτική τους εξάσκηση σε ιδιωτικό Κέντρο Χειροπρακτικής του εξωτερικού, συνήθως στη χώρα σπουδών τους.    
                              
γ. Άδεια εξάσκησης επαγγέλματος από το Υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Η αποτελεσματικότητα της Χειροπρακτικής θεραπείας  σύμφωνα με τον γιατρό,είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και διεθνώς παραδεκτή. Απόδειξη τούτου η κατοχύρωση και ρύθμιση της Χειροπρακτικής ως αναγνωρισμένου επαγγέλματος Υγείας μέσω της ψήφισης συγκεκριμένης νομοθεσίας από τα Κοινοβούλια πληθώρας σημαντικών ανεπτυγμένων χωρών ανά το παγκόσμιο (ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Αγγλία, Γαλλία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, κ.ά.).
 
Σε σχέση με τη Φυσικοθεραπεία, η Χειροπρακτική αποτελεί ένα εντελώς ξεχωριστό κλάδο με τις δικές του εξειδικευμένες πανεπιστημιακές Σχολές.
 
Κατά κύριο λόγο, η διαφοροποίηση της Χειροπρακτικής από τη Φυσικοθεραπεία έγκειται στα εξής:      
                                                                                      
α. Τον επαγγελματικό τίτλο DC (Doctor of Chiropractic) που  απονέμεται σε πτυχιούχους Χειροπράκτες που έχουν αποπερατώσει επιτυχώς τη διετή πρακτική τους εξάσκηση σε ιδιωτικό Κέντρο Χειροπρακτικής του εξωτερικού.    
                                                              
 β. Τις Χειροπρακτικές διορθώσεις που επιτελούνται πρωτίστως στις αρθρώσεις  της σπονδυλικής στήλης και σε μικρότερο βαθμό, στις αρθρώσεις χεριών και ποδιών.
Οι δια χειρών αυτές διορθωτικές κινήσεις αποτελούν για το Χειροπράκτη το κύριό του θεραπευτικό εργαλείο και έχουν ως στόχο την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας των αρθρώσεων με αυτόν τον τρόπο, ξεκινά η διαδικασία της επούλωσης, τα συμπτώματα υποχωρούν και αποκαθίσταται τελικά και η λειτουργία του μυοσκελετικού συστήματος (αρθρώσεων, οστών και μυών).
 
*Δρ Σταύρος Ξενοφώντος , χειροπράκτης
BSc (Hons), MSc, DC (UK)
Τηλ. 22-658475, 99-77557
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας