Παρασκευή 26 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Υπερβολική χρήση αλκοόλ.

Υπερβολική χρήση αλκοόλ.

Ειδικά τις γιορτινές ημέρες ή τις μέρες όπου γιορτάζουμε κάποια ειδική περίσταση, οι άνθρωποι, έχουμε την τάση να καταναλώνουμε μεγαλύτερες δόσεις αλκοόλ από το κανονικό. Τι συμβαίνει ωστόσο όταν αυτή η τάση τείνει να γίνει συνήθεια;

Οι αυξημένες «δόσεις» οινοπνεύματος σύμφωνα με τους ειδικούς, επηρεάζουν εκτός από τα εσωτερικά όργανα και την εμφάνισή μας, καθώς αφυδατώνουν το δέρμα, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να γίνεται πιο ξηρή, θαμπότερη και να φαίνεται πιο γερασμένη.

Επίσης η υπερβολικά κατανάλωση έχει αποτέλεσμα
 
  • Κίρρωση του ήπατος και ηπατική στεάτωση
  • Παγκρεατίτιδα
  • Στομαχικές διαταραχές, όπως έλκος
  • Σε ακραίες περιπτώσεις, δηλητηρίαση από το αλκοόλ, κώμα, εγκεφαλική βλάβη
  • Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, ειδικότερα του στόματος, του άνω αναπνευστικού συστήματος και του καρκίνου του στήθους.
 
Η μεγάλη ποσότητα αλκοόλ στο σώμα επηρεάζει κυρίως τη συμπεριφορά και την ψυχολογία. Η μεγάλη κατανάλωση ,οδηγεί τους ανθρώπους στο να χάνουν σταδιακά τον έλεγχο της συμπεριφοράς τους και να έχουν συχνά παρορμητικές συμπεριφορές.

Η αντίληψη, η κρίση μας και η δυνατότητα συγκέντρωσης εξασθενούν, ενώ την ίδια στιγμή περιορίζονται οι αναστολές.
Υπερβολικά μεγάλες ποσότητες ενδέχεται ωστόσο να ενισχύσουν την κατάθλιψη, την επιθετικότητα ή να οδηγήσουν, στη χειρότερη περίπτωση, σε απώλεια των αισθήσεων.
Τα οινοπνευματώδη ποτά, περιέχουν αιθανόλη εξηγούν οι πνευμονολόγοι και όταν πιθανολογείται η κατανάλωσή της μέσω οινοπνευματωδών ποτών τότε κτυπά το καμπανάκι κινδύνου.
 
Η αιθανόλη απορροφάται από το στόμαχο αλλά κυρίως από το λεπτό έντερο. Φθάνει σε μέγιστη συγκέντρωση στο αίμα σε 30 λεπτά έως και 2 ώρες.
Η αιθανόλη επίσης, μεταβολίζεται κυρίως στο ήπαρ, ενώ λιγότερο από 10% αποβάλλεται αναλλοίωτη από τους πνεύμονες, νεφρούς, δέρμα και κόπρανα και διαχέεται σε όλα τα υγρά του σώματος, ενώ διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και τον πλακούντα.

Στην Κύπρο, οι δομές οι οποίες προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες για το αλκοόλ, και παρουσιάζουν τα περισσότερα αιτήματα θεραπείας λόγω κατάχρησης αλκοόλ5 είναι η «ΘΕ.Μ.Ε.Α» και η «Ιδιωτική Κλινική Βερεσιέ».

 Η «ΘΕΜΕΑ» ανήκει στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, απευθύνεται σε ενήλικα άτομα που είναι εξαρτημένα από το αλκοόλ και τα φάρμακα και στις οικογένειες τους. Στεγάζεται στο χώρο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθαλάσσας στη Λευκωσία, αποτελεί πρόγραμμα εσωτερικής διαμονής για σωματική αποτοξίνωση, ενώ παράλληλα προσφέρει προγράμματα είτε σε εσωτερική είτε σε εξωτερική βάση, ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου.
 Η «Κλινική «ΒΕΡΕΣΙΕ» είναι μια ιδιωτική κερδοσκοπική κλινική που απευθύνεται σε ενήλικα εξαρτημένα άτομα σε παράνομες ουσίες (κυρίως στην ηρωίνη) και στο αλκοόλ καθώς και άτομα με συνοσηρότητα. Η κλινική παρέχει εξωτερικά και εσωτερικά προγράμματα σωματικής αποτοξίνωσης και υποκατάστασης που έχουν ως επίκεντρο την ιατρική παρέμβαση.
 
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά παρακολουθεί την προβληματική χρήση αλκοόλ στην χώρα μας μέσα από τη διεξαγωγή δύο ερευνών:
Με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ερευνών στο μαθητικό πληθυσμό – ESPAD και την
Παγκύπρια Επισκόπηση Γενικού Πληθυσμού.

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, παρατηρείται αύξηση στην κατανάλωση του αλκοόλ από τους  μαθητές στην Κύπρο, ειδικά στην υπέρμετρη κατανάλωση του.  

Διαφοροποιήσεις παρατηρούνται μεταξύ των αγοριών και των κοριτσιών, με ανησυχητική αύξηση ανάμεσα στα κορίτσια.

Σε σχέση με τον μέσο όρο της έρευνας, η Κύπρος βρίσκεται αρκετά πιο ψηλά, συγκεκριμένα είναι τρίτη μεταξύ 48 χωρών. 
(Φαίνεται πως οι μισοί από τους μαθητές (47%) ανέφεραν χρήση αλκοόλ στην ηλικία των 13 ετών και πριν)

Πού απευθύνεται κάποιος για απεξάρηση από το αλκοόλ:
 
Οι κυριότερες μονάδες απεξάρτησης από το αλκοόλ είναι,
 
  • ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ (ΑΛΚΟΟΛ) «ΘΕΜΕΑ», Ρωμανού 3, 1070 Λευκωσία, Τηλ. 22457060
 
 
  • ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ «ΠΛΟΗΓΟΣ» (ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ «ΦΑΡΟΣ»), Παλαιό Νοσοκομείο Λεμεσού, Τηλ. 25305011
 
 
  •    ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ «ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ», Πολιτικό, Φιλάνι – 2652, τηλέφωνο  22634511 ( μή κυβερνητική υπηρεσία). 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας