Σάββατο 27 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα , απαντάτε συχνά στον πληθυσμό με συχνότητα μέχρι και 20% των ενηλίκων να πάσχουν από αυτή την χρόνια πάθηση .
 
Η πάθηση αυτή χαρακτηρίζεται από συχνό, επαναλαμβανόμενο και διάχυτο κοιλιακό πόνο σε συνδυασμό με έντονο κοιλιακό μετεωρισμό και διαταραχή στην ποιότητα και ποσότητα των κενώσεων.
 
Για να θεωρήσουμε ότι ένα άτομο πάσχει από ΣΕΕ πρέπει να παρουσιάζει επαναλαμβανόμενο  κοιλιακό άλγος για περισσότερες από 3 ημέρες του μήνα για τους τελευταίους 3 μήνες και ο πόνος να συνοδεύεται με κάποια από τα πιο κάτω χαρακτηριστικά: βελτίωση με την κένωση και  συνύπαρξη με αλλαγή στην ποιότητα ή/και την ποσότητα των κοπράνων (είτε διάρροια είτε δυσκοιλιότητα).
 
Μπορεί να συνοδεύεται επίσης με βλεννώδεις προσμίξεις κοπράνων αλλά ποτέ με απώλεια αίματος.
 
Σύμφωνα με την Δρ Νικολέττα Κωνσταντίνου, ειδική παθολόγο,, η αιτιολογία της πάθησης αυτής δεν είναι ξεκάθαρα γνωστή αλλά πιθανολογείται ότι ευθύνεται μια υπεραπάντηση του εντέρου είτε σε εξωτερικά περιβαλλοντικά είτε σε ενδοεντερικά ερεθίσματα.
Η υπεραπάντηση  αυτή οδηγεί σε υπερκινητικότητα του εντέρου και σε συνδυασμό με μια πιθανή ανώμαλη οδό πόνου που συνδέει  τον εγκέφαλο με το έντερο, δημιουργείται αυτή η εικόνα.

Η διάγνωση του ΣΕΕ γίνεται πάντα αφού αποκλεισθούν άλλες παθήσεις του εντέρου. Σε όλα τα άτομα άνω των 40 ετών με την συμπτωματολογία αυτή επιβάλλεται διενέργεια κολονοσκόπησης για αποκλεισμό κυρίως των πολύποδων και του καρκίνου του παχέως εντέρου.

Η θεραπεία της  νόσου σύμφωνα με την γιατρό, γίνεται με την τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών του ατόμου και με  συνοδό φαρμακευτική αγωγή.
Κύρια τροφήματα προς αποφυγή είναι τα όσπρια και τα ωμά λαχανικά, ο καφές και  η φρουκτόζη ενώ βοηθητικά μπορεί να είναι η κατανάλωση φυτικών ινών και ψύλιου.
Επιβοηθητικά φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων είναι τα προβιοτικά, τα αντισπασμωδικά και σε κάποιες περιπτώσεις όταν η εικόνα είναι χρόνια και επίμονη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία υποκατηγορία αντικαταθλικπτικών φαρμάκων.
 
* Δρ Νικολέττα Κωνσταντίνου, ειδικός παθολόγος.
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας