Τετάρτη 24 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Το 2017 η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού

Το 2017 η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού

  O Ιταλός νευροχειρουργός Σέρτζιο Καναβέρο, ετοιμάζεται να γράψει την δική του σελίδα στην ιστορία της ιατρικής. Συγκεκριμένα, θέλει να είναι ο πρώτος που θα κάνει μεταμόσχευση ανθρώπινου κεφαλιού εντός του 2017. Πρόκειται για το κεφάλι ενός παράλυτου από το λαιμό και κάτω για να συνδεθεί στο σώμα ενός άλλου εγκεφαλικά νεκρού ανθρώπου.
 
Το 2013 ο Καναβέρο είχε γνωστοποιήσει ότι προτίθεται να προχωρήσει σε μεταμόσχευση κεφαλιού. Από τότε δημοσίευσε τρεις νέες επιστημονικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό νευροχειρουργικής Surgical Neurology International, παρουσιάζοντας την πρόοδο που έχει κάνει με πειραματόζωα, σε μια προσπάθεια να πείσει τους συναδέλφους του ότι πλέον κατέχει την τεχνογνωσία για να κάνει κάτι ανάλογο και σε ανθρώπους.

 Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την προσκόλληση ενός κεφαλιού σε ένα σώμα είναι η σωστή σύνδεση του νωτιαίου μυελού και δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες οι οποίοι φέρνουν αντιρρήσεις στο εν λόγω εγχείρημα του Ιταλού επιστήμονα υποστηρίζοντα πως έχουν ελλιπή στοιχεία και δεν αποδεικνύουν ότι όντως είναι σε θέση να προχωρήσει σε ανθρώπους.

Από την άλλη η ομάδα του επιστήμονα καταγωγής από την Νότια Κορέα υποστηρίζουν πως ότι υπάρχουν επαρκείς πλέον αποδείξεις πως είναι εφικτή η επανασύνδεση του νωτιαίου μυελού με τη βοήθεια ενός χημικού διαλύματος (PEG), που βοηθά στην επανασύνδεση των χιλιάδων νευρώνων.
 
καναβερο


Ο Ιταλός γιατρός θεωρεί ότι έως το τέλος του 2017 θα κάνει την επέμβαση σε άνθρωπο

Ένα νοσοκομείο στο Βιετνάμ έχει ήδη εκδηλώσει προθυμία να φιλοξενήσει την μεταμόσχευση του κεφαλιού. Στο μεταξύ, όμως, πρέπει να βρεθεί το σώμα ενός δωρητή. Όσο για το κεφάλι, αρκετοί παράλυτοι έχουν προσφερθεί να το παραχωρήσουν.

Σύμφωνα με τα τα όσα υποστηρίζει στο New Scientist, ο Sergio Canavero έχει αναπτύξει μια μέθοδο που την ονομάζει "Gemini" και η οποία εστιάζει σε μια πρωτοποριακή διαδικασία επέμβασης στην σπονδυλική στήλη. Σύμφωνα με τον ίδιο, θεωρητικά, είναι εφικτό να αποσυνδέσει το κεφάλι από την σπονδυλική στήλη, να το διατηρήσει ζωντανό και να το συνδέσει στην σπονδυλική στήλη ενός άλλου σώματος!

Ο Άρθουρ Κάπλαν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης εκτιμά ότι μια επέμβαση επανασύνδεσης νωτιαίου μυελού σε ανθρώπους δεν μπορεί να γίνει προτού περάσουν τουλάχιστον τρία-τέσσερα χρόνια, ενώ για μια μεταμόσχευση ολόκληρου κεφαλιού θα χρειαστούν επτά έως οκτώ χρόνια κατ' ελάχιστο. Αλλά και τότε, ελλοχεύει πάντα ο μεγάλος κίνδυνος ότι το σώμα θα απορρίψει το ξένο κεφάλι.
 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας