Πέμπτη 18 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Πόνος στο στήθος. Καρδιά ή κάτι άλλο;

 Πόνος στο στήθος. Καρδιά ή κάτι άλλο;

Οι περισσότεροι άνθρωποι σε κάποια φάση της ζωής τους μπορεί να εμφανίσουν κάποιο πόνο στο στήθος. Ο θωρακικός πόνος μπορεί να είναι περιοδικός ή οξύς, έντονος ή ήπιος να έχει διάρκεια ή να είναι σύντομος. 
 
Όλοι οι πόνοι σχετίζονται με την καρδιά, μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου... γιαυτό κάθε είδος πόνου θα πρέπει να μας βάζει σε ανησυχία και να μην κάνουμε οι ίδιοι τους γιατρούς. Σε κάθε περίπτωση δεν χωράνε πρόχειρες διαγνώσεις ή γιατροσόφια. Όταν ο πόνος είναι έντονος, καλούμε το ασθενοφόρο ή επισκεπτόμαστε αμέσως τον γιατρό.
 
Ο επεμβατικός χειρούργος καρδιολόγος δρ. Θέμης Κομοδρόμος, τονίζει πως ο πόνος στο στήθος είναι από τις συχνότερες αιτίες επίσκεψης των ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Πότε όμως ο πόνος στο στήθος είναι επικίνδυνος και υποδεικνύει την ύπαρξη σοβαρού προβλήματος υγείας;

Υπάρχουν πολλές αιτίες για πόνο στο στήθος, από οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου μέχρι και μυικό πόνο.
Σύμφωνα με τον  δρ. Κομοδρόμο, η στηθάγχη, που είναι ο πόνος στο στήθος λόγω ισχαιμίας του μυοκαρδίου, είναι μία από τις σοβαρότερες αιτίες και χρήζει άμεσης θεραπείας.

Όσον αφορα την αξιολόγηση του πόνου πρέπει να γίνεται βάσει τριών βασικών παραμέτρων:
 
ΠΡΩΤΟΝ : To ιστορικό του ασθενούς για στεφανιαία νόσο

Οι παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο είναι:
  1. Ηλικία (άντρες >45, γυναίκες>55)
  2. Κάπνισμα
  3. Υπέρταση
  4. Υψηλή χοληστερόλη
  5. Σακχαρώδης διαβήτης
  6. Οικογενειακό ιστορικό.
Η αξιολόγηση του πόνου στο στήθος σε ασθενή με ιστορικό εμφράγματος μυοκαρδίου και πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου είναι διαφορετική από κάποιον χωρίς ιατρικό ιστορικό και χωρίς παράγοντες κινδύνου.
 
ΔΕΥΤΕΡΟΝ : Τα  χαρακτηριστικά του πόνου του μυοκαρδίου
 
 Η στηθάγχη έχει μερικά χαρακτηριστικά που την κατηγοριοποιούν ως τυπικός πόνος.
 
Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι:
  1. Εντοπίζεται οπισθοστερνικά
  2. Έχει το χαρακτήρα του βάρους, καύσους ή σφιξίματος
  3. Χειροτερεύει με την άσκηση
  4. Καλυτερεύει με την ξεκούραση
  5. Εξαπλώνεται στους ώμους, στους βραχίονες, στο χέρι, στο λαιμό ή στο σαγόνι
  6. Διαρκεί περισσότερο από μερικά λεπτά.
 
ΤΡΙΤΟΝ : Συνοδευτικά συμπτώματα
 
 Η εμφάνιση των πιο κάτω κάτω συμπτωμάτων, σε συνδυασμό με την εμφάνιση θωρακικού πόνου, πρέπει να μας κάνουν ιδιαίτερα προσεκτικούς.
  1. Αίσθημα κόπωσης
  2. Δύσπνοια
  3. Ναυτία/ εμετός
  4. Ζαλάδα
  5. Κρύος ιδρώτας
 
Αν έχετε πόνο στο στήθος που φαίνεται να προέρχεται από το στέρνο, το σαγόνι, το λαιμό, τους ώμους, τα χέρια ή το επάνω μέρος της κοιλιάς- ζητήστε αμέσως βοήθεια. Αν πρόκειται για καρδιοπάθεια, η θεραπεία για τη σωτηρία της ζωής πρέπει ν' αρχίσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Πάρτε μία ασπιρίνη και καλέστε αμέσως ασθενοφόρο! Όσο πιο γρήγορα φτάσετε στο νοσοκομείο τόσο μικρότερες θα είναι οι επιπτώσεις του εμφράγματος. 
 
Ο δρ, Θέμης Κομοδρόμος, τονίζει ξεκάθαρα πως πρέπει να επισκεφτούμε τον γιατρό εάν έχουμε ένα από τα συνοδευτικά συμπτώματα, αν υπάρχει ιστορικό καρδιάς ή άλλοι παράγοντες κινδύυνου ή άν έχουμε ένα τυπικό καρδιακό πόνο.
 
Αν έχετε πόνο στο στήθος που φαίνεται να προέρχεται από το στέρνο, το σαγόνι, το λαιμό, τους ώμους, τα χέρια ή το επάνω μέρος της κοιλιάς, ίσως πρόκειται για καρδιοπάθεια. Η θεραπεία για τη σωτηρία της ζωής σας πρέπει ν' αρχίσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
 
 
Τί άλλο προκαλεί πόνο :
 
Η πνευμονική εμβολή προκαλεί επίσης οξύ πόνο στο στήθος, που ίσως να μη μπορεί να διακριθεί από εκείνο του εμφράγματος του μυοκαρδίου.
Ο πόνος από πνευμονική εμβολή είναι συνήθως στο πλάγιο και όχι στο πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα και έχει χαρακτήρες πόνου στα πλευρά, επιτεινόμενος με τις αναπνευστικές κινήσεις.

Το διαχωριστικό ανεύρυσμα προκαλεί οξύ πόνο, δραματικό σε ένταση. Συχνά η όλη εικόνα μοιάζει με αυτή του οξέος εμφράγματος μυοκαρδίου. Συνυπάρχουν συνήθως και άλλα ευρήματα που χαρακτηρίζουν εσωτερική αιμορραγία (ωχρότητα, ταχυκαρδία, πτώση της προηγούμενης υψηλής πίεσης).
 
Ο πόνος που δεν αντανακλά πουθενά και ιδιαίτερα στην πλάτη, στο λαιμό ή τα χέρια, όπου συνήθως αντανακλά ο καρδιακός πόνος, τότε μπορεί να οφείλεται σε οισοφαγίτιδα, δηλαδή σε φλεγμονή του οισοφάγου.
 
Ο μυοσκελετικός πόνος, συνδέεται συχνά με τοπική ευαισθησία πράγμα που δε συμβαίνει στο έμφραγμα.
 
Όταν ο πόνος προκαλείται με μια κίνηση, ένα κτύπημα, το βήχα ή το φτάρνισμα και ανακουφίζεται μετά από μασάζ, ζεστά επιθέματα και διάφορους χειρισμούς, συνηγορεί για μυοσκελετική προέλευση.
 
* O δρ Θέμης Κομοδρόμος είναι καρδιολόγος, επεμβατικός καρδιολόγος στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, όροφος -1, τηλέφωνο  22 200 300 
 
 
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας