Σάββατο 20 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Τα πόδια μας

Τα πόδια μας

Όσοι σταματήσατε στο άρθρο αυτό, μάλλον σίγουρα σας πονάνε τα κάτω άκρα. Άλλωστε ποιος ανθρώπινος οργανισμός δεν βασανίζει καθημερινά τα πόδια του, αφού σε μέσο όρο ένας άνθρωπος διανύει 16,000 km στη ζωή του.
Η ανατομία ενός ποδιού είναι πολύπλοκη και πολλές παθολογίες μπορούν να προκληθούν λόγω κακής στάσης , προβλήματα υγείας, λανθασμένου παπουτσιού κ.α.
 
Εγγεγραμμένος ποδολόγος που είναι το νέο όνομα του ήδη γνωστού Ποδιάτρου (επαγγελματίας υγείας) με ακριβώς τις ίδιες ικανότητες αξιολόγησης, διάγνωσης και θεραπείας της άκρου ποδός, μπορεί να σας συμβουλέψει για όλα τα θέματα που αφορούν την υγεία του ποδιού σας ανεξαρτήτως ηλικίας και να παραπέμψει σε ειδικό ιατρό όταν καθιστάτε αναγκαίο.

Αυτός μπορεί να είναι ορθοπεδικός, αγγειολόγος για ειδικό αγγειογράφημα , ρευματολόγος, νευρολόγος, διαβητολόγος.

Το σημαντικό για εσάς είναι να μην αγνοείτε τα πόδια σας όταν σας ‘μιλάνε’. Από τον απλό κάλο που δημιουργείται, λόγω μηχανικής άμυνας στο δέρμα που γίνεται λόγω υπερβολικής πίεσης της ανατομίας στην περιοχή, μέχρι πόνους στα μαλακά μόρια οπουδήποτε στο πόδι.
 
Επισκεφτείτε τον ειδικό προτού χειροτερέψουν τα συμπτώματα. Ειδικά εάν πάσχετε από διαβήτη (σάκχαρο) και άλλες παθήσεις που αφορούν το κυκλοφορικό σύστημα ή νευροπάθεια που περιορίζουν την σωστή αίσθηση στα πόδια σας.
 
Κάντε έξυπνη αγορά υποδήματος
 
Το γνωρίζετε ήδη ότι φορώντας υποδήματα χωρίς καμάρα στο πόδι, σε όσους έχετε το αντίθετο της πλατυποδίας, στο τέλος της ημέρας υποφέρετε. Όπως επίσης και όσες λατρεύτε ένα ζευγάρι γόβας και στενού παπουτσιού όλο και χειροτερεύει το κότσι (μήλο) στο πρώτο μετατάρσιο του ποδιού σας. Τέλος όσοι πονάτε το πίσω μέρος του ποδιού στην πατούσα, λόγω ορθοστασίας ή ανατομικής μηχανικής δυσμορφίας, σας ανακουφίζει ένα μαλακό παπούτσι ή αθλητικό, παρά ένα σάνταλο.
 
Όλα αυτά και πολλά άλλα έχουν μια αρχή και ένα τέλος. Κατάλληλες οδηγίες και θεραπείες θα δοθούν από τον ειδικό για να διατηρήσετε την υγεία και να δώσετε ξανά ζωή στα πόδια σας.
 
Ένα υπόδημα χωρίς σωστή ορθωτικά υποστήριξη θα δημιουργήσει επίπονες επιπλοκές στα πόδια σας όπως πατούσα, καμάρα, μετατάρσια, αναγκάζοντας την αλλαγή της βάδισης, λόγω πόνου και περαιτέρω προβλημάτων λόγω λανθασμένης στάσης και  βάδισης.
 
Ένας ποδολόγος μπορεί να διαγνώσει την πάθηση σας και να συμβουλέψει για σωστό υπόδημα ή αναγκαιότητα ορθωτικού πάτου στο υπόδημά σας και να αξιολογήσει εκβιομηχανικά σε στατική και δυναμική αξιολόγηση, διορθώνοντας έτσι τη στάση του σώματός σας, όποτε αυτό καθίσταται αναγκαίο.
 
Ένας πάτος μπορεί να αλλοιώσει θετικά τη στάση της ανατομίας, ή να αποσυμφορήσει επίπονα σημεία. Σε παρατεταμένη λανθασμένη στάση της άκρου ποδός επηρεάζονται πλέον τα γόνατα και η μέση όπου συνήθως δίνουν συμπτώματα.

Αξιοποιήστε τα πόδια για γυμναστική
 
Δεν υπάρχει δικαιολογία, η αγορά της Πάφου έχει ποιοτικές επιλογές γυμναστηρίων για όσους το προτιμούν, ενώ ο καιρός είναι πια ηλιόλουστος με το φως της ημέρας παρατεταμένο στις εννέα, και προσφέρει επιλογή γρήγορης βάδισης ή κολύμπι για τουλάχιστο (30 λεπτά / 3 φορές την εβδομάδα).
 
Ακριβώς ότι χρειάζεται η υγεία σας έπειτα ελαφρού βραδινού όπως συστήνεται, και εσείς το τηρείτε, σωστά;
 
Αν συμφωνείτε μαζί μου τότε θα με ακολουθήσετε στην παρακάτω συμβουλή.
 
Μην αμελείτε τις διατάσεις πριν και μετά την άσκηση. Βγάλτε το αθλητικό και τεντώστε καλά την καμάρα, διατείνεται τον αχίλλειο τένοντα, εφόσον επηρεάζει κατά πολύ το εύρος κίνησης του αστραγάλου. Μην αγνοήσετε πόνο πάνω από εβδομάδα κατά τη διάρκεια άσκησης.
 
* Χριστιάνα Καλλoνά, Ποδολογικό Κέντρο Πάφου
τηλέφωνα, 26220100, 99281111
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας