Σάββατο 27 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Πόσο συχνά πρέπει να υποβαλόμαστε σε προληπτικές εξετάσεις

Πόσο συχνά πρέπει να υποβαλόμαστε σε προληπτικές εξετάσεις

Η πρόληψη είναι η μισή θεραπεία όπως γνωρίζουμε και  στο κεφάλαιο πρόληψη εμπεριέχεται και το καθιερωμένο check up όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε Οι γενικές εξετάσεις, είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος στον οποίο είναι χρήσιμο να υποβάλλεται κάποιος ανά τακτά διαστήματα, προκειμένου να έχει μια εικόνα της κατάστασης της υγείας του.

Παρόλα αυτά φαίνεται πως ο  φόρτος εργασίας με την ρουτίνα της καθημερινής ζωής και περισσότερο την αμέλεια, είναι οι κυριότεροι λόγοι που παρατείνουμε την επίσκεψή μας σε ένα χημείο για τον προσυμπτωματικό έλεγχο της υγείας μας.

Σύμφωνα με το κλινικό εργαστήριο του Νίκου Παπαλοίζου, η επίσκεψη στο χημείο πρέπει να γίνεται, προληπτικά κυρίως.

Ευτυχώς ο κόσμος τα τελευταία χρόνια άρχισε να ζητά από μόνος του το ετήσιο έλεγχο (Check up). Παλιά υπήρχε η νοοτροπία ότι «νοιώθω καλά, δεν είμαι γέρος, δεν υπάρχει λόγος να μπω στα έξοδα και να κάνω αναλύσεις» εξηγεί ο χημικός Νίκος Παπαλοίζου για να συνεχίσει ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει.
 
"Ο κόσμος ενημερώνεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, από τους γιατρούς του και φυσικά από τα χημεία. Το διαδίκτυο είναι μια τεράστια πηγή ενημέρωσης αλλά πολλές φορές η μη σωστή κατάρτιση και η μη σωστή γνώση του αντικειμένου σκορπούν πανικό. " συμπληρώνει .
Μια ετήσια επίσκεψη στο γιατρό σας μπορεί να σας λύσει την κάθε σας απορία και να σας καθοδηγήσει στην σωστή κατεύθυνση σχετικά με την υγεία σας.
 
Σύμφωνα με τον χημικό Νίκο Παπαλοίζου, στο ερώτημα κάθε πόσο πρέπει κάποιος να κάνει αιματολογικές αναλύσεις, η απάντηση είναι κάπως περίπλοκη διότι εξαρτάται από την ηλικία του ατόμου το φύλλο, καθώς επίσης και το ιστορικό του ασθενούς. Τον πρώτο λόγο για να κάνει κάποιος αναλύσεις τον έχει ο προσωπικός γιατρός του ασθενή. Γνωρίζοντας το ιστορικό του ατόμου και τις ανάγκες της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά, ο γιατρός κρίνει πότε και ποιές αναλύσεις πρέπει να γίνουν.

Θα ήταν ορθό από νεαρή ηλικία (μέχρι 12 χρόνων) να γίνονται οι πρώτες αναλύσεις για ζάχαρο, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, ουρία, κρεατίνη, σίδερο, φεριτίνη και αιμοσφαιρίνη . Ο λόγος που πρέπει να γίνονται σε νεαρή ηλικία είναι για να εντοπισθούν έγκαιρα τυχόν προβλήματα και να αντιμετωπισθούν ενωρίς είτε με φαρμακευτική αγωγή είτε με δίαιτα.
 
Εκτός αυτού οι αναλύσεις αυτές θα χρησιμοποιηθούν σαν σημείο αναφοράς στο μέλλον. Επιπρόσθετα θα ήταν καλά να γίνει και έλεγχος του G6PD (ένζυμο που ευθύνεται για την κυάμωση) καθώς επίσης και τα αντισώματα για την ηπατίτιδα Β αφού με την πολύχρονη εμπειρία μας έχουμε εντοπίσει άτομα που έχουν κάνει εμβολισμό στο παρελθόν άλλα δεν  έχουν αρκετά ψηλό αριθμό αντισωμάτων για προστασία από τον ιό.
 
Άτομα άνω των 40 χρόνων θα ήταν καλά να ελέγχουν το ζάχαρο και τις χοληστερίνες τους κάθε περίπου δύο χρόνια. Σε περιπτώσεις που υπάρχει πρόβλημα (ψηλό ζάχαρο), σίγουρα οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι πιο συχνοί. Όσο μεγαλώνουμε οι αναλύσεις πρέπει να γίνονται πιο τακτικά (τουλάχιστο μια φορά το χρόνο) και να διευρύνονται, δηλαδή να γίνονται έλεγχοι σε τακτά χρονικά διαστήματα για τα νεφρά (κρεατίνη, νάτριο, κάλιο, χλώριο)) συκώτι  (GPT,GOT,γGT,ALP,LDH,BILIRUBIL) τον προστάτη, το θυρεοειδή (TSH, freeT4 , freeT3) και άλλες.
 
Υπάρχουν πάμπολλες αναλύσεις που χωρίζονται σε πέντε μεγάλες κατηγορίες, τις αιματολογικές, τις χημικές, τις ορμονικές, τις ανοσοβιολογικές και τις μικροβιακές. Κάθε χρόνο βγαίνουν νέα τεστ η καταργούνται κάποια παλιά που βοηθούν τους γιατρούς να κάνουν σωστές διαγνώσεις και μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς. Άλλοτε πάλιν κάνοντας προληπτικά αναλύσεις εντοπίζεις προβλήματα στα αρχικά τους στάδια και είναι πιο εύκολη η θεραπεία τους.  
 
analisi aimatos

Αναλυτικά οι κυριότερες εξετάσεις είναι,
 
Εξέταση αίματος

Για λιπίδια (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια), σάκχαρο. Από 6 ετών και μετά κάθε 5 χρόνια.
Γενική αίματος, για ουρία, κρεατινίνη, ουρικό οξύ, χολερυθρίνη, τρανσαμινάσες, CRP. Οι εξετάσεις πρέπει να γίνονται σε κάθε ηλικία, κάθε 2 χρόνια.
 
Εξέταση ούρων
Γενική ούρων από 6 μηνών και μετά κάθε 1-2 χρόνια.
 
Ιατρική κλινική εξέταση
Σε όλες τις ηλικίες μία φορά τον χρόνο.
 
Πέραν της επίσκεψης μας για τις αναλύσεις αίματος, ανάμεσα στις σημαντικές εξετάσεις είναι και η εξέταση πνευμόνων.
Η  εξέταση αυτή για τους μη καπνιστές περιλαμβάνει ακτινογραφία θώρακος μετά τα 45 έτη, κάθε 2-3 χρόνια. Ενώ,για τους καπνιστές, σπιρομέτρηση κάθε χρόνο από την ηλικία έναρξης του καπνίσματος και ετήσια ακτινογραφία θώρακος μετά την ηλικία των 35.

Επίσης,

Εξέταση δέρματος
Από την ηλικία των 20 ετών αυτοεξέταση ελιών κάθε 6-8 εβδομάδες, Asymmetry (ασυμμετρία του σχήματος)Border (ανώμαλα όρια)
Color (αλλαγή χρώματος) και Diameter (αύξηση ή μείωση του μεγέθους)

Εξέταση για τα μάτια
Πρόκειται για οφθαλμολογική εξέταση μετά τη γέννηση, 6 μηνών, 3 ετών, πριν από το σχολείο, 40 ετών και μετά τα 60 έτη κάθε 1-2 χρόνια.
 
Μέτρηση της πίεσης μας
Μία φορά το χρόνο θα πρέπει να μετράμε την πίεσή μας. Εφόσον η πίεσή  δεν ξεπερνάει τα ανώτερα φυσιολογικά όρια, που είναι για τη μεγάλη (συστολική) το 14 (140 χιλιοστά στήλης υδραργύρου) και για τη μικρή (διαστολική) το 9 (90 χιλιοστά στήλης υδραργύρου), τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι για την πίεση ισχύει το ότι όσο πιο χαμηλή είναι τόσο καλύτερα για τον οργανισμό και ότι τα όρια 140/90 θεωρούνται από μερίδα του ιατρικού κόσμου υψηλά, ενώ φυσιολογική τιμή θεωρείται η 13/9. 
 
Οδοντίατρος
Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ελέγχουμε την υγεία των δοντιών, των ούλων και της στοματικής κοιλότητας -και αν ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο, να γίνεται καθαρισμός- δύο φορές το χρόνο.

Έλεγχος για οστεοπόρωση.
Έναρξη της μέτρησης της οστικής πυκνότητας σε όλες τις γυναίκες στην ηλικία των 65 ετών. Σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μικρότερης ηλικίας ή σε γυναίκες σε εμμηνόπαυση , συνιστάται η μέτρηση της οστικής πυκνότητας όταν υπάρχουν πολλαπλοί παράγοντες κινδύνου για οστεοπορωτικό κάταγμα .
 
Από τις πολύ σημαντικές προλήψεις θεωρείται η  εξέταση καρδιάς.
Συγκεκριμένα θα πρέπει να διενεργείται εκτίμηση δεκαετούς καρδιαγγειακού κινδύνου, στην ηλικία των 20 ετών και μετά την ηλικία των 40 ετών κάθε 5 χρόνια. Επιπλέον μέτρηση αρτηριακής πίεσης, από 6 μηνών και κάθε 6 μήνες.
 
Εξίσου σημαντικό είναι να προληφθούν και διάφορες μορφές καρκίνου.
Στις ανάλογες εξετάσεις, θα πρέπει να εξεταστούν,
 
  • Το παχύ έντερο, με ετήσιος έλεγχος αιμοσφαιρίνης κοπράνων μετά τα 50 χρόνια, σιγμοειδοσκόπηση ανά 5 χρόνια και κολονοσκόπηση ανά 10 χρόνια.
  • Προστάτης
    Από 50 ετών, ετήσιος έλεγχος με δακτυλική εξέταση και εξέταση PSA.
  • Μαστός
    Κλινική εξέταση ανά 3 χρόνια στις γυναίκες 20-40 ετών και κάθε χρόνο από την ηλικία των 40 ετών. Μαστογραφία κάθε 1-2 χρόνια από την ηλικία των 40 ετών.
  • Τράχηλος μήτρας
    Τεστ ΠΑΠ από 21 ετών κάθε χρόνο.
Την επόμενη φορά που θα τσουγκρίσετε το ποτήρι με την ευχή «στην υγειά σου» θυμηθείτε πως η προληπτική ιατρική σώζει ζωές.
 
*Ευχαριστίες στο Κλινικό Εργαστήρι Νίκος Λ. Παπαλοίζου
Τηλ. 22523443
 
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας