Παρασκευή 26 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Έχεις το σύνδρομο Απνοιών στον ύπνο σου ;

Έχεις το σύνδρομο Απνοιών στον ύπνο σου ;

Είναι ένα σύνδρομο το οποίο ανακαλύφθηκε τα τελευταία χρόνια και ονομάζεται : Σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο ή Απνοϊκό σύνδρομο ή Αποφρακτική άπνοια του ύπνου. Υπάρχουν 3 διαφορετικοί τύποι απνοιών : Κεντρική, Αποφρακτική και Συνδυασμός των δύο προηγουμένων. 

Ο Δρ Αντρεάς Ζαχαριάδης , πνευμονολόγος, ειδικός διαταραχών ύπνου, δίνει τα 7 σημάδια άπνοιας στον ύπνο. 
 
Ροχαλητό
 
Το ροχαλητό, ιδιαίτερα εάν είναι έντονο, αποτελεί ένα από τα πρώτα σημεία ότι μπορεί να παρουσιάζετε επίσης άπνοιες στον ύπνο. Πολλά άτομα δεν γνωρίζουν ότι ροχαλίζουν μέχρι να τους το πει κάποιος. Βεβαίως εάν  και πάλι όντως ροχαλίζετ,ε δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι εμφανίζετε και άπνοιες στον ύπνο. Εάν όμως τελευταίως το ροχαλητό σας έγινε εντονότερο και πιο συχνό (περισσότερο από 3 φορές την εβδομάδα), τότε πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας (Ειδικό Διαταραχών Ύπνου).
 
 Συχνές διακοπές αναπνοής στον ύπνο.
 
Πολλά άτομα που πάσχουν από άπνοιες περιγράφουν ότι ενώ κοιμούνται, νιώθουν να σταματά η αναπνοή τους και αυτό τους ξυπνά. Μπορεί συχνά να νιώθουν ταχυκαρδία κατά την αφύπνιση τους και αίσθημα πνιγμού ή τρέμουλο. Αυτά τα σημεία είναι πολύ ύποπτα για άπνοιες, και θα πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσετε σε έλεγχο με το “Τεστ Ύπνου στο ειδικό Εργαστήριο Ύπνου”.
 
Αίσθημα κούρασης ή και νύστας κατά την ημέρα.
 
Καθώς συμβαίνουν οι άπνοιες, σταματά η αναπνοή μας στον ύπνο και αυτό προκαλεί μία αφύπνιση στον εγκέφαλο μας για να επανέλθει η αναπνοή. Ο κύκλος αυτός μπορεί να επαναλαμβάνεται ακόμα και 100 φορές την ώρα, κάθε βράδυ και για πολλούς μήνες. Δυστυχώς πολλές φορές διστάζει κάποιος να πάει στον Ειδικό Ιατρό Ύπνου και η πάθηση του προχωρά με τον καιρό. Έτσι κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί πλέον να νιώθει κουρασμένος και νυσταγμένος, χωρίς ωστόσο να ξέρει ότι αυτό οφείλεται στις άπνοιες την ώρα που κοιμάται.
 
Πρωινοί πονοκεφάλοι.
 
Πολύ συχνά οι πάσχοντες από υπνική άπνοια αναφέρουν ότι μόλις ξυπνήσουν έχουν κεφαλαλγίες. Αυτό μπορεί να συμβαίνει διότι κατά τον ύπνο τους εμφανίζουν άπνοιες με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να μην οξυγονώνεται επαρκώς κατά τη διάρκεια της νύχτας και για αυτό το λόγο το πρωί νιώθουν πονοκεφάλους -  ημικρανίες.
           
 Υψηλή Αρτηριακή Υπέρταση
           
Ειδικά εάν κάποιος χρειάζεται συνδυασμό φαρμάκων για να ελέγξει την πίεση του, τότε πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της υπνικής άπνοιας. Ως γνωστό, κατά τις άπνοιες στον ύπνο, λόγω της πτώσης του οξυγόνου ανεβαίνει η πίεση στο αίμα μας και επίσης οι παλμοί της καρδίας κάθε φορά που σταματά η αναπνοή μας.  Ως επακόλουθο αναπτύσσεται μόνιμα Αρτηριακή Υπέρταση η οποία είναι τόσο ανθεκτική που δύσκολα ρυθμίζεται εάν δεν θεραπεύσουμε παράλληλα και τις άπνοιες.
 
Παχυσαρκία
 
Άτομα που έχουν αυξημένο βάρος κινδυνεύουν περισσότερο για ανάπτυξη άπνοιας. Καθώς το λίπος εναποτίθεται γύρω από το λαιμό, αυτό προκαλεί ευκολότερα απόφραξη του φάρυγγα κατά τον ύπνο με αποτέλεσμα τη δημιουργία απνοιών. Εντούτοις, πρέπει να διευκρινηστεί ότι άπνοιες δεν εμφανίζουν μόνο οι παχύσαρκοι αλλά ακόμα και άτομα με φυσιολογικό βάρος, μέχρι και αθλητές ή και μικρά παιδιά με υπερτροφικές αμυγδαλές.
 
Συναισθηματικές διαταραχές – κατάθλιψη
 
Ο ποιοτικός ύπνος είναι άκρως απαραίτητος για τη διατήρηση της ψυχικής μας υγείας. Εάν συνυπάρχει για παράδειγμα κατάθλιψη, αυτή είναι δύσκολο να ελεγθεί φαρμακευτικά εάν στον ύπνο συνυπάρχουν άπνοιες. Ο λόγος είναι ότι η αρχιτεκτονική ύπνου θα είναι διαταραγμένη λόγω των απνοιών και των συχνών αφυπνίσεων. Έτσι πολλές ουσίες του εγκεφάλου και νευροδιαβιβαστές θα είναι εντός παθολογικών ορίων με αποτέλεσμα τις ψυχικές διαταραχές και τη συναισθηματική αστάθεια (άγχος, κατάθλιψη κλπ)
 
Η διάγνωση γίνεται με την λεγόμενη "πολυσωματοκαταγραφική μελέτη ύπνου", η οποία γίνεται σε νοσοκομεία όπου λειτουργούν εργαστήρια ύπνου σε Πνευμονολογικές Κλινικές. Ο ασθενής κατά την διάρκεια του νυκτερινού ύπνου " συνδέεται " με ειδικό μηχάνημα το οποίο καταγράφει διάφορες παραμέτρους όπως επεισόδια ροχαλητού, άπνοιας και υπόπνοιας, οξυγόνωση αίματος, καρδιακό ρυθμό κλπ. Έτσι το πρωί είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν πάσχει κάποιος από το ΣΑΥ και σε τι βαθμό ώστε ανάλογη να είναι και η θεραπευτική πίεση. 
 
 
* Δρ Ανδρέας Ζαχαριάδης
Πνευμονολόγος, Ειδικός Διαταραχών Ύπνου
MD, PhD, EDRM, ESRS, FCCP, FAASM
Πνευμονολογικό Κέντρο Λευκωσίας, τηλέφωνο 22 355188
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας