Παρασκευή 26 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Χρήσιμες συμβουλές για μια γερή καρδιά

Χρήσιμες συμβουλές για μια γερή καρδιά

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η θνησιμότητα των καρδιαγγεακών νοσημάτων έχει μειωθεί κατά 50 τοις εκατόν τα τελευταία 50 χρόνια.

Τα δύο τρίτα της μείωσης αφορούν την αλλαγή τρόπου ζωής.

Μόνο το ένα τρίτο αποδίδεται στις επεμβάσεις και στην φαρμακευτική αγωγή.

Οι σημαντικότεροι τρόποι πρόληψης των καρδιοπαθειών ( μη φαρμακευτικοί ) είναι ,

ΔΙΑΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ Καμία ποσότητα καπνίσματος δεν είναι ασφαλής. Είναι σόφρων για καρδιακούς ασθενείς και μη να διακόπτεται πλήρως το κάπνισμα. Υπάρχουν κάποια βοηθήματα φαρμακευτικά και μη για την διακοπή και μπορεί κάποιος να το συζητήσει με τον γιατρό του.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ Πολλές μελέτες έχουν δείξει την υπεροχή της Μεσογειακής Διατροφής στην πρόληψη καρδιαγγειακών επεισοδείων.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ Αυτό είναι απαραίτητο γιατί το αυξημένο βάρος επηρεάζει την αρτηριακή πίεση, αυξάνει την χοληστερόλη και το ζάχαρο.

ΑΣΚΗΣΗ Οδηγίες για 30 λεπτά την ημέρα μέτριας άσκησης ή 15 λεπτά έντονης άσκησης για τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα. Δεν θα πρέπει να περάσουν πέραν των 48 ωρών μεταξύ συνεδριών άσκησης. Επίσης εκτός από την άσκηση αρκετά σημαντική είναι η κίνηση.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΝΑ ΑΣΚΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ. Να χρησιμοποιείτε τις σκάλες και να κινήστε όσο περισσότερο μπορείτε.

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ Οι απαραίτητες αναλύσεις αίματος και οι εξετάσεις είναι η βασική πρόληψη. Για τα καρδιακά νοσήματα είναι καλό να ελέγχουμε το ζάχαρο, την νεφρική λειτουργία και την χοληστερόλη. Ο γιατρός θα σας συμβουλεύσει για το πόσο συχνά πρέπει να γίνονται οι αιματολογικές αναλύσεις καθώς και για το αν χρειάζεται να γίνουν και καρδιολογικές εξετάσεις.

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ Είναι καλό να παρακολουθούμε την πίεση και να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας σε περίπτωση που είναι αυξημένη πέραν του 135/85. Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι με αλλαγή τρόπου ζωής ή με φαρμακευτική αγωγή.
 
Τονίζουμε ότι τα συμπτώματα καρδιοπαθειών  που δεν πρέπει να αγνοείτε είναι, 
 
ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ Το γνωστό "βάρος" ή στηθάγχη, ο οποίος πόνος χειροτερεύει με την κόπωση και καλυτερέυει με την ξεκούραση
 
ΔΥΣΠΝΟΙΑ ή  και ισχαιμία, όταν δεν μας αρκεί η αναπνοή.
 
ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ Συνήθως δεν νιώθουμε τους κτύπους της καρδιά μας και είτε έχουμε ταχυκαρδία είτε η καρδία μας "χάνει" κτύπους.
 
ΛΥΠΟΘΥΜΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ δύναται να είναι από καρδιολογικά αίτια αλλά και από νευρολογικές αιτίες
 
* Ιατρική ομάδα Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Αρεταίειου Νοσοκομείου Λευκωσίας Τηλέφωνο 22200300 Στρόβολος
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας