Πέμπτη 18 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Διαβήτης: Τι συμβαίνει όταν το ζάχαρο "φτάνει" στα πόδια

Διαβήτης: Τι συμβαίνει όταν το ζάχαρο "φτάνει" στα πόδια

Ο αριθμός των διαβητικών ατόμων προβλέπεται να ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια μέχρι το 2025 στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και υπόλοιπη Ευρώπη όπως επίσης και στην Κύπρο.

 Ο ανησυχητικός ρυθμός αύξησης του αριθμού ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με διαβήτη, αυξάνει επίσης τον αριθμό των επιπλοκών στα πόδια. Οι επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη στα πόδια είναι εξαιρετικά σοβαρές και καταλήγουν από πληγές (έλκος) σε λοιμώξεις, σε ακρωτηριασμούς μέχρι και το θάνατο.
 
 
Μια πληγή (διαβητικό έλκος) με τη βοήθεια του τοπικού διαβητικού συνδέσμου, είναι ικανή να αυξήσει το δείκτη της θνησιμότητας εξαιτίας του διαβήτη, κατά 50%. Αυτό θα γίνει μετά την παρουσία του πρώτου έλκους ή ακρωτηριασμού στο πόδι μέσα στα πρώτα 5 έτη.

Η πρόληψη στην εμφάνιση τέτοιων επιπλοκών στο πόδι, γίνεται με τη σωστή συνεργασία μεταξύ του διαβητικού ατόμου, του ποδιάτρου του και του ιατρού-διαβητολόγου του. Η πρόληψη διαβητικού έλκους στο πόδι, μπορεί να επιτευχθεί με τη βοήθεια ενός συνεργάσιμου ασθενή και τη σκληρή δουλειά από το ποδιατρό του, όσον αφορά τη θεραπεία οποιωνδήποτε επιπλοκών αλλά και από τη διατήρηση χαμηλών επιπέδων σακχάρου του ασθενούς από τον ιατρό διαβητολόγο του ασθενούς.
 
Για να αντιληφθείτε τη σοβαρότητα της κατάστασης επισημαίνουμε ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο ξοδεύτηκαν από το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας (ΝΗS), 810 εκατομμύρια ευρώ για τη διαχείριση επιπλοκών του διαβητικού ποδιού.

Όλες οι σχετικές έρευνες με την αντιμετώπιση επιπλοκών σακχαρώδη διαβήτη στο πόδι, αποδεικνύουν ότι ο ρόλος του ποδιάτρου μπορεί να μειώσει το ποσοστό της θεραπείας αλλά και επανεμφάνισης πληγών ακολουθώντας τις κατάλληλες θεραπείες, τα κατάλληλα θεραπευτικά υποδήματα, ενημέρωση και εκπαίδευση στους ασθενείς και στις οικογένειες τους.

Μια ιδανική ποδιατρική αντιμετώπιση ενός διαβητικού ποδιού μπορεί να συμπεριλάβει τα παρακάτω:
 
  • Συχνή ιατρική αξιολόγηση του ποδιού. Πρόωρη διάγνωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που συχνά παρουσιάζονται.
 
  • Κατάλληλη εκπαίδευση των διαβητικών ατόμων.
 
  • Σωστά υποδήματα.
 
  • Άμεση θεραπεία σε διάφορα εμφανίσιμα προβλήματα όπως: Αλλαγή του χρώματος στο δέρμα, μελάνιασμα στο δέρμα, κάλοι, σκληρύνσεις, παθολογίες νυχιών, μόλυνση, φλεγμονή, φούσκωμα, πόνος, κρύα πόδια, πληγές που δεν επουλώνονται, είσφρυση όνυχος, φουσκάλες, μικροτραυματισμοί και οποιαδήποτε άλλα ανησυχητικά σημάδια.
 
* Χριστιάνα Καλλoνά, Ποδολογικό Κέντρο Πάφου
τηλέφωνα, 26220100, 99281111
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας