Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Όταν οι κολπίτιδες επιμένουν και ταλαιπωρούν

Όταν οι κολπίτιδες επιμένουν και ταλαιπωρούν

Η κολπίτιδα είναι η πιο συχνή αιτία που μια γυναίκα θα επισκεφθεί το γιατρό.

Οι στατιστικές αναφέρουν ότι σχεδόν όλες οι γυναίκες τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους θα εμφανίσουν ένα τέτοιο πρόβλημα.
 
Στον υγιή κόλπο της γυναίκας υπάρχουν τόσο μικρόβια όσο και μύκητες.
 
 Όταν η άμυνα του γυναικείου οργανισμού λειτουργεί σωστά, διατηρείται μια ισορροπία ανάμεσα στα διάφορα είδη μικροβίων και μυκήτων που υπάρχουν στον κόλπο έτσι ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα.
 
Το pH του υγιούς κόλπου είναι ελαφρά όξινο, και αυτό εμποδίζει τα «παθογόνα» μικρόβια να αναπτυχθούν υπέρμετρα σε βάρος των «φυσιολογικών» μικροβίων.
 
Ο γυναικείος κόλπος παράγει μια μικρή διαφανή ή γαλακτώδη ποσότητα βλέννας, ανάλογα με την ημέρα του έμμηνου κύκλου της γυναίκας.
 
Οταν η ισορροπία ανάμεσα στους «καλούς» και στα «κακούς» μικροοργανισμούς διαταραχθεί, τότε εμφανίζεται η κολπίτιδα με τα ενοχλητικά της συμπτώματα.
 
Τα συνηθισμένα συμπτώματα που παρουσιάζει μια γυναίκα που πάσχει από κολπίτιδα είναι η δυσφορία, το οίδημα, η φαγούρα, το κάψιμο στην περιοχή του κόλπου.
 
Ανάλογα με το αίτιο που προκαλεί όμως την κολπίτιδα μπορούν να εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα, όπως: έκκριμα υδαρές ή λευκό, συνήθως όταν η κολπίτιδα
οφείλεται σε μικρόβιο, έκκριμα λευκό αλλά παχύρρευστο, που έχει περιγραφεί σαν “κομμένη μυζήθρα” όταν το αίτιο είναι μύκητας, και έκκριμα κιτρινο-πράσινο με άσχημη μυρωδιά όταν η κολπίτιδα οφείλεται σε ένα παρασιτικό πρωτόζωο, την τριχομονάδα.
 
Όταν το αμυντικό σύστημα της γυναίκας λειτουργεί σωστά, δεν δημιουργείται κολπίτιδα.
 Όταν η άμυνα είναι διαταραγμένη, τότε διάφοροι παράγοντες μπορούν να επιδράσουν επιβαρυντικά στον γυναικείο οργανισμό με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια κολπίτιδα.
 
Τέτοιοι παράγοντες μπορεί να είναι:
 
-η χρήση αντιβιοτικών
-η εγκυμοσύνη
-οι πλύσεις του κόλπου με αντισηπτικά ή άλλες ουσίες
-η μακρά τοπική έκθεση σε υγρό περιβάλλον
-τα πολύ στενά εσώρουχα
-η κακή διατροφή
-διάφορα προϊόντα για κολπική χρήση (όπως σπρέυ, λιπαντικά, συσκευές για αντισύλληψη κλπ).
 
Η επίσκεψη στον γυναικολόγο ή στον οικογενειακό γιατρό, και οι εργαστηριακές εξετάσεις είναι απαραίτητες για να επιβεβαιωθεί η κολπίτιδα, το αίτιο που την προκάλεσε και να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία.
 
Εδώ είναι που συχνά αρχίζουν τα προβλήματα και η ατελείωτη ταλαιπωρία της γυναίκας, που μπορεί κάποτε να δημιουργήσει και σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.
 
Σήμερα διατίθενται πολλά φάρμακα –κυρίως αντιβιοτικά -που χορηγούνται ανάλογα με το διαγνωσθέν “αίτιο” της κολπίτιδας για την καταπολέμηση της πάθησης.
 
Μέχρι εδώ όλα καλά. Πολλές φορές όμως τα συμπτώματα υποχωρούν αλλά ξαναεμφανίζονται μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, -συχνά με μεγαλύτερη ένταση - η γυναίκα αναγκάζεται να πάρει ακόμα μια σειρά αντιβίωσης, ίσως πιο “δυνατής” αυτή τη φορά, αλλά η λύση είναι πάλι προσωρινή.
 
Έτσι αρχίζει ένας φαύλος κύκλος που προκαλεί αφάνταστη ταλαιπωρία στον γυναικείο πληθυσμό.
 
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι οι μυκητιασικές κολπίτιδες – που είναι και οι συχνότερες- έχουν σαν αίτιο πολλές φορές και τη συχνή χρήση αντιβιοτικών για άλλα προβλήματα υγείας.
 
Ακόμα περισσότερο δυσάρεστο είναι το γεγονός ότι σε ορισμένες γυναίκες τα ενοχλητικά και δυσάρεστα συμπτώματα της κολπίτιδας δεν επανεμφανίζονται απλά λίγο χρόνο μετά την χρήση της αντιβίωσης, αλλά επιμένουν συνέχεια, ακόμα και ενώ παίρνουν την αντιβιοτική θεραπεία.
 
Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε ένα θεραπευτικό αδιέξοδο, που δημιουργεί και άλλα προβλήματα, όπως διαταραχή στην ομαλή σεξουαλική ζωή της γυναίκας, και σε πιο ευαίσθητες γυναίκες, τρομερό άγχος, που μπορεί να φτάσει στα πρόθυρα της μελαγχολίας και της νεύρωσης.
 
Στις γυναίκες που πάσχουν από συχνές και υποτροπιάζουσες κολπίτιδες, η ομοιοπαθητική ιατρική μπορεί να προσφέρει μια γρήγορη, ασφαλή, αποτελεσματική, και –το σημαντικώτερο- μόνιμη λύση στο πρόβλημά τους.
 
Τα μικρόβια ή οι μύκητες, έχουν ενοχοποιηθεί πολλές φορές για τα δεινά του ανθρώπου.

Ξεχνάμε όμως ότι είναι και αυτά μορφές ζωής απαραίτητες για την ισορροπία του ευρύτερου οικοσυστήματος, μέρος του οποίου είναι και ο άνθρωπος.
 Έχει αποδειχθεί ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει σε στείρο από μικρόβια περιβάλλον. Είναι γεγονός επίσης ότι τα μικρόβια αποτελούν καταλύτες της ζωής.
 
Συχνά όμως είναι τα εξιλαστήρια θύματα, που πάνω τους ξεσπά όλη η καταστροφική εφευρετικότητα των επιστημόνων. Στον άνισο αυτό αγώνα τα μικρόβια αντιδρούν με μεταλλάξεις και αύξηση της ανθεκτικότητάς τους στα αντιβιοτικά.
 
 ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΛΠΙΤΙΔΕΣ ΜΗΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ;

 Η ομοιοπαθητική ιατρική θεωρεί ότι οι μικροοργανισμοί –είτε πρόκειται για μικρόβια είτε για μύκητες – συνιστούν μόνο την αφορμή για μια κολπίτιδα.
 
 Η πραγματική αιτία είναι η μειωμένη ικανότητα των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού να αντιδράσουν στη μικροβιακή εισβολή.
 
 Οι συχνές υποτροπές μιας κολπίτιδας, που τείνει να διαιωνισθεί, αποδεικνύουν πως η μόνη λύση για τη θεραπεία δεν είναι να σκοτώσουμε απλώς τα υπεύθυνα μικρόβια. Χρειάζεται κάτι σημαντικό να γίνει για να αντιμετωπιστεί μόνιμα το πρόβλημα.
 
Η ομοιοπαθητική ιατρική χορηγεί φάρμακα όχι για να σκοτώσει τα μικρόβια αλλά για να τονώσει την αμυντική ικανότητα του οργανισμού.
 
 Οι άμυνες του οργανισμού απέναντι στα μικρόβια ή τους μύκητες θα δραστηριοποιηθούν με τη βοήθεια της ομοιοπαθητικής θεραπείας και η ισορροπία μεταξύ του μακροοργανισμού (δηλ. του ανθρώπου) και των μικροοργανισμών (μικροβίων, μυκήτων κλπ) θα αποκατασταθεί με φυσικό τρόπο.
 
Είναι γνωστό ότι, οι γυναίκες που υποφέρουν από υποτροπιάζουσες κολπίτιδες, είναι πολύ συχνά και ψυχικά ταλαιπωρημένες.
 
Λόγω του χρόνιου προβλήματος τους διαταράσσεται η κανονικότητα της σεξουαλικής τους ζωής, ενώ πολύ συχνά αναφέρουν ότι η ανάγκη να βρίσκονται συνέχεια σε θεραπεία γίνεται γι’αυτές ένα καθημερινό άγχος.
 
Πολλές γυναίκες θέλοντας να απαλλαγούν από το άγχος αυτό σταματούν στη μέση κάποια θεραπεία τους και επανέρχονται σ’αυτήν μετά από πολύ καιρό, όταν τα συμπτώματα έχουν γίνει πια πολύ πιεστικά και η γενική κατάσταση δυσκολότερη.
 
Η ομοιοπαθητική αντιμετωπίζει τον άνθρωπο σαν μια ιδιοσυγκρασιακή οντότητα, τόσο σωματική όσο και ψυχοδιανοητική.
 
Μέσα από αυτή τη θεώρηση η ομοιοπαθητική θεραπεία δεν απευθύνεται μόνο στην κολπίτιδα της γυναίκας, αλλά στοχεύει και στην αποκατάσταση της ψυχοσυναισθηματικής της ισορροπίας που σε ορισμένες περιπτώσεις διαταράσσεται πολύ έντονα.
 
 
 * δρ Κώστας Χατζηκώστας είναι πρόεδρος της Παγκύπριας Ιατρικής Εταιρίας Ομοιοπαθητικών και μέλος του Ινστιτούντου Ερευνών και εφαρμογών ομοιοπαθητικής ιατρικής, στο Δικταίον Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο, τηλέφωνο 22325252, 99624845
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας