Τρίτη 14 Μαϊ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

 Αρτηρακή Υπέρταση

 Αρτηρακή Υπέρταση


Η αρτηριακή υπέρταση είναι ο σημαντικότερος προδιαθεσιακός παράγοντας για την πρόκληση και εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου ο οποίος μπορεί να τροποποιηθεί.

Την αρτηριακή υπέρταση θα μπορούσε κάοιος να την χαρακτηρίσει ως ύπουλη πάθηση διότι στις πλήστες  των περιπτώσεων είναι τελείως ασυμπτωματική.

Την εντύπωση που υπάρχει ότι μια ήπια κεφαλαλγία ή αίσθημα ζάλης είναι ταυτισμένα με την αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι παντελώς λανυασμένη .

Η αρτηριακή υπέρταση είναι πολύ συχνή και αυτό κάνει την έγκαιρη της διάγνωση ιδιαίτερα σημαντική.

Υπολογίζεται ότι το 30 με 40 τοις εκατόν του ενήλικα πληθυσμού πάσχει από αρτηριακή υπέρταση με σταθερά αυξανόμενη συχνότητα με την αύξηση της ηλικίας.

Υπολογίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι περίπου 10.000.000 θάνατοι ετησίως οφείλονται στις επιπλοκές της αρτηριαής υπέρτασης.

Από τα δεδομένα αυτά καταλαβαίνει κάποιος πόσο σημαντική είανι η έγκαιρη διάγνωση της πολύ συχνής αυτής πάθησης, λαμβάνοντας επίσης υπόψη ότι είναι και ασυμπτωματική.

Για αυτό σε τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να ελέγχεται για να γίνει έγκαιρα η διάγνωση της.

Η αλλαγή τρόπου ζωής σίγουρα είναι σημαντικός παράγοντας που βοηθά στην αντιμετώπιση της αρτηριακής πίεσης.

Η σταθεροποίηση του σωματικού βάρους, η ελάττωση υπερβολικής κατανάλωσης οινοπνεύματος, η φυσική άσκηση που πρέπει να γίνεται 30 με 45 λεπτά ημερισίως, η ελάττωση πρόσληψης νατρίου, η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και η μείωση κατανάλωσης κορεσμένου και ολικού λίπους, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για την αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης

 * Ιατρική ομάδα Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Αρεταίειου Νοσοκομείου Λευκωσίας Τηλέφωνο 22200300 Στρόβολος
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας