Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

5 Χρήσιμες συμβουλές για καθαρά πνευμόνια

5 Χρήσιμες συμβουλές για καθαρά πνευμόνια

 Οι πνεύμονες είναι τα κύρια όργανα της αναπνοής. Έχουμε δύο πνεύμονες, από ένα σε κάθε μεριά του στήθους.
 
 Ο αριστερός πνεύμονας είναι μικρότερος από το δεξιό, ώστε να μένει χώρος για την καρδιά.

Όταν αναπνέουμε αισθανόμαστε το στήθος μας να ανεβοκατεβαίνει. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν εισπνέουμε, τα πνευμόνια μας μεγαλώνουν και όταν εκπνέουμε μικραίνουν.

Ο άνθρωπος δεν σταματά ποτέ να αναπνέει μέχρι να πεθάνει, γιατί τα πνευμόνια εφοδιάζουν το αίμα μας με οξυγόνο, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη ζωή.

 Το health news μίλησε με τον Δρ Ανδρέα Ζαχαριάδη

O γιατρός προτείνει:
 
  1. Μην καπνίζετε
 
Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία καρκίνου του πνεύμονα και ανάπτυξης Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) που περιλαμβάνει τη χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα. Ο καπνός του τσιγάρου προκαλεί στένωση στους σωλήνες που μεταφέρουν το οξυγόνο στους πνεύμονες (δηλαδή τους βρόγχους), προκαλώντας τους χρόνια φλεγμονή. Αν καπνίζετε, δεν είναι ποτέ αργά για να το διακόψετε. Επικοινωνήστε με τον Πνευμονολόγο σας για να σας βοηθήσει
 
  1. Αποφεύγετε την έκθεση σε καυσαέρια, τοξικά αέρια και έντονες μυρωδιές.
 
Η ατμοσφαιρική ρύπανση, τα διάφορα χημικά στον αέρα και οι έντονοι καπνοί μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στην αναπνοή και να επιδεινώσουν την αναπνευστική λειτουργία. Φροντίστε το σπίτι σας να είναι πάντοτε καθαρό και να εξαερίζεται συχνά. Αποφύγετε την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει έντονη σκόνη ή καυσαέρια.
 
  1. Προλάβετε τις λοιμώξεις
 
Το κοινό κρυολόγημα ή ακόμα και η γρίππη μερικές φορές μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρή νόσο. Για να τα προλάβουμε καλό είναι να κάνουμε τα εξής:
 
  • Εμβολιασμός κατά του ιού της Γρίππης και σε ειδικούς πληθυσμούς κατά του Πνευμονιοκόκκου (μικρόβιο που προκαλεί πνευμονία).
  • Πλύσιμο των χεριών με σαπούνι ή με αντισηπτικό με βάση την αλκοόλη.     
  • Αποφυγή συνωστισμού τους χειμερινούς μήνες.
  • Καλή υγιεινή του στόματος-βούρτσισμα δοντιών τουλάχιστον 2 φορές ημερησίως.
  • Εάν παρόλα αυτά αρρωστήσετε επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας και προφυλάξετε τους γύρω σας.
 
  1. Κάνετε τα απαραίτητα check-up έγκαιρα
 
Ειδικά στα άτομα με πνευμονοπάθειες, συνιστάται η διενέργεια μίας ανώδυνης εξέτασης που λέγεται σπιρομέτρηση, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Σε περίπτωση που είναι παθολογική, ενδεχομένως να χρειαστεί να υποβληθείτε σε ακτινογραφία θώρακος ή σε άλλα πιο εξειδικευμένα αναπνευστικά τεστ. Ο Πνευμονολόγος σας θα σας κατευθύνει αναλόγως των ευρημάτων.
 
  1. Άσκηση
Η αερόβια άσκηση βοηθά στην ικανότητα των πνευμόνων μας να προσλαμβάνουν το οξυγόνο από την ατμόσφαιρα. Υπάρχουν και ειδικά τεστ (καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κόπωσης) μέσα από τα οποία ο Πνευμονολόγος θα σας πει σε τι ένταση να γυμνάζεστε και για πόσο ώστε η αναπνευστική σας λειτουργία να έχει καλύτερα και πιο γρήγορα αποτελέσματα. Συγκεκριμένες αναπνευστικές ασκήσεις μπορεί να σας βοηθήσουν στο να αναπνέετε πιο άνετα ή στο να βγάζετε πιο εύκολα τα φλέγματα σας.
 
* Δρ. Ανδρέας Ζαχαριάδης,Πνευμονολόγος, Ειδικός Διαταραχών Ύπνου, Senior Lecturer (Pulmonology) στο European University Cyprus, Πνευμονολογικό Κέντρο Λευκωσίας
Τηλεφώνο: 22-355188
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας