Παρασκευή 26 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Ποδολογία δεν σημαίνει πετικιούρ

Ποδολογία δεν σημαίνει πετικιούρ

Σύμφωνα με έρευνες, έξι στους δέκα ανθρώπους ταλαιπωρούνται από κάποιο πρόβλημα στα πόδια. Πόσες φορές δεν βάλατε ένα παπούτσι που σας «χτύπησε», πόσες φορές δεν παραπονεθήκατε για τους κάλους στα μικρά δάχτυλα των ποδιών σας και δεν νιώσατε την ανάγκη να αφεθείτε στα χέρια ενός ειδικού.
 
ΣΥΧΝΆ ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ
 
ΚΆΛΟΙ
 
Η υπερκεράτωση ή κάλος, αποτελεί έναν προστατευτικό μηχανισμό της επιδερμίδας, απέναντι στην παρατεταμένη πίεση ή τριβή. Ο κάλος είναι επώδυνος όταν ο μηχανισμός γίνει «υπερπροστατευτικός» και κάτω από τον κάλο αναπτυχθεί πυρήνας, αυτό που λέμε «ρίζα του κάλου». Οι κάλοι βασανίζουν πολύ κόσμο, άντρες/γυναίκες και, πιο συχνά, κυρίως εξαιτίας στενών υποδημάτων αλλά και λόγω μιας λανθασμένης κατανομής των πιέσεων στο πόδι κατά τη βάδιση. Ειδική εκβιομηχανική
 
εξέταση μπορεί να γίνει στον ποδολόγο για το θέμα αυτό. Για την υπερκεράτωση, ο ποδολόγος ακολουθεί συντηρητική θεραπεία, με αφαίρεση και εκπυρήνιση των κάλων, μέσω ειδικής χειρουργικής λεπίδας, χωρίς όμως να τραυματίσει το δέρμα, σε πολύ λίγο χρόνο, ενώ ταυτόχρονα παρέχει συμβουλές για την αποφυγή επαναδημιουργία του κάλου αυτού.
 
Σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται στα άτομα που πάσχουν από διαβήτη (αφού 1 στους 10 Κύπριους πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη) όπου πολλές κάποιες φορές λόγω άγνοιας, καταφεύγουν σε φαρμακευτικά σκευάσματα όπως ‘’τσιροτάκια κάλων’’ όπου περιέχουν καυστικές ουσίες που προκαλούν πληγές και μολύνσεις τοπικά. Βέβαια μια καυστική ουσία θα προκαλέσει ζημιά σε όλες τις ηλικίες ανεξαρτήτως της κατάστασης της υγείας του ατόμου. Ζητήστε βοήθεια από τους ειδικούς, ποδολόγους όπου με ασφάλεια και ανώδυνα θα αφαιρέσουν την υπερκεράτωση σας, όπως η ιατρική το συνιστά σε όλο τον κόσμο.
 
Σήμερα 28 συνολικά χώρες καταχωρούνται στο Παγκόσμιο Σύλλογο Ποδολόγων όπου και η Κύπρος είναι μέλος με το Παγκύπριο Σύλλογο Εγγεγραμμένων Ποδολόγων - www.podiatry.org.cy. H ορολογία Ποδολογία- Ποδιατρική αντιστοιχεί σε επαγγελματία εγγεγραμμένο ποδολόγο-ποδίατρο απόφοιτο πανεπιστημιακής ποδιατρικής σχολής.
 
ΕΊΣΦΡΥΣΗ ΌΝΥΧΟΣ - ΟΝΥΧΟΚΡΎΠΤΩΣΗ
 
Είναι αυτό που περιγράφουμε όταν λέμε ότι «μου μπήκε το νύχι στο κρέας». Οι ποδολόγοι παρεμβαίνουν με απομάκρυνση τμήματος του όνυχος που εισχωρεί στο δέρμα, μείωση της πάχυνσης του παραμορφωμένου όνυχος και όταν κριθεί απαραίτητο μόνιμη αφαίρεση με μικροχειρουργική επέμβαση για χρόνια ονυχοκρύπτωση ή είσφρυση με παρατεταμένη μόλυνση.
 
Ο ΔΕΚΆΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΡΟΝΤΊΔΑ ΤΩΝ ΠΟΔΙΏΝ

1 Καλή υγιεινή. Φροντίζουμε να πλένουμε τα πόδια μας, καθημερινά και παρατηρούμε για τυχόν αλλαγές.
2 Μετά το πλύσιμο, στεγνώνουμε καλά ανάμεσα στα δάχτυλα, για να αποφύγουμε τον κίνδυνο μυκητίασης.
 
3 Αλλάζουμε κάλτσες καθημερινά και δεν φοράμε τα ίδια παπούτσια κάθε μέρα, για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο δυσοσμίας ή μυκητίασης.
 
4 Κόβουμε τα νύχια τετραγωνισμένα, χωρίς να απομακρύνουμε τις γωνίες και φροντίζουμε να μην τα κόβουμε πολύ βαθιά, για να αποφύγουμε τους τραυματισμούς και τις παραμορφώσεις, όπως οι εισφρύσεις, όπου «μπαίνουν τα νύχια στο κρέας».
5 Λιμάρουμε τα νύχια αφού τα κόψουμε, ώστε να ομαλοποιούμε τις άκρες τους.
 
6 Δεν έχουμε συνεχώς βαμμένα νύχια. Αφήνουμε ενδιάμεσα χρονικά διαστήματα, ώστε το νύχι να αναπνέει και να αποφύγουμε δυσχρωμίες.
 
7 Φροντίζουμε τα παπούτσια μας να έχουν σωστό μέγεθος, για να μην πιέζουν πουθενά, ειδικά αν έχουμε τάση για ονυχοκρύπτωση. Βαδίζουμε κατά τη δοκιμή και επιβεβαιώνουμε ότι στηρίζουν καλά τα πόδια.
8 Αποφεύγουμε τη συστηματική χρήση ψηλοτάκουνων υποδημάτων.
 
9 Σε περίπτωση ξηροδερμίας, ενυδατώνουμε καθημερινά τα πόδια, με ειδική ενυδατική κρέμα ποδιών.
 
10 Σε οποιοδήποτε πρόβλημα, επισκεπτόμαστε τον ειδικό.
 
ΤΑ ΠΌΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Μέχρι το παιδί να αρχίσει να περπατά, δεν χρειάζεται να φορά παπούτσια. Τα παπούτσια μάλιστα, σε αυτήν την περίπτωση βλάπτουν παρά ωφελούν το παιδί, καθώς εμποδίζουν την ελευθερία του κατά το μπουσούλημα.
Παπούτσια θα πρέπει να αγοραστούν στο παιδί όταν αρχίσει να κάνει τις πρώτες προσπάθειές του για βάδιση, επιλέγοντας ένα ζευγάρι που καλύπτει τον αστράγαλο, ώστε να υποστηρίζονται τα αδύνατα πόδια και τα μαλακά του κόκαλα.
 
Οι γονείς δεν χρειάζεται να ανησυχούν για σπασίματα ή δυσμορφίες των νυχιών του νηπίου. Τα νηπιακά νύχια είναι διαρκώς διαμορφούμενα και τόσο μαλακά, που τις περισσότερες φορές δεν χρειάζονται ούτε κόψιμο, αφού σπάνε μόνα τους, κατά τρόπο απόλυτα φυσικό, με το μπουσούλημα. Ο παιδίατρος σας θα σας συμβουλέψει να δείτε ποδολόγο στις μικρές ηλικίες όπως από 2 ετών και άνω όταν εισχώρηση νυχιού διακρίνεται στο παιδί.
 
Κατά την επιλογή του παπουτσιού θα πρέπει να προσέχου-με ούτως ώστε η σόλα να μην είναι πολύ μαλακή, ώστε το πόδι να συναντά φυσιολογική αντίσταση και να μην παραμορφώνονται οι μαλακές ακόμη αρθρώσεις του μεταταρσίου. Προκειμένου να αποφεύγεται η συνήθης σ’ αυτή την ηλικία τάση για χιασμό των ποδιών (πλησίασμα των γονάτων και απομάκρυνση των άκρων ποδιών), το εσωτερικό πέλμα του παπουτσιού θα πρέπει να είναι σωστά εξογκωμένο στην καμάρα και όχι επίπεδο. Σε επόμενα τεύχη θα μπορείτε να ενημερωθείτε για αγορά παιδικών υποδημάτων με λεπτομέρεια από κέντρο μας.
 
* Χριστιάνα Καλλνά , Ποδολογικό Κέντρο Πάφου
τηλέφωνα, 26220100, 99281111
 
 
  
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας