Πέμπτη 2 Μαϊ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Έχεις ανήσυχα πόδια στον ύπνο;

Έχεις ανήσυχα πόδια στον ύπνο;

Τι είναι τα ανήσυχα πόδια στον ύπνο;

Τα ανήσυχα πόδια στον ύπνο ή Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών όπως αλλιώς ονομάζεται, είναι μία κατάσταση κατά την οποία το άτομο αισθάνεται παράξενες αισθήσεις στα πόδια του. Αν έχετε ανήσυχα πόδια στον ύπνο, πιθανότατα να νιώθετε την ανάγκη να κινήσετε τα πόδια σας ή γενικά να μετακινηθείτε για να υφεθούν αυτές οι αισθήσεις που έχετε. Αυτή η κατάσταση μπορεί με την πάροδο του ύπνου να σας προκαλέσει δυσκολία να κοιμηθείτε και έτσι να αναπτύξετε χρόνια αϋπνία.

Ποια είναι τα αίτια για το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών;

Σε κάποιες περιπτώσεις δεν ανευρίσκεται η αιτία του συνδρόμου και συνήθως αυτό συνυπάρχει και σε άλλα μέλη της οικογένειας (κληρονομικότητα). Σε άλλες όμως περιπτώσεις, τα ανήσυχα πόδια σχετίζονται και είναι η συνέπεια άλλων παθολογικών καταστάσεων. Για παράδειγμα, η ύπαρξη αναιμίας (χαμηλή αιμοσφαιρίνη) αποδείκτηκε ότι είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση του συνδρόμου. Άλλες αιτίες για τα ανήσυχα πόδια βρέθηκε να είναι η νεφροπάθειες, ο σακχαρώδης διαβήτης και η κατά πλάκα σκλήρυνση. Επιπλέον, η εγκυμοσύνη είναι πλέον γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών.

Ποια είναι τα συμπτώματα κάποιου ατόμου με ανήσυχα πόδια;

Τα άτομα με το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών αισθάνονται γενικά ένα περίεργο – δυσάρεστο αίσθημα στα πόδια, κυρίως όταν μείνουν πολλή ώρα ακίνητα. Το αίσθημα το περιγράφουν σαν φαγούρα, τσιμπήματα, ή σαν κάτι να τραβά τα πόδια. Το εντοπίζουν συνήθως βαθιά μέσα στα πόδια και όχι επιφανειακά στο δέρμα.
 
Το αίσθημα αυτό συνήθως είναι χαμηλότερα από τα γόνατα και επιδεινώνεται τις νυχτερινές ώρες. Συνήθως το αίσθημα υποχωρεί όταν το άτομο μετακινήσει  – κλωτσήσει τα πόδια. Εντούτοις η υποχώρηση είναι προσωρινή και το αίσθημα επανέρχεται μετά από λίγο. Σε ένα ψηλό ποσοστό (80-85%), συνυπάρχουν ακούσιες κινήσεις κατά τη διάρκεια που το άτομο κοιμάται, γεγονός το οποίο συνήθως αναφέρει ο/η παρτενέρ κατά την επίσκεψη στο γιατρό.
 

Συνοψίζοντας τα συμπτώματα:
  • Εμφανίζονται μετά από ακινησία
  • Υποχωρούν όταν μετακινηθούν τα πόδια
  • Είναι εντονότερα το βράδυ
  • Στο 80-85% των περιπτώσεων περιλαμβάνουν και ακούσιες κινήσεων των ποδιών κατά τη διάρκεια του ύπνου.
 
Μπορεί να προκαλέσουν αϋπνία και αίσθημα κούρασης κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω κακού ποιοτικά ύπνου.

Υπάρχει κάποιο τεστ για τη διάγνωση του συνδρόμου;

Στις περιπτώσεις που ο γιατρός σας υποπτεύεται ότι πάσχετε από ανήσυχα πόδια, θα σας προτείνει να κάνετε τη μελέτη ύπνου στο εργαστήριο. Αυτή έχει κυρίως ένδειξη όταν υπάρχει υποψία ότι συνυπάρχουν περιοδικές κινήσεις των άκρων κατά τη διάρκεια του ύπνου ή άλλη συννοσηρότητα κατά τον ύπνο, πχ άπνοιες ύπνου

Υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει κάποιος μόνος του για τον βοηθήσει στα συμπτώματα του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών;

Ναι, μπορεί να δοκιμάσει τα εξής από μόνος του, που ίσως βοηθήσουν.
  • Αποφυγή καφεΐνης, αλκοόλ και  καπνίσματος. Αυτά φαίνεται ότι επιδεινώνουν τα ανήσυχα πόδια.
  • Κατά τη διάρκεια της ημέρας ενασχόληση με εργασίες που απαιτούν πνευματική συγκέντρωση (πχ σταυρόλεξα).
 
 
Υπάρχει κάποια θεραπεία για τα ανήσυχα πόδια στον ύπνο;

Εάν τα συμπτώματα είναι ήπια και δεν ενοχλούν ιδιαίτερα, η έναρξη θεραπείας δεν είναι απαραίτητη. Εντούτοις, εάν απαιτείται να λάβετε φάρμακα, ο γιατρός μπορεί να συστήσει κάποιο εκ της κατηγορίας των ντοπαμινεργικών αγωνιστών ως πρώτη επιλογή.

Σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης, συνήθως η εγκυμονούσα μπορεί να λάβει σκευάσματα σιδήρου, καθώς τα εξειδικευμένα φάρμακα που αναφέρθηκαν προηγουμένως γενικά αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη. Παρόλα αυτά, το σύνδρομο υποχωρεί συνήθως από μόνο του μετά τον τοκετό.
 
 
*ΔΡ ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ, Πνευμονολόγος, Ειδικός ΔιαταραχώνΎπνου, Senior Lecturer (Pulmonology)European University Cyprus
Πνευμονολογικό Κέντρο Λευκωσίας
τηλ: 22-355188
 
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας