Παρασκευή 19 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Ροχαλίζεις ;

Ροχαλίζεις ;

Τι είναι το ροχαλητό;
 
Το ροχαλητό είναι ένα σημείο μερικής (μη πλήρους) απόφραξης των αεροφόρων οδών. Αντιθέτως, με τον όρο άπνοιες εννοούμε την πλήρη απόφραξη των αεροφόρων οδών, διάρκειας τουλάχιστον 10 δευτερολέπτων. Οι συχνότεροι λόγοι που κάποιο άτομο παρουσιάζει ροχαλητό είναι οι εξής:
 
1. Μειωμένος τόνος των μυών.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, όλοι οι μύες είναι πιο χαλαροί. Επιπλέον, κάποια άτομα παρουσιάζουν μία προδιάθεση στο να έχουν υπερβολικά χαλαρούς τους μύες του λαιμού ειδικά κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Έτσι συνήθως στο σημείο του φάρυγγα, κάτω από τη γλώσσα, παρουσιάζεται μικροαπόφραξη των αεροφόρων οδών και τελικά ροχαλητό. Αντίθετα, όταν είμαστε ξύπνιοι, επειδή οι πιο πάνω μύες έχουν κάποια σχετική μεγαλύτερη τονικότητα, δεν εμφανίζεται ροχαλητό παρά μόνο κατά τον ύπνο.
 
2. Επιπλέον μαλακός ιστός στους αεραγωγούς.

Αυτό είναι πολύ συχνό στα παιδιά, τα οποία έχουν υπερτροφικές αμυγδαλές και αδενοειδείς εκβλαστήσεις. Στους ενήλικες συχνότερα παρατηρείται εναπόθεση λίπους γύρω από το φάρυγγα και στη βάση της γλώσσας.
Επίσης, παθήσεις όπως η ακρομεγαλία συνοδεύονται από μεγάλο μέγεθος γλώσσας, ενώ και ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε σημεία απόφραξης των αεροφόρων οδών και ροχαλητό στην περίπτωση που ο ασθενής δε λαμβάνει θεραπεία για τον υποθυρεοειδισμό του.
 
3. Μικρογναθία και οπισθογναθία.

Κάποια άτομα γεννιούνται με αυτή τη χαρακτηριστική ανωμαλία. Έτσι η γλώσσα λόγω της κατασκευής του προσώπου τείνει να αποφράσσει τους αεραγωγούς κατά τον ύπνο και το άτομο να εμφανίζει ροχαλητό.
 
4. Μεγάλο μέγεθος της σταφυλής

Σε αυτή την περίπτωση η σταφυλή μαζί με τη γλώσσα προκαλούν την απόφραξη κατά την αναπνοή στον ύπνο.
 
5. Απόφραξη της μύτης (ρινικό διάφραγμα, παραρρινοκολπίτιδα, ρινικοί πολύποδες)

Σε αυτή την κατάσταση η ροή του αέρα επιταχύνεται μέσω της στενής μύτης με αποτέλεσμα οι μαλακοί ιστοί στο φάρυγγα να δονούνται και να είναι επιρρεπείς σε απόφραξη.
 
Επιπλέον το άτομο αναγκάζεται να αναπνέει από το στόμα, το οποίο οδηγεί τη γλώσσα προς τα κάτω, σε μειονεκτική θέση, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται το ροχαλητό
 
* Δρ Αντρέας Ζαχαριάδης, Πνευμονολόγος, Ειδικός ΔιαταραχώνΎπνου, Senior Lecturer (Pulmonology)European University Cyprus
Πνευμονολογικό Κέντρο Λευκωσίας, τηλ: 22-355188
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας