Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Η ζωή με βηματοδότη

Η ζωή με βηματοδότη

Ο βηματοδότης, είναι μια εμφυτεύσιμη συσκευή η οποία αποτελείται από την γεννήτρια και ένα ή δύο ηλεκτρόδια και χρησιμοποιέιται για την θεραπεία ορισμένων τύπων βραδυαρρυθμίας.
 
Οι βηματοδότες λειτουργούν με μπαταρία και οι καινούριας γενιάς έχουν πολύ μικρές διαστάσεις. Κατά την διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης η συσκευή τοποθετείται κάτω από το δέρμα κοντά στο στέρνο.

Μετά το χειρουργείο στον ασθενή δίνεται μια ειδική κάρτα η οποία περιέχει τα προσωπικά στοιχεία του χρήστη , την κατασκευή, το μοντέλο και τα βασικά χαρακτηριστικά του βηματοδότη.

Ο χρήστης επιδυκνύει την κάρτα όπου χρειάζεται προκειμένου να πληροφορηθεί ο γιατρός για την κατάσταση και θα πρέπει να την έχει πάντα πάνω του.

Ο βηματοδότης δεν περιορίζει τον ασθενή από καμία φυσική δραστηριότητα ή κίνηση ή στάση του σώματος.

Η φυσική όμως άσκηση πρέπει να είναι ανάλογη με την κατάσταση του ασθενούς και την ικανότητά του.

Το περπάτημα, η ποδηλασία, το ανέβασμα σκάλας, το νοικοκυριό του σπιτιού και η κηπουρική δεν αποτελούν κανένα πρόβλημα.
Η σεξουαλική ζωή επίσης δεν επηρεάζεται.

Επιτρέπεται η χρήση όλων των συνήθων οικιακών συσκευών όπως φούρνος, ηλεκτρική σκούπα, σίδερο, ραδιόφωνο, τηλεόραση κτλ.
Τα κινητά και τα ασύρματα τηλέφωνα μπορούν να χρησιμοποιούνται .

Κατά την διάρκεια της συζήτησης ωστόσο είναι καλό το τηλέφωνο να κρατιέται κοντά στο αυτί της άλλης πλευράς όπου εμφυτεύτηκε ο βηματοδότης. Επίσης είναι καλό, ποτέ να μην τοποθετείται το κινητό τηλέφωνο στο τσεπάκι του πουκαμίσου πάνω από το σημείο όπου βρίσκεται ο βηματοδότης.

Ο βηματοδότης είναι απόλυτα συμβατός με όλα τα φάρμακα.

Τα ταξίδια μπορύν να γίνονται με όλα τα μέσα συγκοινωνίας. Στα αεροδ΄ρομια, στα πολυκαταστήματα και στις τράπεζες θα πρέπει να ενημερώνεται το προσωπικό ασφαλείας εάν ο ασθενής φέρει βηματοδότη επιδυκνύοντας την προσωπική του κάρτα έτσι ώστε να μην περνά μέσα από μαγνητικό έλεγχο, μαγνητικές πόρτες ή μαγνητικούς ανιχνευτές.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΥΤΑΙ
 
  • Η πίεση στην περιοχή του βηματοδότη
  • Όλοι οι τύποι ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας όπως ηλεκτρικά μηχανήματα ( πριόνια) , ραντάρ, ή σταθμοί ραδιοεκπομπών, μαγνητικοί έλεγχοι σε αεροδρόμια
  • Διάφορα ιατρικά μηχανήματα όπως ο μαγνητικός τομογράφος, η θεραπευτική ακτινοβολία με ιονισμό, οι απινιδωτές, νευρική ή μυική διέγερση, θεραπευτική διαθερμία ή ενέργεια υπερήχων. ( αν ο ασθενής έρθει σε επαφή με κάτι από τα πιο πάνω οφείλει να ενημερώσει τον γιατρό του)
 
Οι ασθενείς που φέρουν βηματοδότη θα πρέπει επίσης να ενημερώσουν τον καρδιολόγο τους για, το αν αισθάνονται πάλι τα συμπτώματα που είχαν πριν την εμφύτευση, πόνοι σον ώμο ή στην κοιλιακή χώρα ή ανεξήγητους πόνους, πυρετό ή κοκκινίλα στην περιοχή όπου έχει τον βηματοδότη.
 

* Iατρική ομάδα Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Αρεταίειου Νοσοκομείου Λευκωσίας Τηλέφωνο 22200300 Στρόβολος
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας