Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Πώς να αναγνωρίσεις τα πρώτα σημάδια καρκίνου του μαστού

Πώς να αναγνωρίσεις τα πρώτα σημάδια καρκίνου του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια ασθένεια που επηρεάζει μία στις εννέα γυναίκες στην Κύπρο.

Το 2006 διαγνώσθηκαν πάνω από 400 νέα περιστατικά και μεγάλο αριθμό υποτροπών (δυστυχώς ακόμη δεν παρέχονται στατιστικά στοιχεία για το δεύτερο). Δηλαδή πάνω από ένα την ημέρα, ενώ σημειώνονται 90 θάνατοι το χρόνο, δηλαδή δύο θάνατοι κάθε εβδομάδα.


Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το συχνότερο τύπο καρκίνου στις γυναίκες και το 35% των νέων περιστατικών όλων των τύπων καρκίνου. Τα 2/3 των νέων περιστατικών εντοπίζονται σε γυναίκες άνω των 50 ετών.

Ο καρκίνος του μαστού επηρεάζει και τον ανδρικό πληθυσμό σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά και για το 2006 είναι καταγεγραμμένα οκτώ κρούσματα.

 

Πώς να εντοπίσεις τα πρώτα σημάδια μόνη σου,

 

ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ

Μια φορά το μήνα, μια βδομάδα μετά το τέλος της περιόδου, κάνε αυτή την απλή προληπτική εξέταση. Εάν η περίοδος έχει σταματήσει, κάνε την εξέταση μια φορά το μήνα στην ίδια ημερομηνία. Για οποιεσδήποτε ανησυχίες επικοινώνησε με το γιατρό σου.

ss


Στο Μπάνιο
Σήκωσε το ένα χέρι και με τα δάκτυλα του άλλου χεριού ενωμένα και τεντωμένα πίεσε μαλακά αλλά σταθερά, για να νιώσεις τον ιστό του μαστού μεταξύ των δακτύλων σου και του τοιχώματος του θώρακα. Άρχισε απο το έξω μέρος του μαστού, κοντά στη μασχάλη σου και ψηλάφησε αργά και προσεχτικά με μικρές κυκλικές κινήσεις γύρω από την περίμετρο του μαστού.

m2



Μπροστά στον Καθρέφτη
Ψήλωσε και τα δύο χέρια πάνω και έλεγξε για εξάνθημα, πτυχή ή κοίλανση στο δέρμα και για έκκριμα ή αλλοίωση στις θηλές. Σπρώξε τους ώμους σου μπροστά ενώ θα πιέζεις τα χέρια στη μέση. Κοίταξε αν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή σε σύγκριση με την τελευταία εξέταση.
 

m3

 

Ξάπλωσε στο κρεβάτι
Τοποθέτησε μαξιλαράκι ή πετσέτα μπάνιου κάτω από τον αριστερό σου ώμο και φέρε το αριστερό σου χέρι κάτω απο το κεφάλι. Εξέτασε τον αριστερό σου μαστό με το δεξί χέρι με μικρές κυκλικές κινήσεις. Επανάλαβε το ίδιο για την δεξιά πλευρά.

 

m4

 

Μπορείς επίσης:
Να χρησιμοποιήσεις την κάθετη μέθοδο, όπου με το χέρι πάλι τεντωμένο εξετάζεις απο την περιοχή της μασχάλης μέχρι κάτω απο το μαστό. Επίσης πίεσε τις θήλες και έλεγξε για οποιοδήποτε έκκριμα.

* Πηγή,Europa Donna Cyprus, info@europadonna.com.cy 

 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας