Παρασκευή 26 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Μπορεί να γίνει αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας χωρίς εγχείρηση ανοικτής καρδιάς ;

Μπορεί να γίνει αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας χωρίς εγχείρηση ανοικτής καρδιάς ;

Διαδερμική αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας TAVI
 
Η στένωση της αορτικής βαλβίδας αποτελεί τη συχνότερη πάθηση των καρδιακών βαλβίδων, της οποίας η συνιστώμενη θεραπεία, μέχρι πρόσφατα, ήταν μόνο η χειρουργική αντικατάσταση.

Ασθενείς,  οι οποίοι βρίσκονται σε υψηλό ή μέσο κίνδυνο για χειρουργική αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας, έχουν τη δυνατότητα τώρα να υποβληθούν σε αντικατάσταση της βαλβίδας χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Η μέθοδος αυτή είναι γνωστή στη διεθνή βιβλιογραφία ως Τranscatheter Aortic Valve Implantation (TAVI).

Αυτή η νέα μέθοδος αντικαθιστά τη χειρουργική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας χωρίς επέμβαση ανοικτής καρδίας και χωρίς τη χειρουργική αφαίρεση της παλαιάς- εκφυλισμένης βαλβίδας. Αντί αυτού «σφηνώνεται» η παλαιά βαλβίδα στα τοιχώματα της αορτής.
 
Τεχνική τοποθέτησης της βαλβίδας
 
Η προσθετική βαλβίδα προωθείται με ειδικό διαδερμικό καθετήρα στην επιθυμητή θέση ανάδρομα (μηριαία αρτηρία- κατιούσα θωρακική-αορτικό τόξο-ανιούσα αορτή).

Όταν η προσθετική βαλβίδα φθάσει στο επιθυμητό ύψος, που είναι ο αορτικός δακτύλιος, φουσκώνεται το μπαλονάκι που βρίσκεται στο εσωτερικό της βαλβίδας, εκπτύσσοντας έτσι και τη βαλβίδα. Ταυτόχρονα, τα ελεύθερα άκρα της βαλβίδας αγκιστρώνονται καθηλώνοντας σταθερά τη βαλβίδα.
 
Το ποιος ασθενής είναι υποψήφιος για TAVI κρίνεται από την Καρδιολογική Ομάδα (HEART TEAM) ενός νοσοκομείο/ κλινικής η οποία αποτελείται από επεμβατικούς καρδιολόγους, καρδιοχειρουργούς, κλινικούς καρδιολόγους, εξειδικευμένους ακτινολόγους και καρδιο- αναισθησιολόγους.
 
Η ομάδα αυτή κρίνει αρχικά αν ο ασθενής είναι υψηλού κινδύνου ή  ακατάλληλος για αντιμετώπιση με την κλασική μέθοδο του ανοικτού χειρουργείου.
 
Έπειτα, γίνεται έλεγχος της καταλληλότητας του ασθενούς για αντιμετώπιση με TAVI με εξετάσεις στεφανιογραφίας, αξονική τομογραφία, και υπερηχοκαρδιογράφημα. Τέλος, αφού αποφασιστεί η καταλληλότητα του ασθενούς για την επέμβαση αυτή, γίνεται η επιλογή του τύπου και του μεγέθους της βαλβίδας και η οδός προσπέλασης που θα χρησιμοποιηθεί.

Οι πρώτες μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν πως οι νέες βαλβίδες TAVI είναι το ίδιο ανθεκτικές στο χρόνο με τις βαλβίδες που χρησιμοποιούνται στην κλασική χειρουργική μέθοδο. Το πλεονέκτημα που έχουν συγκριτικά με τις χειρουργικά τοποθετούμενες μεταλλικές βαλβίδες είναι ότι μετά τη μελλοντική τους εκφύλιση μπορούν να αντιμετωπισθούν εκ νέου με μία δεύτερη TAVI (τεχνική valve- in- valve).
 
H μελέτη PARTNER, που δημοσιεύτηκε το 2010, αποτέλεσε το ορόσημο για την καθιέρωση της μεθόδου αποδεικνύοντας για πρώτη φορά ότι μια διαδερμική μέθοδος αντιμετώπισης της στένωσης της αορτικής βαλβίδας μπορεί να αλλάξει τη φυσική ιστορία της νόσου και να αυξήσει την επιβίωση των ασθενών.
 
Σήμερα, όλες οι καρδιολογικές και καρδιοχειρουργικές εταιρείες του κόσμου συμπεριλαμβάνουν τη μέθοδο στις κατευθυντήριες οδηγίες τους και θεωρείται επέμβαση ρουτίνας σε εξειδικευμένα κέντρα.
 
 
*Δρ. Θέμης Κομοδρόμος 
Καρδιολόγος, επεμβατικός καρδιολόγος στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, όροφος -1
τηλέφωνο  22 200 300 
 
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας