Σάββατο 27 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Ανεύρυσμα θωρακικής αορτής

Ανεύρυσμα θωρακικής αορτής

Ανέυρυσμα της θωρακικής αορτής είναι η διάσταση της αορτής κατά 50 τοις εκατόν και πλέον της φυσιολογικής της διαμέτρου σε μια περιοχή όπου το τοίχωμα του αγγείου είναι αδύναμο.
 
Αιτίεςανευρυσμάτων είναι η αθηροσκλήρωση , η εκφύλιση του μέσου χειτώνα του αγγείου,ο διαχωρισμός του αορτικού τοιχώματος, οι διαταραχές του συνδετικού ιστού όπως στα σύνδρομα Μarfan και ehlers Danlos, η διγλώχινα αορτική βαλβίδα, η αορτίτιδα, η λοίμωξη, το τραύμα και άλλα.

Συνήθως το ανεύρυσμα δεν προκαλεί συμπτώματα. Τα μεγάλα ανευρύσματα μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως θωρακικό άλγος, δύσπνοια, δυσφαγία, βράγχος φωνής  ή και αιμόπτυση.

Σε περίπτωση διάστασης  της αορτικής ρίζας παράγεται διαστολικό φύσημα ανεπάρκειας της αορτικής βαλβίδας. Η ρίξη του ανευρύσματος αποτελεί δραματική επιπλοκή και εκδηλώνεται με εικόνα σοκ και ακατάσχετη αιμορραγία.

Η θεραπεία εξαρτάται από την θέση , το με΄γεθος κα ιτην συμπτωματολογία του ανευρύσματος.
Σε ένα μικρό ασυμπτωματικό ανεύρυσμα συνιστάται παρακολούθηση με αξονική τομογραφία ανα τακτά χρονικά διαστήματα με ταυτόχρονα αυστηρό έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Σε μεγάλα ανευρύσματα που προκαλούν συμπτώματα ή διογκώνονται προτείνεται εκτομή του ανευρύσματος και αποκατάσταση της συνέχειας του αγγείου με την χρήση προσθετικού μοσχεύματος.
 
* Ιατρική ομάδα Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Αρεταίειου Νοσοκομείου Λευκωσίας Τηλέφωνο 22200300 Στρόβολος
 
 
 
 
   

 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας