Παρασκευή 26 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Γιατί πονάω την μέση μου ;

Γιατί πονάω την μέση μου ;

Ο πόνος στη «μέση»  είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει κανείς. Τέσσερις στους πέντε ανθρώπους θα εμφανίσουν πόνο στη μέση, σε κάποια στιγμή στη ζωή τους.
 
Η «μέση» είναι μια σύνθετη δομή που συνδέει το άνω τμήμα του κορμού με το κάτω και αποτελείται από οστά, αρθρώσεις, μύες, συνδέσμους και δίσκους.
Αυτό το σημαντικό τμήμα της σπονδυλικής στήλης επιτρέπει κινήσεις στροφικές ή κάμψης-έκτασης και η δύναμη που παρέχει επιτρέπει την όρθια στάση, τη βάδιση και την άρση βάρους.
 
Φυσιολογική λειτουργικότητα της οσφυϊκής μοίρας είναι απαραίτητη σχεδόν σε όλες τις καθημερινές δραστηριότητες.
Βλάβη σε ένα ή περισσότερα από τα στοιχεία που την αποτελούν μπορεί να προκαλέσει πόνο, που εμποδίζει τις δραστηριότητες, ελαττώνει την ικανότητα εργασίας καθώς και την ποιότητα ζωής.

Αιτιολογία
 
Οι περισσότεροι πόνοι στην μέση είναι μυοσκελετικής προέλευσης και προκαλούνται  κυρίως από την κακή στάση του σώματος, την αδέξια συστροφή, τις λανθασμένες τεχνικές ανύψωσης,  τους τραυματισμούς, τα σύνδρομα νευρικής ρίζας ,που συχνά οφείλονται σε κήλη ή γλίστρημα του δίσκου ή σπονδυλική στένωση κ.α.
 
Σε σπάνιες περιπτώσεις θα μπορούσε ένας πόνος στη μέση να οφείλεται σε παθήσεις εκτός της σπονδυλικής στήλης (παγκρεατίτιδα,  ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής, πεπτικό έλκος, κ.α.)
 
 Παράγοντες κινδύνου

Αυτοί είναι: Ο καθιστικός τρόπος ζωής, το φύλο,  η ηλικία, η εργασία που περιλαμβάνει άρση βάρους,  το συναισθηματικό στρες, το κάπνισμα, η κακή φυσική κατάσταση και η έντονη σωματική δραστηριότητα χωρίς κατάλληλη προετοιμασία

Αντιμετώπιση

Η έγκαιρη αξιολόγηση και σωστή διάγνωση, η ανακούφιση από το πόνο , η αντιμετώπιση της φλεγμονής, όταν υπάρχει, η ελαφρά δραστηριότητα, ή η περιορισμένη κατάκλιση  όταν ο πόνος είναι οξύς είναι η αρχή.

Η φυσιοθεραπεία είναι  απαραίτητη σε κάθε περίπτωση. Αυτή θα βοηθήσει στη μείωση του πόνου, στη βελτίωση της κινητικότητας και της δύναμης και στην σωστή αντίληψη της μηχανικής συμπεριφοράς της σπονδυλικής στήλης στις διάφορες στάσεις και κινήσεις.
 
Περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση φυσικών μέσων (LASER, αναλγητικά ρεύματα, υπερήχους, διαθερμίες, μαλάξεις) καθώς και ένα πρόγραμμα κινησιοθεραπείας με οδηγό σημείο τον πόνο.

Το πρόγραμμα της κινησιοθεραπείας περιλαμβάνει ασκήσεις προοδευτικής δυσκολίας, για την αύξηση της ελαστικότητας, της δύναμης και της αντοχής των κοιλιακών, των ραχιαίων και των γλουτιαίων μυών που οδηγούν στην ανάπτυξη μυϊκής ζώνης στην περιοχή της μέσης  η οποία καλείται ν’ αντεπεξέλθει σε μεγάλα φορτία.

Ο βιο-βελονισμός παράλληλα με τη παραδοσιακή φυσιοθεραπεία, μπορεί να προσφέρει μεγάλη ανακούφιση από τα συμπτώματα της οσφυαλγίας και ανάλογα με την αιτιοπαθογένειά της μπορεί να επιτύχει έως και πλήρη ίαση της, οικονομικά και γρήγορα.

Άλλες παρεμβάσεις είναι , η λειτουργική επανεκπαίδευση,  η αποφυγή σηκώματος βαρών, η ειδική γυμναστική, η αποφυγή περιττών επιβαρύνσεων.
 
 *Χάρης Χαραλάμπους 
Bsc Physiotherapy, Acupuncture Therapist
Τηλ. 99413509
Physio & Kinisis ltd
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας