Πέμπτη 17 Ιουν, 2021 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Καρκίνος του μαστού

Καρκίνος του μαστού

ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ
 
Το υπερηχογράφημα είναι μια απλή εξέταση η οποία χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να σχηματίσει μία εικόνα του μαστού σας. Το μηχάνημα είναι πολύ ευαίσθητο και μπορεί να ξεχωρίσει, για παράδειγμα, τη διαφορά ανάμεσα σε ένα συμπαγή όγκο και μία κύστη. Η εξέταση δεν πονάει καθόλου. Μπορεί να έχετε κάνει και παλαιότερα υπερηχογράφημα – χρησιμοποιείται και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για παρακολούθηση του εμβρύου.
 
Δεν απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία για το υπερηχογράφημα. Θα σας ζητηθεί να γδυθείτε μέχρι τη μέση και να ξαπλώσετε σε ένα κρεβάτι. Μπορεί να τοποθετηθεί ένα μαξιλάρι κάτω από τον ένα ώμο σας. Θα σας απλώσουν ένα ζελέ πάνω στους μαστούς προκειμένου να διευκολυνθεί η διαπερατότητα των υπερήχων. Ένας ειδικός αισθητήρας, θα κινηθεί πάνω στο δέρμα σας και θα εμφανιστούν εικόνες στην οθόνη μιας τηλεόρασης. Τα φώτα στο δωμάτιο θα είναι χαμηλωμένα έτσι ώστε οι εικόνες να φαίνονται καθαρά.
 
Αν τυχόν έχετε οποιεσδήποτε απορίες, ρωτήστε το γιατρό σας ή το άτομο που θα κάνει το υπερηχογράφημα.
ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ

Η μαστογραφία είναι μία ακτινογραφία των μαστών. Μπορεί να αποκαλύψει αλλαγές στον μαστό, πριν γίνουν αντιληπτές από εσάς ή το γιατρό σας με τη ψηλάφηση.
 
Το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την Europa Donna Κύπρου, στο θέμα της ενημέρωσης, λειτουργεί από το 2003 το Πρόγραμμα Πληθυσμιακού Ελέγχου – Ανιχνευτικό Πρόγραμμα Καρκίνου του Μαστού, με από το οποίο προσφέρει σε γυναίκες, ηλικίας 50-69, δωρεάν μαστογραφία κάθε δύο χρόνια.
 
Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, οι γυναίκες λαμβάνουν, ταχυδρομικώς, πρόσκληση από το Υπουργείο Υγείας, για να προσέλθουν για δωρεάν μαστογραφία. Συνίσταται η μαστογραφία να συνοδεύετε συστηματικά και από ένα υπερηχογράφημα το οποίο όμως δεν αποτελεί μέρος του προγράμματος για όλες τις γυναίκες.
 
Όταν μια γυναίκα παραλάβει την πρόσκληση, θα πρέπει να επικοινωνήσει με το Κέντρο Πληθυσμιακού Ελέγχου της Επαρχίας της, το οποίο αναγράφεται στην πρόσκληση, και να διευθετήσει τηλεφωνικά την ημέρα και ώρα της εξέτασής της.
 
Συνίσταται να μην χρησιμοποιείτε πούδρα ή αποσμητικό σπρέι, στις μασχάλες, την ημέρα της εξέτασης γιατί μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της μαστογραφίας.
 
 
* Europa Donna Κύπρου, 'a0info@europadonna.com.cy 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας