Πέμπτη 18 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Έτσι δουλεύει ο ICD του Εμπεσίλιο (pics, videos)!

Αλέξης Πάμπος
Έτσι δουλεύει ο ICD του Εμπεσίλιο (pics, videos)!
Ποιοι ποδοσφαιριστές, πλην του Ολλανδού, φέρουν τον «φύλακα-άγγελο της καρδιάς»

Η αρχική θεωρία για τα άτομα με εμφυτευμένους καρδιομετατροπείς απινιδωτές ήταν πως στην καλύτερη περίπτωση ήταν επαρκείς για αθλήματα, όπως π.χ. το γκολφ ή το μπόουλινγκ. Η εν λόγω αντίληψη είναι πλέον ξεπερασμένη και η επιστήμη έχει αποφανθεί, εδώ και χρόνια, ότι πλέον όσοι φέρουν το ICD μπορούν κάλλιστα και ασφαλώς να αθλούνται κατά το δοκούν -ακόμη και σε υψηλότατα ανταγωνιστικό επίπεδο.

 


Το ICD είναι ο φύλακας-άγγελος της καρδιάς απέναντι σε δύο διαταραχές που συνδέονται με τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου: την κοιλιακή ταχυκαρδία και την κοιλιακή αρρυθμία. Σε πρόσφατη έρευνα μεταξύ 372 ατόμων με εμφυτεύματα (ηλικίας 10-60 ετών, μεταξύ των οποίων 328 ήταν αθλητές και 44 εμπλέκονταν σε υψηλού ρίσκου δραστηριότητες, στις οποίες η απώλεια του ελέγχου ακόμη και για ελάχιστο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό) το 21% υπέστησαν κάποιου είδους σοκ στη διάρκεια της μελέτης, αλλά ουδείς τραυματισμός καταγράφηκε ως απόρροια αυτών των σοκ. Οι ερευνητές μάλιστα σημείωσαν το εξής παράδοξο: ενώ η άσκηση μπορεί να προκαλέσει κοιλιακές αρρυθμίες απειλητικές για τη ζωή ενός ατόμου, η καλή φυσική κατάσταση μειώνει σαφώς τις πιθανότητες αιφνίδιου θανάτου.

Η ανάνηψη του βαν Λόο


Στις 7 Ιουνίου 2009, στο 43 λεπτό της αναμέτρησης Ρούζελαρ-Άντβερπ, ο (τότε) 20χρονος Άντονι βαν Λόο, καταρρέει ως αποτέλεσμα καρδιακής αρρυθμίας, την οποία ο (προ ενός έτους) εμφυτευμένος καρδιομετατροπέας απινιδωτής διορθώνει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μέσω σοκ! Παρακολουθήστε τη διαδικασία ανάνηψης, καθώς και το πώς βίωσε ο παίκτης το περιστατικό.

 


Η περίπτωση Εβάντερ Σνο

Τρία χρόνια αργότερα, στις 30 Σεπτεμβρίου 2012, ο Εβάντερ Σνο της Ναϊμέχεν γονατίζει στο 34’ με εμφανή αδυναμία να αναπνεύσει. Ο γιατρός της ομάδας απουσιάζει, την κατάσταση αναλαμβάνει ο αντίστοιχος της Φέγενοορντ, ο οποίος αντιλαμβάνεται αμέσως πως η καρδιά του παίκτη έχει πάψει να χτυπά! Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ωστόσο, ο 25χρονος ποδοσφαιριστής αποχωρεί στέκοντας στα πόδια του από τον αγωνιστικό χώρο χάρη στην επέμβαση του ICD, το οποίο αποφάσισε να τοποθετήσει δύο χρόνια νωρίτερα, όταν σε αγώνα της β’ ομάδας του Άγιαξ είχε υποστεί το ίδιο επεισόδιο και είχε επανέλθει στη ζωή χάρη σε εξωτερικό απινιδωτή.


Η επιστροφή του Ένγκελχαρτ

Στις 21 Ιουλίου 2013 ο Ντάνιελ Ένγκελμπρεχτ των Κίκερς Στουτγάρδης είχε καταρρεύσει στο 70’ στο εντός έδρας παιχνίδι απέναντι στην Έρφουρτ και σώθηκε χάρη στην έγκαιρη λήψη των πρώτων βοηθειών. Οι επακόλουθες ιατρικές εξετάσεις κατέδειξαν καρδιακή αρρυθμία, την οποία καταπολέμησε με την εμφύτευση ενός καρδιομετατροπέα απινιδωτή.
Κι επειδή ως επιθετικός είναι υποχρεωμένος να κοντρολάρει συχνά την μπάλα με το στήθος, ο Γερμανός φορά μέσα από τη φανέλα μια προστατευτική ζώνη για το ICD: «Το συνηθίζεις με την πάροδο του χρόνου. Τουλάχιστον τώρα έχω την ασφάλεια πως ό,τι κι αν συμβεί ο απινιδωτής θα μ’ επαναφέρει στη ζωή». Δείτε το βίντεο με την κατάρρευση, την επιστροφή στα γήπεδα και το μήνυμα του Ένγκελμπρεχτ:


Το παράδειγμα του Νόιμαν

Προ διετίας μια εξέταση ρουτίνας κατέδειξε καρδιακή αρρυθμία στον (πρώην διεθνή με την U21 της Γερμανίας) Ζεμπάστιαν Νόιμαν. «Χάθηκε η γη κάτω από τα πόδια μου! Ουδείς μπορούσε να μου πει πού οφειλόταν το πρόβλημα ούτε πώς θα εξελισσόταν. Όσους γιατρούς κι αν επισκέφτηκα, μου έλεγαν το ίδιο και δεν μου άφηναν άλλη επιλογή. Το όνειρό μου ήταν ανέκαθεν να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, αλλά ξαφνικά και απροσδόκητα ένιωσα ότι μου το άρπαζαν. Μου είχε απαγορευθεί κάθε ενασχόληση με τον αθλητισμό».
Η μοιρολατρική προσέγγιση μετατράπηκε σε επιθετική, όταν είδε στην τηλεόραση τον ομοιοπαθούντα Ντάνιελ Ένγκελμπρεχτ -λίγες εβδομάδες μετά την επιστροφή του στα γήπεδα- να σκοράρει απέναντι στη Βέεν-Βίσμπαντεν και σηκώνοντας τη φανέλα να αποκαλύπτει το μήνυμα: «Μην τα παρατάς ποτέ!» Ο Νόιμαν επικοινώνησε με τον Ένγκελμπρεχτ, ο οποίος του σύστησε ένα γιατρό στη Στουτγάρδη. Αρχές του 2015 έκανε την εμφύτευση του καρδιομετατροπέα απινιδωτή και το καλοκαίρι του ίδιου έτους η επιστροφή του στους αγωνιστικούς χώρους!
  

 

 

 

 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας