Τετάρτη 24 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Πόσο παρεξηγημένη είναι η έννοια της πλαστικής χειρουργικής;

Πόσο παρεξηγημένη είναι η έννοια της πλαστικής χειρουργικής;

Σε αυτή μου την δημοσίευση επέλεξα να μιλήσω για το τι είναι η Πλαστική Χειρουργική έτσι ώστε να τοποθετήσουμε μια βάση γενικών γνώσεων πριν αρχίσουμε να αναφερόμαστε σε συγκεκριμένες θεραπείες, αισθητικές ή επανορθωτικές.

Ο ακριβής τίτλος της ειδικότητας είναι Πλαστική Αισθητική και Επανορθωτική Χειρουργική. Κάθε χειρουργική επέμβαση ή θεραπεία της ειδικότητας μας είναι η δημιουργία ή επαναφορά αισθητικής και λειτουργικής αρμονίας.
 
Ο πλαστικός Χειρουργός πέραν από τις γνώσεις και επαρκή εμπειρία, χρειάζεται να έχει και την αίσθηση της φυσικής αρμονίας του ανθρώπινου προσώπου και σώματος.
 
Αναπλάθει, ανακατασκευάζει και αναπροσαρμόζει τα φυσικά στοιχεία.

Η ειδικότητα της Πλαστικής Χειρουργικής χωρίζεται σε δύο μέρη,  
  1. Την επανορθωτική χειρουργική που αφορά την αντιμετώπιση συγγενών ανωμαλιών, επίκτητων δυσμορφιών από τραύματα, εγκαύματα, εκτομής όγκων, κατακλίσεις, δυσμορφίες και άλλα και,
  2. Την αισθητική χειρουργική που αφορά στην αντιμετώπιση αλλοιώσεων του χρόνου και περιβαλλοντικών επιδράσεων, βελτίωση συμμετρίας, απόδοση αρμονίας και βελτίωση ή εξάλειψη ατελειών. Ο στόχος της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής είναι η απόδοση συμμετρίας στις αναλογίες του προσώπου ή σώματος του ανθρώπου και η καλυτέρευση ή εξάλειψη των ατελειών.
 
Ιστορικά, η Πλαστική Χειρουργική χρονολογείται από το 800-700 π.Χ. όπου αναφέρεται επανόρθωση ρινός και χειλέων από τον Ινδό Sushruta.
 
Ακολούθησαν ο Ρωμαίος Celsus κατά τον πρώτο μ.Χ. αιώνα, ο οποίος περιέγραψε την αντιμετώπιση ελλειμάτων στα βλέφαρα, αυτιά, μύτη και χείλη και ο Γαληνός το 131-201 μ.Χ. για ελλείματα προσώπου και τραχήλου.
 
Το 1545-1599 ο Gaspare Tagliacozzi έγραψε το πρώτο εμπεριστατωμένο σύγγραμμα Πλαστικής Χειρουργικής και η πρώτη μεταμόσχευση δέρματος αναφέρεται από τον Baronio το 1804. Ο Α΄ και Β΄ παγκόσμιος πόλεμος προσέφεραν στην ανάπτυξη της εν λόγο ειδικότητας αφού ήταν αναγκαία η επανόρθωση τραυμάτων.
 
 
*Δρ. Κωνσταντίνος Μιχαήλ
Πλαστικός Αισθητικός και Επανορθωτικός Χειρουργός
25 713999
www.michaelmedispa.com
Facebook: michaelmedispa
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας