Παρασκευή 19 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Ο καρκίνος "θερίζει " στην Κύπρο- Ποιές οι περιοχές κινδύνου

Ο καρκίνος "θερίζει " στην Κύπρο- Ποιές οι περιοχές κινδύνου

Στην Κύπρο, με βάση το αρχείο Καρκίνου, έχουμε περίπου 3.200 νέα περιστατικά καρκίνου το χρόνο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος σημείωσε ότι σε όλο τον κόσμο 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη κάθε χρόνο πεθαίνουν 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.
 
Απο αυτούς τους θανάτους τα 4 εκατομμύρια είναι νέοι άνθρωποι, στα πιο εποικοδομητικά χρόνια της ζωής τους, για να προσθέσει ότι “η ασθένεια δεν έχει συγκεκριμένη ηλικία, φύλο ή κοινωνική τάξη και χτυπά αδιάκριτα την πόρτα του καθενός μας, αφού στατιστικά ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους θα νοσήσει με κάποιο τύπο καρκίνου.
 
Οι πληροφορίες για την Κύπρο από το Αρχείο Καρκίνου, συλλέγονται από όλους τους γιατρούς, παγκύπρια, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που πρώτοι διέγνωσαν τα περιστατικά.

Στο Αρχείο κωδικοποιούνται καταγράφονται οι πληροφορίες που αφορούν τα νέα περιστατικά του καρκίνου. 

Βασικές πηγές των πληροφοριών του αρχείου είναι: οι ιστοπαθολογικές εκθέσεις, οι κυτταρολογικές εξετάσεις, οι εξετάσεις μυελού των οστών και οι φάκελοι των ασθενών. 

Οι συνηθέστερες μορφές καρκίνου στους άνδρες είναι:
 
  • ο καρκίνος του προστάτη,
  • του πνεύμονα,
  • της ουροδόχου κύστης και του εντέρου.
 

Στις γυναίκες οι συνηθέστερες μορφές καρκίνου είναι:
 
  • ο καρκίνος του μαστού,
  • του εντέρου,
  • της μήτρας,
  • των ωοθηκών και του θυρεοειδή.
 
 
Ο καρκίνος του μαστού είναι μια ασθένεια που επηρεάζει μία στις εννέα γυναίκες στην Κύπρο.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το συχνότερο τύπο καρκίνου στις γυναίκες και το 35% των νέων περιστατικών όλων των τύπων καρκίνου.
 
Τα 2/3 των νέων περιστατικών εντοπίζονται σε γυναίκες άνω των 50 ετών.
 Ο καρκίνος του μαστού επηρεάζει και τον ανδρικό πληθυσμό σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά και για το 2006 είναι καταγεγραμμένα οκτώ κρούσματα.

Η Κύπρος έχει ενδιάμεσα επίπεδα καρκίνου του τραχήλου: 10 καρκίνοι/100.000 γυναίκες/έτος και πιθανόν ενδιάμεση θνησιμότητα (1/2 - 1/3) (περίπου 20 καρκίνοι ανά έτος στην ελεύθερη Κύπρο). Από το 1998 άρχισε να εφαρμόζεται το Πρόγραμμα Πληθυσμιακού Ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. 

Το Πρόγραμμα απευθύνεται στις γυναίκες ηλικίας 25-65 ετών στις οποίες αποστέλλεται πρόσκληση για την διεξαγωγή της κατά Παπανικολάου εξέτασης. Η αποστολή των προσκλήσεων καλύπτει μέχρι σήμερα τις αγροτικές περιοχές. 

Τα τελευταία σαράντα χρόνια, το μελάνωμα παρουσιάζει τρομακτική αύξηση στην Κύπρο, καθώς η συχνότητα του αυξήθηκε κατά 800 φορές, ενώ η πιθανότητα για να αναπτύξει ο μέσος Κύπριος μελάνωμα καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του, από 1/2.500 που ήταν το 1950 σήμερα είναι 1/100 
 
Περιοχές με αυξημένα κρούσματα καρκίνου: ( σύμφωνα με έρευνα που έγινε για το Αρχείο Καρκίνου το 2006 με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας) 
 
  • Λευκωσία: Άγιος Δομέτιος (Βιομηχανική περιοχή), Λεωφόρος Αθαλάσσας, Λεωφόρος Στροβόλου, Παρισσινός, Καϊμακλί (περιοχή Πεντάδρομου), Λεωφόρος Μακαρίου Γ’, Έγκωμη, Ευρύχου, Λεωφόρος Τσερίου, Δάλι (οδός Κον Λαβίλ), ʼγιος Δημήτριος Ακρόπολη, Λεωφόρος Μακαρίου Β’ Παλουριώτισσα, Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου, Αγροκηπιά,  Πλατύ Αγλαντζιάς, Λεωφόρος Δημοκρατίας (ʼγιος Δομέτιος), Λακατάμεια (Αγία Παρασκευή), Ψημολόφου.
 
  • Λεμεσός: Πολεμίδια, Κοτσούδια Πολεμίδια, Πύργος, Αγίας Φυλάξεως, Ακρωτήρι, Βιομηχανία Νέμιτσας Τσιφλικούδια Ζακάκι.
 
  • Λάρνακα: Αραδίππου, Κόρνος, Δρομολαξιά, Συνοικισμός ΑΗΚ Δεκέλεια.
 
  • Πάφος: Πωμός, Οδός Μάνης, Πόλη Χρυσοχούς, Αργάκα, Δήμος Γεροσκήπου.
 
  • Αμμόχωστος: Άγιος Γεώργιος Βρυσούλες.
 
  • Χωριά: Κάτω Αμίαντος, Κακοπετριά. Καννάβια, Δύμες, Κυπερούντα, Σπήλια, Κούρδαλα, Ποταμίτισσα, Πελένδρι, Χανδριά, Αγρός, Αγρίδια.
 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, μια πολύ πρόσφατη εξέλιξη είναι η δημιουργία ενός διεπιστημονικού Κέντρου Μαστού στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, που λειτουργεί σύμφωνα με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Eusoma και διασφαλίζει στις ασθενείς μας μια ολιστική αντιμετώπιση.
 
Επιπλέον έχουν τριχιδρομηθεί οι διαδισκασίες για δημιουργία ακτινοθεραπευτικής Μονάδας στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, που θα καλύπτει τους συνανθρώπους μας με καρκίνο των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου και θα αμβλύνει τα πολλαπλά κοινωνικά τους προβλήματα.
 
Σε δηλώσεις της με αφορμή την παγκόσμια ημέρα καρκίνου , η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Καρκίνο, Στέλλας Κυριακίδου, δήλωσε ο διορισμός της νέας Εθνικής Επιτροπής για τον Καρκίνο σηματοδοτεί μια καινούργια στοχευμένη εθνική προσπάθεια”.

“Πρωταρχικός μας στόχος”, είπε, “η επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής, λαμβάνοντας υπόψη το νέο περιβάλλον που δημιουργείται στον χώρο των ογκολογικών υπηρεσιών στην Κύπρο. Υπηρεσίες που δημιουργούν νέα δεδομένα και νέες προκλήσεις. Προκλήσεις που αφορούν στην προσβασιμότητα αλλά και στην ποιότητα των παρεχόμενων ογκολογικών υπηρεσιών, υπηρεσίες που μοναδικό γνώμονα πρέπει να έχουν το συμφέρον του ασθενή, υπηρεσίες που να στηρίζονται μόνο στην επιστημονική τεκμηρίωση και εγκυρότητα”.

Επιπλέον,μιλώντα, η Πρόεδρος του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρούλλα Βασιλείου, είπε πως το Κέντρο αριθμεί σήμερα γύρω στους 33.500 ασθενείς, ενώ σημείωσε πως επισκέπτονται καθημερινά το Κέντρο περίπου 600 ασθενείς.
 
Σύμφωνα με τους γιατρούς μας, πέραν του 50% των καρκίνων είναι ιάσιμοι, ποσοστό το οποίο θα αυξηθεί αισθητά σε πλείστες μορφές καρκίνου, αν οι άνθρωποι ακολουθήσουν τις οδηγίες πρόληψης και γίνει έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας.
 

 
** Στοιχεία από το Αρχείο Καρκίνου   ( Μονάδα Παρακολούθησης Υγείας
Το Αρχείο Καρκίνου λειτουργεί από το 1990. Το 1998 τέθηκε σε νέα βάση μέσα στα πλαίσια της Κοινοπραξίας για τον Καρκίνο Μέσης Ανατολής (Middle East Cancer Consortium). 

Πέντε χώρες συμμετέχουν σε αυτή: το Ισραήλ, η Παλαιστίνη (Λωρίδα της Γάζας και Δυτική όχθη), Αίγυπτος, Ιορδανία και Κύπρος. 

Οι χώρες αυτές συμφώνησαν στο να συλλέγουν τα νέα περιστατικά καρκίνου στην επικράτεια τους με βάση ένα κοινό σύστημα κωδικοποίησης. Το Αρχείο αποτελεί τμήμα του Υπουργείου Υγείας. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας