Παρασκευή 19 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Βάλε το Βουλγαρικο ροδέλαιο στην ζωή σου

Βάλε το Βουλγαρικο ροδέλαιο στην ζωή σου

Τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν ιδιαίτερη ανάπτυξη τα καλλυντικά προϊόντα βιολογικής προέλευσης, αφού οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν πως ο θησαυρός που κρύβεται στην φύση δε μπορεί να συγκριθεί με τα εργαστηριακά αποτελέσματα.
 
Ένα από τα θαύματα του φυσικού πλούτου είναι το ροδέλαιο ή ροδόνερο, ένα αιθέριο έλαιο που περιέχει τουλάχιστον 300 αρωματικά συστατικά!!
 
Το καλύτερης ποιότητας ροδέλαιο, παγκοσμίως, είναι εκείνο της Βουλγαρίας με πωλήσεις σε τιμές ρεκόρ.
 
Για παράδειγμα, το 2009 ένα κιλό βουλγάρικο ροδέλαιο κόστιζε 4.200 ευρώ, ενώ την περσινή σαιζόν η τιμή του ροδέλαιου έφτασε στα 7.200 ευρώ.
Είναι αποτέλεσμα της απόσταξης ή της εκχύλισης αιώνων της ποικιλίας «δαμασκηνού τριαντάφυλλου» (Rosa Damascena) που παραδοσιακά καλλιεργείται στην Κοιλάδα των Ρόδων (Rozovata Dolina), στην κεντρική Βουλγαρία και αποτελεί ένα από τα ανεκτίμητα συστατικά για την αρωματοποιία, τα καλλυντικά ακόμα και τη ζαχαροπλαστική (!) σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ας δούμε όμως πως αποκαλύφθηκε αυτό το μυστικό συστατικό….
 


Ένας «Ροζ Μύθος» 

Ένας αυτοκράτορας στην αρχαία Περσία, για το γάμο του με μια πριγκίπισσα, διέταξε να γεμίσουν όλα τα συντριβάνια του παλατιού του με ρόδα. Μετά το γάμο τους,καθώς το ζευγάρι έπαιρνε την βόλτα του στους κήπους του παλατιού, η πριγκίπισσα παρατήρησε κάποιες μικροσκοπικές κηλίδες στην επιφάνεια του νερού των συντριβανιών.
 
Η περίεργη πριγκίπισσα τις άγγιξε και διαπίστωσε πως είχαν μια λιπαρή αίσθηση και πολύ όμορφη μυρωδιά! Αυτές οι μικροσκοπικές κηλίδες ήταν μικρές σταγόνες ροδέλαιου που είχαν σχηματιστεί από τη ζέστη και την ηλιακή έκθεση.

Είτε ισχύει ο μύθος της περίεργης πριγκίπισσας πάντως είτε όχι, το αρωματικό νερό ρόδων παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 9ου αιώνα στην Περσία από τον Ibn Khaldun. Εκτός της Βουλγαρίας που θεωρείται ότι έχει και την καλύτερη ποιότητα, ροδέλαιο παράγουν και η Τουρκία, το Μαρόκο και η Περσία.
 
Το βάθος, η αφθονία και η μοναδικότητα του αρώματός του οφείλονται στις ειδικές φυσικές και γεωγραφικές συνθήκες στις οποίες καλλιεργούνται οι τριανταφυλλιές – κατάλληλη θερμοκρασία, υγρασία, αμμώδες έδαφος-. Τα βασικά συστατικά του είναι ανώτερες αλκοόλες και παραφίνες σε συνδυασμό με πολλά άλλα ιχνοστοιχεία.

Για να παραχθεί όμως, έστω και μια μικρή ποσότητα ροδέλαιου απαιτούνται εκατοντάδες χιλιάδες λουλούδια καθιστώντας αυτή την «ευαίσθητη» εκχύλιση πολύ ακριβή.
 
Οι βοτανικές του ονομασίες είναι rosa centifolia, το εκατόφυλλο ρόδο το οποίο φύεται στη Grasse της Γαλλίας, όπου βρίσκεται το κέντρο της γαλλικής αρωματοποιϊας και rosa damascenα το δαμασκηνό ρόδο ή το rose otto της Βουλγαρίας.

Η ποικιλία rose otto είναι η μόνη η οποία χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς. Έχει βρεθεί ότι περιέχει 300 χημικά συστατικά και 300 ΗΖ συχνότητα έχει δηλ. τον υψηλότερο κραδασμό από όλα τα αιθέρια έλαια.
Ο υψηλός κραδασμός του έχει σαν αποτέλεσμα να «ανεβάζει» εξασθενημένους οργανισμούς. Καλλιεργείται στις  Βουλγαρία, Ιράν, Ιράκ.

Χρειάζονται περίπου 60.000 τριαντάφυλλα, 57 kg δηλ. για να παραχθούν 28 gr rose otto που είναι η καλύτερη ποικιλία. Αλλιώς 3.000 ροδοπέταλα για μία σταγόνα πολύτιμου και ταυτόχρονα πανακρίβου ελαίου.

Το ροδόνερο είναι ένα προϊόν που βγαίνει από την απόσταξη του βουλγάρικου τριαντάφυλλου και είναι εξαιρετικό για την περιποίηση του δέρματος.      
 
 
Η Κοιλάδα των Ρόδων
 
(βουλγαρικά: Розова долина) είναι περιοχή στην κεντρική Βουλγαρία στους νότιους πρόποδες του Αίμου. Γεωλογικά, αποτελείται από δύο ποτάμιες κοιλάδες, αυτή του Στριάμα στα δυτικά και του Τούντζα (ή Τόνζου) στα ανατολικά, και οι δύο αριστεροί παραπόταμοι του Έβρου.
 
Η περιοχή είναι διάσημη για την καλλιέργεια τριαντάφυλλων, και συγκεκριμένα της τριανταφυλλιάς Δαμασκού, από τα οποία παράγεται το ροδέλαιο. Το κέντρο της παραγωγής είναι η πόλη Καζανλάκ, ενώ άλλοι σημαντικοί οικισμοί είναι το Κάρλοβο, το Σόποτ, το Κάλοφερ και η Πάβελ Μπάνια. Η περίοδος συγκομιδής διαρκεί από τον Μάιο μέχρι τον Ιούνιο. Κατά τη διάρκειά της, μαζεύονται με το χέρι, παραδοσιακά από γυναίκες, τα άνθη και τοποθετούνται στα καλάθια και στη συνέχεια αποστέλλονται στα αποστακτήρια για να γίνει επεξεργασία τους εντός 10-15 ωρών. Στις πόλεις της κοιλάδας διοργανώνεται κάθε χρόνο φεστιβάλ για τα ρόδα.
 
Το 2014, το ροδέλαιο Βουλγαρίας ανακηρύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
 
 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΡΟΔΕΛΑΙΟΥ 
Το Ροδέλαιο είναι, 

Αιμοστατικό και αντισηπτικό
Διουρητικό,
Τονωτικό,
Πυώδη Αμυγδαλίτιδα, Πληγές στο στόμα,
Καταπραΰνει τον πονοκέφαλο, 
Αντικαταθλιπτικό Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αγχολυτικά
Σπασμολυτικό, Βοηθάει σε προβλήματα στομαχικών πόνων και δυσκοιλιότητας
Προστατεύει από προβλήματα αϋπνίας και ζάλης
Εχει αφροδισιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιπαρασιτικές ιδιότητες
 

 
Μασάζ με έλαιο τριαντάφυλλου προσφέρει αρμονία και ζεστασιά στο σώμα

Ανήκει στα πλέον αντισηπτικά αιθέρια έλαια και βοηθά στην περιποίηση του ώριμου, ξηρού και ευαίσθητου δέρματος σε όλες τις μορφές φλόγωσης και κοκκινίσματος

Απομακρύνει τους ρύπους και εναπομείναντα στοιχεία σμήγματος που τα προϊόντα καθαρισμού προσώπου δε μπορούν να αφαιρέσουν, αναζωογονεί και προετοιμάζει τέλεια την επιδερμίδα για την συνέχεια του καλλωπισμού.

 Πλούσια Αντιοξειδωτική δράση Συμβάλλει στην αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος και των ιστών του.
 
 
*Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες, τον Δημήτρη Γούναρη Υπεύθυνο πωλήσεων ,C.Genova cosmetics Ltd Rosesense of Bulgaria Cyprus skincare, τηλέφωνο : 22 662553 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας