Σάββατο 20 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Η Μάχη με τον καρκίνο από μια νικήτρια της ζωής

Η Μάχη με τον καρκίνο από μια νικήτρια της ζωής

 Η Σουζάνα Ηροδότου, μέλος του Διοικιτικού Συμβουλίου του EUROPA DONNA Κύπρου, ανοίγει την καρδιά της και μιλά για την εμπειρία της με τον καρκίνο, την νίκη της ενάντια στην επάρατη νόσο. Μια μάχη για την οποία επάξια μιλά αφού την κέρδισε.
 
Η Σουζάνα στέλνει τα δικά της μηνύματα για τον καρκίνο και είναι πολύ συγκινητικό το πόση δύναμη μπορεί να κρύβουν οι λέξεις, τα λόγια μιας γυναίκας γεμάτης ζωή και ενέργεια, πάθος για ποσφορά και θέληση.
 
Η ίδια πολύ συγκαταβατική δεν θεωρεί τον εαυτό της μαχητή ουτε τον καρκίνο εχθρό...παρά μόνο άλλη μια ασθένεια που ξεπεράστηκε με επιτυχία.
 
Είναι ανεξήγητο σχεδόν, το πώς, όσοι μπήκαν στην διαδικασία να κονταροκτυπηθούν και να νικήσουν τον καρκίνο, το πόσο πιο δυνατοί βγαίνουν από όλο αυτό. Μπορεί τελικά να υπάρχει μέσα μας τόσο απόθεμα δυνάμεων ή μήπως είναι Θεού Βούλησης να μπορούν κάποιοι να γίνονται οι ήρωες και τα πρότυπα μας για ζωή;
 
Η λέξη καρκίνος πρίν ζήσεις η ίδια την εμπειρία του, σου ήταν εντελώς άγνωστη πρίν, δηλαδή ήταν κάτι που σε φόβιζε;
 
Πραγματικα και μονο στο ακουσμα της λεξης ως διαγνωση νοιωθεις να σταματα ο χρονος, το μυαλο παραλύει και δεν ξέρεις πως να αντιδράσεις.
Επειδη ομως ειχαμε περιστατικο καρκινου με καλη εκβαση στην οικογενεια πριν τη δικη μου διαγνωση, οταν μου ανακοινωθηκε οτι εχω καρκινο του μαστου μπορω να πω οτι το δεχτηκα αρκετά ψυχραιμα αφου γνωριζα οτι ειναι ενα ειδος καρκινου με μεγαλο ποσοστο ιασης.
 
Πότε και πώς διγνώστηκε ο καρκίνος;
 
Η διαγνωση για καρκινο του μαστού εγινε το 2002 στα 33 μου χρονια.
 
Ειχα ανακαλυψει εντελως ξαφνικα ενα κουβαρακι αρκετα μεγαλο στον δεξι μαστο αλλα επειδη εμοιαζε να μικραινει σταδιακα δεν εδωσα και πολλη σημασια.
 
Οταν περασαν αρκετες μερες και δεν εφευγε πηγα στον γυναικολογο μου ο οποιος μου συστησε να κανω μαστογραφια και υπέρηχο. Στην συνεχεια πηραν δειγμα με βελονα για βιοψια και αμεσα πριν να βγουν τα αποτελεσματα μου εκλεισε ραντεβου για χειρουργείο αφου οπως ειπε ειτε καλοήθης ογκος ειτε κακοήθης θα επρεπε να αφαιρεθει.
 
Το γεγονος οτι ηταν κακοηθης μου ανακοινώθηκε οταν ημουν ξαπλωμενη στο χειρουργικο κρεβατι! Εγιναν λαθη και χρειαστηκε και δευτερο χειρουργιο. Μονη μου εκλεισα ραντεβου στο ογκολογικο γιατι ειχα χασει την εμπιστοσυνη προς τους δικους μου ιατρους.
 
Εκει πηγα προετοιμασμένη αφου ειχα διαβασεο στο διαδίκτυο οτι μπορουσα να βρω για τον καρκινο του μαστού. Θυμαμαι ειχα παει με λιστα ερωτησεων και αποριων.
 
Η υποδοχη του γιατρου εκει, των νοσηλευτών αλλα και του γραμματειακου προσωπικου εκει μονο σε νοσοκομειο δεν παρέπεμπε. Ηταν φιλικοι, επαγγελματιες και πολυ υποστηρικτικοι.
 
Η πρωτη ομως φορα που θα κανεις χημειοθεραπεια, οσο προετοιμασμένος και αν εισαι, ειναι συνταρακτικη.
 
Τα φαρμακα, τα μηχανηματα, οι παρενέργειες των φαρμάκων, οι υπολοιποι ασθενεις αλλοι με μαλλιά και αλλοι χωρίς συνθετουν μια εικονα που το μυαλο θελει χρονο για να την επεξεργαστει και να την κατανοήσει.εκανα 6 κυκλους χημειοθεραπειων και 35 καθημερινες ακτινοθεραπειες.
 
Οι παρενεργειες ηταν αρκετα ανεκτές αν και επηρεασαν αρκετα την καθημερινοτητα μου.
 
Ποιο ήταν το πρώτο αίσθημα που ένοιωσες και πώς αντέδρασες;
 
Θυμαμαι οτι το πρωτο μου συναισθημα ηταν θυμός και παραπονο!
 
Μολις πριν 3 μηνες ειχαν τελειωσει η θεραπείες της κορης μας οι οποιες μας ειχαν ταλαιπωρησει τοσο πολυ ψυχικα αλλα και σωματικα και εκει που λεγαμε οτι τελειώσαμε και επιστρεφουμε στην καθημερινοτητα ,ο καρκινος επιστρεφει με αλλη τωρα μορφη!
 
Εκλαψα για πολυ λιγο, μερικά λεπτα μεσα στο αυτοκινητο μεχρι να φτασουμε στο σπιτι.
 
Η οικογένεια σου ήταν ενήμερη ευθύς εξαρχής;
 
Ενημερωσα αμεσα την οικογενεια μου. Στα 3 μου παιδια το ανακοινωσα ψυχραιμα και επειδη εγω ημουν σιγουρη μεσα οτι ολα θα παν καλα τους μετέδωσε την αισιοδοξία μου και δεν τους αφησα μα φοβηθούν.
 
Το μονο που ρωτησε η κορη μου ηλικιας τοτε 7 χρονων ηταν: Μαμα δηλαδη τωρα θα πεσουν τα μαλλιά σου? Η απαντηση μου καταφατική και η δικη της " Οχι δεν το θελω αυτο"! Μιλησα με τον γιατρο μου και με παγωμενο καπελακι που εβαζα σε καθε χημειοθεραπεια δεν εχασα ολα μου τα μαλλια.
 
 Χρειάστηκε να σου μιλήσει κάποιος για να σε ενθαρύνει να προσπαθήσεις να το παλέψεις;
 
Οχι δεν μιλησα με κανενα ουτε καν το σκεφτηκα να αποταθω σε καποιον επαγγελματια γιατι πιστευα οτι θα τα καταφερνα μονη μου. Σημερα ομως, χρονια μετα, βλεπω οτι αν μιλουσα και συμβουλευομουν καποιο ψυχολογο, καποια θεματα θα λύνονταν πολυ πιο ευκολα.
 
 Αντιλαμβάνομαι η ζωή ενός καρκινοπαθούς αλλάζει,Πόσο δύσκολη γίνεται η καθημερινότητα, πώς σε αντιμετωπίζουν οι άλλοι και πόσο εύκολα αλλάζουν τα δικά σου συναιςθήματα;
 
Η ζωη αλλαζει αρκετα κατα την διαρκεια των χημειοθεραπειων λογω των παρενεργειών των φαρμακων βασικα. Αυτες ομως αντιμετωπιζονται με αλλα φαρμακευτικα σκευασματα τα οποια τις μειωνουν αρκετα.
 
Απο εκει και πέρα εξαρταται απο τον καθε ασθενη πως θα τις αφησει να επηρεασουν την καθημερινότητα του.
 
Τωρα το δυσκολο κομματι ειναι πως να χειριστεις τον υπολοιπο κοσμο αν δεν θελεις να κλειστεις στο σπιτι . Ειμαστε τοσο μικρη κοινωνία που ολοι γνωριζουν τι συμβαινει στον καθενα.
 
Δεν θελεις να σε λυπουνται αλλα δεν ξέρεις και πως να αντιδρασεις. Εγω ειχα παρει αποφαση οτι δεν θα το κρυψω και οτι θα χειριστω τον καρκινο σαν μια οποιαδηποτε αλλα ασθενεια.
 
Οι γυρω μου οταν με ακουγαν ηταν πολυ ξαφνιασμενοι γιατι τοτε ο κοσμος δεν μιλουσε ανοιχτα για τον καρκινο.
 
Με την EUROPA DONNA Κύπρου πότε ήρθες σε επαφή;
 
Για την Europa Donna ειχα ακουσει τοτε το 2002 και ειχα παρει και ενα μικρο φυλλαδιο απο ενα πολυ κατάστημα με διαφορες πληροφοριες.
 
Δυο χρονια αργοτερα μια καλη μου φιλη η οποια ηταν ηδη αναμεμιγμενη σε διαφορους συνδεσ.ιυς καρκινοπαθών με ενημερωσε οτι η Europa Donna θα εκανε μια συναντηση στην Παφο με στοχο την ιδρυση ομαδας εθελοντων.
 
Επειδη πραγματικα πιστευα οτι η δουλεια που εκαναν και κανουν για την ενημερωση και την πρόληψη εναντιον του καρκινου του μαστού ηταν πολυ σημαντικη, θελησα και εγω να συμβαλω σε αυτο.
 
Εκτοτε ειμαι μελος της ομαδας στην Παφο και απο το 2016 μελος του Διοικητικου Συμβουλίου.
 
Σήμερα πώς είναι η ζωή σου;
 
Ζω την καθημερινοτητα οπως ολοι μας. Ο καρκινος δεν επηρεαζει τις σκεψεις και τις αποφασεις μου. Μπορει καποιες στιγμές να νοιωσω καποια ανασφαλεια αλλα σκεφτομαι θετικα και δεν πτοουμαι.
 
Είσαι μαχήτρια αυτό είναι γεγονός ωστόσο εσυ έρχεσαι σε επαφή με άλλες κοπέλες που βιώνουν το ίδιο; Τι τους λες; 
 
Δεν θεωρω οτι ειμαι μαχητρια. Δεν μου αρεσει ως λεξη γιατι δεν πιστευω οτι εδωσα καποια μαχη. Δεν θεωρω τον καρκινο εχθρο. Ειναι απλα μια ασθενεια, φαινομενο πλεον καθημερινό.
 
Ειναι μια ασθένεια την οποια πολλες φορες μπορουμε να προλαβουμε ειτε με υγιεινο τροπο ζωης και διατροφής ειτε με τις ενδεδειγμένες ιατρικες εξετάσεις.
 
Η επαφη και η προσέγγιση καθε κοπελας που περνα η πέρασε καρκινο του μαστου ειναι διαφορετικη και εξαρταται απο το πως το αντιμετωπιζει η καθε μια.
 
Σιγουρα αυτο που λεω ειναι θετικη σκεψη, να ακολουθουμε πιστα τις οδηγίες των θεταποντων ιατρων μας, να αλλαξουμε οσο γινεται την διατροφη μας και να ενταξουμε στην ζωη μας την άσκηση.
 
Πως αντιλαμβάνεσαι την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου, το μηνυμα σου;
 
Η μερα αυτη μας δινει ξανα την ευκαιρια να επικοινωνησουμε με τον κοσμο. Να τον ενημερωσουμε για τροπους προληψης αλλα και να τον πεισουμε οτι δεν αγνοουμε σημάδια και συμπτώματα.
 
Επισκεπτόμαστε τους ειδικους ιατρους και κάνουμε σε τακτα διαστηματα τις ενδεδειγμενες προληπτικες ιατρικες εξετάσεις!
 
 Νοιώθεις ότι ο καρκίνος είναι απειλή ή δοκιμασία για τον κόσμο;
 
Ουτε το ενα ουτε το αλλο. Πρεπει να κατανοησουμε οτι ειναι μια αθενεια η οποια στις πλειστες των περιπτωσεων ειναι ιασιμη.
 
Η Σουζάνα κλείνοντας στέλνει το δικό της μήνυμα σε όλο τον κόσμο : Αλλαγη στον τροπο ζωης μας .Οχι στο καπνισμα και στο αλκοολ. Υγιεινος τροπος διατροφης, εφαρμογή της διατροφικης πυραμιδας και περισσοτερη ασκηση! Ειναι ο καλύτερος τροπος μειωσης της πιθανοτητας εμφανισης του καρκινου.
 
 
*Η Europa Donna Κύπρου είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας EUROPA DONNA, της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, η οποία αριθμεί σήμερα 45 κράτη μέλη.
Παρόλο που έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα στην επιστημονική έρευνα για τη θεραπεία και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, στα θέματα ευαισθητοποίησης και γνώσης του κοινού χρειάζονται ακόμη πολλά να γίνουν.
Σήμερα, η Europa Donna Κύπρου αριθμεί πάνω απο 4000 μέλη από όλη την Κύπρο
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας