Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Η πτέρυγα 34 του νοσοκομείου Αθαλάσσας – Η πτέρυγα της ντροπής

Η πτέρυγα 34 του νοσοκομείου Αθαλάσσας – Η πτέρυγα της ντροπής

Εικόνες ντροπής από το Νοσοκομείο Αθαλάσσας και συγκεκριμένα από την πτέρυγα 34 μια πτέρυγα βουβή στην όψη, μα θορυβώδης στην πραγματικότητα.
 
 Για κλιματιστικά που δεν λειτουργούν , σπασμένες βρύσες, τουαλέτες από άλλες εποχές και συνθήκες που μόνο νοσοκομείο ψυχικής υγείας μπορεί να θυμίζουν, κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας.

Ο πολιτισμός μια χώρας φαίνεται από τους χώρους που φιλοξενούνται οι ασθενείς πόσο μάλιστα όταν πρόκειται για άτομα με ψυχικά και νοητικά προβλήματα… και ο θάλαμος 34 μοιάζει όπως θα δείτε, τουλάχιστον αφιλόξενος.

Ο εν λόγω κλειστός θάλαμος φιλοξενεί 10 με 12 άτομα, κατά αποκλειστικότητα άντρες αλλά και ως απαράδεκτο για μια ευρωπαϊκή χώρα μαζί τους και άτομα με νοητική στέρηση.
 
εχο
 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του HealthNews, εικάζεται, ότι τα άτομα με νοητικά προβλήματα θα μετακινηθούν μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες για ολοκλήρωση του θαλάμου 36. ( υπενθυμίζεται η ευρωπαϊκή οδηγία και σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία το 2011 με τα Ηνωμένα Εθνη, ώστε άτομα με νοητική στέρηση να μη βρίσκονται σε ψυχιατρεία, να μην υπόκεινται σε διακρίσεις, να τυγχάνει σεβασμού η αξιοπρέπειά τους κ.τ.λ..)
 

 Όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες, το κλιματιστικό, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απαρχαιωμένο αφού  εδώ και αρκετό καιρό έχει κάποιος να το επιδιορθώσει, πόσο μάλλον να το καθαρίσει.
 
 
 
εχο
 
Οι τουαλέτες, χωρίς χαρτί υγείας ή καλάθους, οι βρύσες με ακάλυπτους σωλήνες, σκουριασμένα καλοριφέρ, ενώ το σκοτεινό και υγρό δωμάτιο «ασφαλείας» με το μονό κρεβάτι μοιάζει απρόσιτο.
 
 
 
Ένα ποίημα στον τοίχο θυμίζει τον πόνο στην ψυχή ενός ατόμου που εύχεται στους νοσηλευτές να βρουν την ηρεμία στην τρικυμία και να μείνουν μακριά από φάρμακα και ψυχιατρεία.
 
 
Ένα κτίριο παλιό κτισμένο από το 1964 με τοίχους ψυχρούς και άχαρους που πρέπει να «βοηθήσουν» και αυτοί με την σειρά τους στην αποθεραπεία των ασθενών.
 
 

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισκέφτηκε τον χώρο και διαπίστωσε για πολλοστή φορά τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης.
Επιβεβαίωσε την Διοίκηση ότι θα ασκήσει πίεση για να συμπεριλάβει  κονδύλι στους προϋπολογισμούς του 2018 για ανέγερση νέου κτιρίου. 
 
 
Από την μεριά της η Διοίκηση του Νοσοκομείου, έχει απευθυνθεί αρκετές φορές στους αρμοδίους με προτάσεις και εισηγήσεις για βελτίωση της κατάστασης
 
Η Συντεχνία των Νοσηλευτών εδώ και καιρό κάνει λόγο για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης πέραν των άλλων δύσκολων συνθηκών που επικρατούν ένεκα της φύσης του επαγγέλματος.
 
Τα πράγματα ωστόσο δείχνουν πως έχουν βάθος αφού η συγκεκριμένη πτέρυγα έχει…το παρελθόν της.
 
 
Κατά καιρούς στο παρελθόν είχαν γίνει διάφορες καταγγελίες, πολύ σοβαρές, για ξυλοδαρμούς, κλοπές ακόμα και χρήση ναρκωτικών που φέρνουν σε δυσχερή θέση τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας που πρέπει να απαντήσουν αν έχουν γνώση οι φύλακες ή αν πίσω από τις κουρτίνες παίζεται ένα έργο για γερά νεύρα.
 
 
 
Κατά διαστήματα πολλά γράφονται για τις κτιριακές εγκαταστάσεις αλλά και τα περιστατικά που εκτυλίσσονται πίσω από τους γκρίζους τοίχους του νοσοκομείου.
 
Άνθρωποι στοιβαγμένοι, καταγεγραμμένοι ως «περιστατικά» με το άγχος της επανένταξης, σε μια κοινωνία που δεν έχει «χώρο» να χωρέσει κάτω από τον ίδιο Θεό όλους τους ανθρώπους.
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας