Παρασκευή 26 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Αλλεργίες, η επιδημία της Άνοιξης

Αλλεργίες, η επιδημία της Άνοιξης

 Όλοι θα έχετε συναντήσει την άνοιξη, ανθρώπους με ένα χαρτομάντιλο στο χέρι να σκουπίζουν συνεχώς τη μύτη τους, να φτερνίζονται, να τρίβουν με τα δάκτυλα τα μάτια τους, και να δίνουν γενικότερα την εντύπωση του «συναχωμένου».
 
Μη βιαστείτε να σκεφτείτε όμως «πώς τα κατάφεραν και κρυολόγησαν με τέτοιο ωραίο καιρό».

Οι ταλαιπωρημένοι αυτοί άνθρωποι, πιθανότατα πάσχουν από μια «επιδημία» που εμφανίζεται ή επιδεινώνεται την άνοιξη:τις «αλλεργίες» όπως θα ακούσατε να λέγονται στην καθομιλουμένη.

Την άνοιξη οι αλλεργικές παθήσεις που επιδεινώνονται ή εμφανίζονται πιο συχνά είναι κυρίως η αλλεργική ρινίτιδα, η αλλεργική επιπεφυκίτιδα και το αλλεργικό άσθμα. Υπολογίζεται ότι 15% του πληθυσμού πάσχει από αυτές.

Η κινητοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι σε ένα εξωτερικό παράγοντα θεωρείται η αιτία για την εμφάνιση μια αλλεργικής πάθησης.
 
Η γύρις των ανθέων, ακάρεα, σκόνες, τροφές, χημικά φάρμακα και πολλοί άλλοι παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση των αλλεργικών παθήσεων.
 
Η ομοιοπαθητική ιατρική πιστεύει επιπρόσθετα στην ύπαρξη κάποιας προδιάθεσης εκ μέρους του ατόμου για την εκδήλωση της μιας ή της άλλης μορφής αλλεργικής πάθησης.
 
Την αφορμή για την εκδήλωση την δίνει το αλλεργιογόνο, δηλ. η ουσία στην οποία το άτομο είναι ευαισθητοποιημένο.
 
Οι ανακαλύψεις της γενετικής φαίνεται να επιβεβαιώνουν αυτή την άποψη.
 
Η φαρμακευτική θεραπεία που είναι διαθέσιμη σήμερα για τη θεραπεία των αλλεργιών είναι ανακουφιστική.
 
Τα αποτελέσματα διαρκούν όσο ο ασθενής χρησιμοποιεί τα φάρμακα.Για την αντιμετώπιση των αλλεργιών χρησιμοποιούνται από τα απλά αντιισταμινικά φάρμακα μέχρι την κορτιζόνη.
 
Στην ομοιοπαθητική για κάθε ασθενή που πάσχει από οποιαδήποτε αλλεργική πάθηση, πρέπει ο ομοιοπαθητικός γιατρός λαμβάνοντας ένα πλήρες ομοιοπαθητικό ιστορικό να βρεί εκείνο το ομοιοπαθητικό φάρμακο που ταιριάζει στο σύνολο τόσο των σωματικών όσο και των ψυχοδιανοητικών συμπτωμάτων του ατόμου.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα στην περίπτωση των αλλεργιών έχουν διπλή δράση:

ανακουφίζουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τον ασθενή από τα ενοχλητικά του συμπτώματα και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν την πραγματική αιτία της αλλεργίας, που είναι η νοσηρή προδιάθεση του οργανισμού.
 
Σαν αποτέλεσμα αυτής της δράσης, όταν ολοκληρωθεί η θεραπεία το άτομο δεν επηρεάζεται από όλους εκείνους τους παράγοντες που προκαλούσαν την έκλυση των αλλεργικών συμπτωμάτων, και έτσι μπορεί να απολαμβάνει όλα εκείνα που είχε ίσως στερηθεί για πολλά χρόνια.
 
Πολλοί ασθενείς διερωτούνται για δύο πράγματα:αν η θεραπεία είναι μόνιμη και  αν χρειάζεται να παίρνει συνέχεια κάποιος τα ομοιοπαθητικά φάρμακα.

Στην πρώτη ερώτηση η απάντηση είναι ναι, η θεραπεία είναι μόνιμη εφόσον έχει γίνει σωστά και ο ασθενής ακολουθήσει τις οδηγίες που θα του δώσει ο γιατρός του.  
 
Στη δεύτερη ερώτηση η απάντηση είναι ότι δεν χρειάζεται να παίρνει κάποιος για πάντα τα ομοιοπαθητικά φάρμακα. Όταν ολοκληρωθεί η θεραπεία διακόπτεται η λήψη των ομοιοπαθητικών φαρμάκων.

Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και είναι καθαρά εξατομικευμένη. Υπάρχουν ασθενείς που μπορεί να απαλλαγούν από ένα χρόνιο πρόβλημα αλλεργίας μέσα σε λίγες μέρες, ενώ άλλοι χρειάζονται κάποιους μήνες θεραπείας.
 
* Δρ Χρήστος Χατζηκώστας, οικογενειακός γιατρός, ομοιπαθητικός, Δικταίον Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο, τηλέφωνο 22325252, 99624845
  
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας