Τετάρτη 24 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Ταξίδι στον χρόνο: Το Νοσoκομείο Κερύνειας

Ταξίδι στον χρόνο: Το Νοσoκομείο Κερύνειας

Το Επαρχιακό Νοσοκομείο Κερύνειας ήταν ένα μικρό, λιτό, όμορφο, κάτασπρο , διώροφο κτίριο, αποικιοκρατικής αρχιτεκτονικής, με μεγάλα πράσινα παράθυρα και άσπρη σκάλα στην είσοδο 
 
Με δωρεά κάποιου Βρετανού Νιούτον ιδρύθηκε το 1891 αναφέρει ο Τύπος της εποχής. Από άλλες αναφορές όμως φαίνεται ότι συνέβαλα και άλλοι στην δημιουργία του νοσοκομείου.
 
Ο λοχαγός Κένιον διοικητής της επαρχίας Κερύνειας από το 1883 μαζί με τον Τζιόρτζ Χιούστιον πρώτο Βρετανό μόνιμο κάτοικο της Κερύνειας είχαν αγοράσει το 1885 οικόπεδο στον δρόμο Κερύνειας - Αγίου Επικτήτου για την ανέγερση νοσοκομείου, το οποίο με εισφορές και την συνδρομή των κατοίκων ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε το 1896. Στην αρχή είχε τέσσερεις κλίνες που αυξήθηκαν σε 18 τον επόμενο χρόνο.
 
 
 
 ( Το Νοσοκομείο Κερύνειας με τον Πενταδάκτυλο στο βάθος την δεκαετία του 1930 ) 
 
Πρώτος γιατρός στην Κερύνεια ήταν ο Άγγλος Τζόνστοουν ο οποίος διορίστηκε την 1η Δεκεμβρίου 1878 από τη νέα Αγγλική Διοίκηση, όταν ανέλαβε μετά την καρραίωνη οθωμανική κυριαρχία.
 
Το 1880 ανέλαβε ώς Αρχίατρος στην Κύπρο ο Φρέντερικ Τσάρλς Χέηντεσταμ και υπηρέτησε ως τον θάνατο του το 1909.
Τον διαδέκτηκε ο Ρόμπερτ Κλίβελαντ.
 
 
Όταν η Κερύνεια στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν μια μικρή αναπτυσσόμενη πόλη με νέο σχολείο, δική της εφημερίδα ( Ο ΡΑΓΙΑΣ ) με κοινωνική, εκπαιδευτική και αθλήτική δραστηριότητα, το μικρό νοσοκομείο αναβαθμίστηκε.
 
Την ευθύνη της συντήρησης και ανακαίνησης είχε τοπική επιτροπή  ενώ η αποικιοκρατική κυβέρνηση κάλυπτε μόνο την περίθαλψη των άπορων κατοίκων, όπως γινόταν και με άλλα επαρχιακά νοσοκομεία εκτός της Λεμεσού.
 
 
( η είσοδος του Επαρχιακού Νοσοκομείου της ελεύθερης τότε Κερύνειας) 
 
Το 1974 το Νοσοκομείο Κερύνειας είχε θάλαμο για άντρες και αντίστοιχο για γυναίκες, συνολικά 28 κρεβάτια, το μαιευτήριο με άλλα 7 κρεβάτια, την αίθουσα τοκετών, το δωμάτιο νεογνών και 5 κρεβάτια για ιδιωτικούς ασθενείς. 
 
Υπήρχε δωμάτιο απομόνωσης για μεταδοτικές ασθένειες, τμήμα Πρώτων Βοηθειών, εξωτερικά ιατρεία, οδοντιατρείο και χημείο. Στο πίσω μέρος του Νοσοκομείου ήταν το Νεκροτομείο.
 
 
 
Πηγή :  Κυπρίων ιατρών έργα, η ιατρική στην Κύπρο 1950-1960 Λάκης Κ Αναστασιάδης 
 
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας