Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Βελονισμός και Μοξοθεραπεία

Βελονισμός και Μοξοθεραπεία

Ο βελονισμός προέρχεται από την παραδοσιακή κινεζική ιατρική που χρονολογείται εδώ και περίπου δυόμιση χιλιάδες χρόνια.
 
Ο βελονισμός είναι μία αρχαία θεραπευτική μέθοδος που βασίζεται στην τοποθέτηση ιδιαίτερα λεπτών βελονών σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα που ονομάζονται σημεία βελονισμού και ακολουθείται από φυσικοθεραπευτές και βελονιστές για την θεραπεία πολλών παθήσεων στον σύγχρονο κόσμο. 
 
Οι τέχνες αυτές έχουν αναπτυχθεί και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε ολόκληρο τον κόσμο .
 
Η Μοξοθεραπεία είναι μια ιδιαίτερα διαδομένη θεραπεία που σημπληρώνει τον βελονισμό με χρήσης μοξας
 
Η Θερμοθεραπεία με Μόξα η Μοξοθεραπεία όπως αποκαλείται είναι τεχνική η οποία έχει εφευρεθεί στην Κίνα και έχει εφαρμοστεί  στην Κίνα και αργότερα στην Ιαπωνία.
Η θεραπεία με μόξα βασίζεται στην καύση μίγματος βοτάνων, κοντά σε σημεία βελονισμού και έχει συμπληρωματική χρήση.
 
Η μόξα  παρέχει μια διεισδυτική θερμότητα που μπορεί να εισέλθει βαθύτερα στο σώμα για να τονώσει , να ανακουφίσει και να αυξήσει την ενέργεια του ανθρώπινου οργανισμού .
 
Το προϊόν αυτό βοηθά  αφού ξεχωρίζει για τις θεραπευτικές ιδιότητες του.  
 
Το σημαντικότερο είναι ότι βοηθά στη διατήρηση και τόνωση της υγείας του ανθρώπινου σώματος.Η τοπική θερμότητα  θερμαίνει και δυναμώνει την ζωτική δύναμή και  ενέργεια του ανθρώπινου σώματος .
 
Ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα, θερμαίνει τοπικά, ανακουφίζει από μυοσκελετικούς πόνους και θεραπεύει πολλές άλλες ασθένειες.
 
Οι τεχνικές που ακολοθούνται είναι είτε με κώνους από μόξα, μια μικρή ποσότητα μόξας με σχήμα κώνου που τοποθετούνται είτε απευθείας πάνω στο δέρμα , είτε με  ραβδιά ή πούρα μόξας , είτε με ζεσταμένη βελόνα (βελονισμό).

Η Μοξοθεραπεία με πούρα μόξας ,τα οποία  φτιάχνονται  με το στρίψιμο φύλλων αψιθιάς σε χαρτί ώστε να δημιουργηθεί ένα ραβδί σαν πούρο που αναφλέγεται στη μια άκρη και κρατιέται σε απόσταση περίπου δυο ιντσών από το δέρμα του ανθρώπινου σώματος .
 
Με αυτόν τον τρόπο μεταφέρεται θερμότητα, για ένα χρονικό διάστημα δέκα με δεκαπέντε λεπτών μέχρι το δέρμα να κοκκινίσει ελαφρά .
 
Στον βελονισμό η θεραπεία γίνεται κόνους μόξας που καίγονται στην κεφαλή της βελόνας  για να δημιουργήσει θερμότητα η οποία μεταφέρεται μέσω της βελόνας στους βαθύτερους ιστούς.

Η συγκεκριμένη θεραπεία ανακουφίζει μυϊκούς πόνους, αντιμετωπίζει φλεγμονές του ανθρώπινου σώματος , βοηθά στο να αποβάλει το σώμα τοξικές ουσίες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η μόξα εφαρμόζεται συχνά σε αθλητές, ασθενής με χρόνιους πόνους  και ηλικιωμένους για ευεξία.
 
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για πρόληψη, αύξηση της δύναμης και  της αμυντικής ενέργειας, ιδιαίτερα σε άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό συστημα.

Γενικότερα, η χρήση της μοξοθεραπεία αυξάνει τη φυσική αντοχή του ανθρώπινου σώματος , μειώνει την κούραση, και συμβάλει στην αυξηση για την  αντίσταση πολλών παθήσεων.

Η μόξα χρησιμοποιείται κυρίως σε χρόνιες ασθένειες, και σε διαταραχές όπου επιδεινώνονται από το κρύο, την υγρασία  και τις απότομες κλιματιστικές αλλαγές που δυστυχώς είναι και πιο συχνές στον σημερινό κόσμο.  
 
Μερικές από αυτές τις ασθένειες  είναι οι ακόλουθες
 
  • αυχεναλγία,
  • οσφυαλγία,
  • ισχιαλγία,
  • επικονδυλίτιδα,
  • αρθρίτιδα, οστεοαρθίτιδα
  • ρευματισμοί, ρευματοπάθεις
  • μυϊκές συσπάσεις,
  • αδυναμία,
  • Τενοντίτιδες
  • ημιπληγία
  • γενικά πόνοι στις αρθρώσεις,
  • κρύα άκρα,
  • διάστρεμμα της ποδοκνημικής αρθρώσεως,
 
Σήμερα η θεραπεία εφαρμόζεται από φυσιοθεραπευτές και χειροπράκτες.
Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας της Αμερικής προωθούν και επιχορηγούν την έρευνα στον βελονισμό και την εναλλακτική Ιατρική
 
Η IASP (International Association For The Study of Pain) αναγνωρίζει τη σημαντική αναλγητική δράση του βελονισμού και τα περισσότερα φυσικοθεραπευτήρια  ανα τον κόσμο χρησιμοποιούν το βελονισμό και Ηλεκτροβελονισμό για την αντιμετώπιση του οξέος, χρόνιου πόνου και διάφορων άλλων παθήσεων όπως έχουν αναφερθεί πιο πανω.
 
Η Επιστημονική πορεία που ακολούθησε ο βελονισμός τα τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι ιατροί/φυσικοθεραπευτές /βελονιστές /χειροπράκτες να εξειδικεύονται και να εφαρμόζουν αυτές τις θεραπείες.  
 
* Σωτήρης Χαραλάμπους
Εγκεκριμένος Φυσικοθεραπευτής
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας