Παρασκευή 26 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Η έδρα της Βιοπληροφορικής, στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου

Η έδρα της Βιοπληροφορικής, στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου

Η επιστήμη της βιοπληροφορικής συνδυάζει ένα σύνολο επιστημονικών κλάδων των θετικών επιστημών με σκοπό την αν΄παπτυξη υπολογιστικών μεθοδολογιών και την ανάλυση μέσω αυτών του μεγάλου όγκου βιοιατρικών δεδομένων που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια.

Είναι γεγονός ότι η παραγόμενη πληροφορία είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την γνώση που έχουμε σχετικά με τα περισσότερα βιοιατρικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
 
Απαιτείται μεγάλη υπολογιστική προσπάθεια ώστε να μετασχηματιστεί αυτή η συσσωρευμένη βιοιατρική πληροφορία σε γνώση αξιοποιήσιμη στην κατεύθυνση της βελτίωσης της υγείας.

Η επιστήμη της Βιοπληροφορικής κάνει ακριβώς αυτό, χτίζει γέφυρες μεταξύ των βιολογικών ευρημάτων και της αξιοποίησης τους στην ιατρική πράξη.
 
Χρησιμοποιεί σύγχρονες μεθοδολογίες από την επιστήμη των υπολογιστών όπως η υπολογιστική ευφυία, η μοντελοποίηση και η προσωμοίωση, η αναπαράσταση και ανάλυση εξαιρετικά μεγάλου όγκου δεδομένων καθώς και ετερογενών συστημάτων.

Μέσα στην πρόοδο της Βιοπληροφορικής μπορούμε τώρα να προσδιορίζουμε με ταχύτητα και ακρίβεια γενετικούς παράγοντες που ευθύνονται για κάποια πάθηση, βιολογικούς δείκτες οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν στην πρώιμη διάγνωση ασθενειών και υποδεικνύουμε φάρμακα που αρχικά φτιάχτηκαν για κάποια ασθένεια ως υποψήφια κατάλληλα για κάποια άλλη ασθένεια.
 
 
Επεκτείνοντας την έννοια της Βιοπληροφορικής προς την Ιατρική Πληροφορική μπορούμε να αξιοποιήσουμε απεικονιστικά δεδομένα τα οποία συνδυαζόμενα με βιολογικά δεδομένα οδηγούν σε αυτό που ονομάζουμε αξατομικευμένη ιατρική.

Η έδρα της Βιοπληροφορικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου σε συνεργασία με τα υπόλοιπα τμήματα και κλινικές του Ινστιτούτου πρόκειται να συνεισφέρει σημαντικά σε όλο αυτό το εύρος των δράσεων διενεργώντας έρευνα σε επίπεδα αριστείας, αναπτύσσοντας καινοτόμες μεθοδολογίες και συστήματα, ενισχύο΄ντας τις υπάρχουσες υπηρεσίες του Ινστιτούτου και εκπαιδεύοντας νέους επιστήμονες σε αυτό το πεδίο αιχμής.

Η ομάδα Βιοπληροφορικής που επανδρώνει την έδρα Βιοπληροφορικής του ΙΝΓΚ διευθύνεται από τον κάτοχο της Έδρας Βιοπληροφορικής.

Η ομάδα παρτίζεται επίσης από μέλη, τρείς υποψήφιους διδάκτορες και δύο μεταπτυχιακούς φοιτητές της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου, ενώ συνεργάζονται και άλλοι διδάκτορες, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές από Πανεπιστήμια εντός και εκτός Κύπρου.

www.biorisecyprus@cing.ac.cy
Έδρα Βιοπληροφορικής – ομάδα Βιοπληροφορικής, τηλέφωνο 22392852, bioinformatics@cing.ac.cy
  
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας