Παρασκευή 26 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Μην αγοράζεις φάρμακα από το διαδύκτιο

Μην αγοράζεις φάρμακα από το διαδύκτιο

Όπως και με αγορές άλλων προϊόντων, φαίνεται ότι αρκετά άτομα αγοράζουν φάρμακα από το διαδίκτυο. Δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι αυτά τα φάρμακα είναι ασφαλή, αποτελεσματικά ή καλής ποιότητας.
 
Τουναντίον, οι στατιστικές δείχνουν ότι πάνω από τα μισά είναι επικίνδυνα για χρήση.
 
Ο τρόπος διείσδυσης των πλαστών φαρμάκων στην αγορά είναι κυρίως το διαδίκτυο.
 
Η νόμιμη αλυσίδα διανομής φαρμάκων και τα φαρμακεία είναι ασφαλή, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
 
Είναι φάρμακα τα οποία σκόπιμα και δόλια παρουσιάζονται με ψευδή ταυτότητα (π.χ. σύνθεση, ετικέτα, όνομα), προέλευση (π.χ. παρασκευαστή, χώρα παραγωγής) ή ιστορικό (π.χ. έγγραφα και πιστοποιητικά, τρόπος διανομής).
 
Τα πλαστά φάρμακα δυνατόν να περιέχουν μέρος της δραστικής ουσίας ή καθόλου ή άλλη δραστική ουσία ή ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ. Πολλά ψευδεπίγραφα φάρμακα ΔΕΝ αναφέρουν τις ουσίες που περιέχουν.
 
Δυνατόν να παρουσιάζονται σαν είδη/συμπληρώματα διατροφής και να περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, φάρμακα ή απαγορευμένα φάρμακα.
 
Τι είναι τα ψευδεπίγραφα ή πλαστά

Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα σύνηθες σε προϊόντα που προωθούνται ως «φυσικά» και «βοηθητικά» σε προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας, για «εύκολη» απώλεια βάρους και για αύξηση της αντοχής και μυϊκής μάζας
στους αθλητές.

Τα πλαστά φάρμακα παρασκευάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες και πολλές φορές είναι επιμολυσμένα με μικρόβια και τοξικές ουσίες. Η ποιότητα τους μειώνεται επικίνδυνα και λόγω των μη ελεγχομένων συνθηκών φύλαξης και αποστολής τους στους παραλήπτες.
 
Πάνω από 50% των φαρμάκων
που πωλούνται στο διαδίκτυο
είναι ψευδεπίγραφα!
 
Πώς ξεχωρίζω τα νόμιμα από τα ψευδεπίγραφα;

Είναι σχεδόν αδύνατο, ακόµα και για επαγγελµατίες της υγείας, να ξεχωρίσουν τα νόµιµα από τα ψευδεπίγραφα φάρµακα.
 
Πολλά ψευδεπίγραφα φάρµακα αντιγράφουν µε µεγάλη επιδεξιότητα τόσο τις ετικέτες των γνήσιων φαρµάκων, όσο και το σχήµα, χρώµα και µέγεθος των χαπιών / κάψουλων των γνήσιων φαρµάκων
 
Παραδείγµατα θανάτων και σοβαρών βλαβών στην υγεία από χρήση ψευδεπίγραφων φαρµάκων υπάρχουν πολλά όπως,
 
 • Παρουσία ποντικοφάρµακου σε ψευδεπίγραφο φάρµακο (Ην. Βασίλειο) •Παρουσία τοξικής ουσίας (OSCS) σε ηπαρίνες (81 θάνατοι, ΗΠΑ)
• Παρουσία DEG σε σιρόπι για παιδιά (100δες θάνατοι), κ.α.
 
Παρόµοια περιστατικά καταγράφονται καθηµερινά
 
Στις αρχές το φαινόµενο των ψευδεπίγραφων φαρµάκων αφορούσε τα φάρµακα που χρησιµοποιούνται για βελτίωση του τρόπου ζωής (Lifestyle), όπως τα φάρµακα για τη στυτική δυσλειτουργία, φάρµακα για απώλεια βάρους, ανάπτυξη τριχοφυΐας, κ.α.
 
Για παράδειγµα, σε προϊόντα δίαιτας έχουν βρεθεί απαγορευµένα φάρµακα (που δεν αναφέρονταν στην ετικέτα) όπως sibutramine και rimonabant.
 
Οι ουσίες αυτές αποσύρθηκαν από την αγορά επειδή προκαλούσαν θανάτους και σοβαρές παρενέργειες.
 
Σήµερα όµως το πρόβληµα αγγίζει σχεδόν όλες τις κατηγορίες φαρµάκων, όπως φάρµακα για τη θεραπεία του καρκίνου, αντιβιοτικά, ψυχοτρόπα, υπολιπιδαιµικά, κ.α. 
 
Ψευδεπίγραφα φάρµακα εντοπίστηκαν τόσο για πρωτότυπα όσο και για γενόσηµα φάρµακα
 
Το πρόβληµα αγγίζει και την Κύπρο;
 
Δυστυχώς δεν υπάρχει χώρα που να µην επηρεάστηκε.
 
Στην Κύπρο µετά από δειγµατοληπτικούς ελέγχους και εργαστηριακές αναλύσεις έχουν εντοπιστεί προϊόντα µε τοξικές ουσίες που ΔΕΝ αναφέρονται τις περισσότερες φορές στην ετικέτα.
 
Ανεβρέθηκαν ορµόνες, αναβολικά, αλκαλοειδή, δραστικές φαρµακευτικές ουσίες, δηλητήρια, κ.α.
 
Είµαι αθλητής και αγοράζω φυσικά προϊόντα και συµπληρώµατα από το διαδίκτυο. Τι πρέπει να προσέχω;
 
Σταµάτα αµέσως να αγοράζεις    και να χρησιµοποιείς φάρµακα ή άλλα προϊόντα που υπόσχονται ότι «βοηθούν» στην άθλησή σου.
 
Τέτοια προϊόντα πρέπει να χρησιµοποιείς ΜΟΝΟ µε τη συµβουλή του ιατρού ή του αθλίατρου σου και µε δική σου εθύνη.
 
Αυξηµένη σωµατική προσπάθεια σε συνδυασµό µε λήψη ουσιών - που παράνοµα και χωρίς να δηλώνονται στην ετικέτα – λαµβάνονται εν αγνοία του αθλητή δυνατόν να οδηγήσουν σε προβλήµατα υγείας
 
Αρκετές φορές τέτοια προϊόντα περιέχουν αδήλωτες ουσίες που περιλαµβάνονται στις απαγορευµένες για αθλητές (ντόπινγκ). Ανίχνευσή τους στον οργανισµό σου δυνατόν να επιφέρει κυρώσεις περιλαµβανοµένου και του δια βίου αποκλεισµού σου από το αγαπημένο σου άθλημα .
 
Οι αθλητές πρέπει να χρησιµοποιούν φάρµακα και συµπληρώµατα διατροφής ΜΟΝΟ µε τη συµβουλή ιατρού ή αθλίατρου.
 
Είναι νόµιµα τα διαδικτυακά φαρµακεία;
Είναι νόµιµο να αγοράζω φάρµακα από το διαδίκτυο;
 
Μόνο ελάχιστα διαδικτυακά φαρµακεία λειτουργούν νόµιµα.
Υπολογίζεται ότι ο αριθµός αυτών των φαρµακείων είναι µόλις το 2%. Τα υπόλοιπα 98% είναι παράνοµα.
 
Στην Κύπρο η προµήθεια φαρµάκων µέσω του διαδικτύου είναι παράνοµη και κανένα φαρµακείο έχει εξασφαλίσει άδεια διαδικτυακής λειτουργίας.
 
Οι Φαρµακευτικές Υπηρεσίες, σε συνεργασία µε την Αστυνοµία, τις Ταχυδροµικές Υπηρεσίες και το Τελωνείο, µετά από ελέγχους, κατάσχουν φάρµακα που εισάγονται µε διαδικτυακές παραγγελίες και δυνατόν να κατηγορήσουν ενώπιον δικαστηρίου άτοµα που προβαίνουν σε εισαγωγές φαρµάκων.
 
Ποιοι κρύβονται πίσω από τα ψευδεπίγραφα φάρµακα και τα παράνοµα διαδικτυακά φαρµακεία;
 
Σε πολλές περιπτώσεις πίσω από την εµπορία ψευδεπίγραφων φαρµάκων κρύβεται το οργανωµένο έγκληµα και λαθρέµποροι ναρκωτικών, οι οποίοι µε αυτό τον τρόπο βρίσκουν ευκολότερο κέρδος και χαµηλότερο κίνδυνο σύλληψης.
 
Η παράνοµη αγορά ψευδεπίγραφων φαρµάκων ανέρχεται σε δισεκατοµµύρια Ευρώ. Αγοράζοντας φάρµακα από ανεξέλεγκτες πηγές στο διαδίκτυο, παρέχεις οικονοµική υποστήριξη σε αυτά τα κυκλώµατα.
 
Υπάρχει τάση οι λαθρέµποροι ναρκωτικών να µεταφέρουν τις παράνοµες εργασίες τους στην εµπορία ψευδεπίγραφων φαρµάκων.
 
 

 
* Πληροφορίες : ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Τηλέφωνο : 22 407 116

( εάν έχετε υποψία ή ανάγκη για πληροφόρηση μην διστάσετε να επικοινωνήσετε στα πιο πάνω) 
 
Το Συμβούλιο Φαρμάκων και οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, έχουν στόχο την προστασία της δηµόσιας υγείας, µεταξύ άλλων, εξασφαλίζοντας την κυκλοφορία στην αγορά φαρµάκων που είναι ασφαλή, αποτελεσµατικά και καλής ποιότητας. Εξασφαλίζουν µε περιοδικούς ελέγχους την ορθή παρασκευή, φύλαξη και διανοµή τους.
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας