Πέμπτη 18 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Λ. Λοίζου: Ο άνθρωπος πίσω από το Παιδοογκολογικό του Μακάρειου για 26 χρόνια

Άντρη Κούννου
Λ. Λοίζου: Ο άνθρωπος πίσω από το Παιδοογκολογικό του Μακάρειου για 26 χρόνια

«Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ποτέ δεν είσαι απόλυτα έτοιμος γι’ αυτό  που θα αντιμετωπίσεις όταν οι ασθενείς σου είναι παιδιά  με καρκίνο. Παρόλα αυτά, ως γιατρός οφείλεις να δώσεις το καλύτερο που μπορείς και σε ψυχικό και σε επιστημονικό επίπεδο προκειμένου να γίνουν καλά και να γυρίσουν στο σπίτι τους».

Είναι τα λόγια του επί 26 χρόνια διευθυντή του Παιδοογκολογικού τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου Λευκωσίας, Λοϊζου Λοϊζου. Ενός λαμπρού επιστήμονα που όλα αυτά τα χρόνια υπηρετεί ακούραστα και αθόρυβα το λειτούργημα του παιδοογκολόγου. Ο ίδιος, μαζί με μια ομάδα εξαίρετων γιατρών αποτελούν τους αφανείς ήρωες πολλών παιδιών στην Κύπρο που γνώρισαν τον καρκίνο και κατάφεραν να τον νικήσουν. Σε συνέντευξή του στο Ρεπόρτερ ο κ. Λοϊζου, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Κατά του Παιδικού Καρκίνου, μίλησε για τα κρούσματα παιδικού καρκίνου στη χώρα μας, τα ποσοστά ίασης, τα παιδιά που καθημερινά επισκέπτονται το Παιδοογκολογικό Τμήμα αλλά και τις σχέσεις ζωής που αναπτύσσουν οι γονείς με τους γιατρούς, ακόμη κι αν το παιδί τους δεν τα καταφέρει…


 
Η «ψυχή» του Παιδοογκολογικού από το 1990

«Πόσα έχω να θυμάμαι αυτά τα 26 χρόνια. Ιστορίες δραματικές, δύσκολες, επικίνδυνες. Οι περισσότερες είχαν αίσιο τέλος, μακάρι να είχαν όλες. Ως γιατρός καλείσαι, εκτός από το να καταβάλεις κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το άρρωστο παιδί να γίνει καλά, να στηρίξεις και τους γονείς του, κατανοώντας τους φόβους και τις ανησυχίες τους. Πριν από μερικές μέρες ένα παιδάκι με λευχαιμία υποτροπίασε μετά από μια επιπλοκή,  και υπήρχε κίνδυνος να πεθάνει. Ενώ η κρίση είχε ξεκινήσει απότομα και οι πιθανότητες επιβίωσής του ήταν κάτω από 10% εντούτοις πολεμήσαμε όλοι οι γιατροί μαζί, και το παιδί τελικά τα κατάφερε κάνοντας όλους μας πολύ χαρούμενους,. Όλοι, παιδο-νεφρολόγοι, παιδο-εντατικολόγοι, παιδο-καρδιολόγοι, παιδίατροι, παιδοχειρούργοι, παιδο-ηπατολόγοι, χωρίς να ζητήσουν τίποτα, δούλεψαν αθόρυβα και του έσωσαν τη ζωή. Υπάρχουν εκατοντάδες τέτοια περιστατικά αφανών ηρώων που δεν ζητούν καμία επιβράβευση. Πολεμούμε μόνο για το καλύτερο, αυτή είναι η δουλειά μας».

Ασθενείς από 0 εως 18 ετών

«Τα παιδιά που έρχονται εδώ είναι από 0 μέχρι 18 ετών. Υπάρχουν και περιπτώσεις παιδιών που ενώ βρίσκονται στη μήτρα της μητέρας τους οι γυναικολόγοι μπορεί να διαπιστώσουν κάποια πάθηση, όπως όγκο στον νεφρό. Σε αυτές τις περιπτώσεις,  μας ειδοποιούν έτσι ώστε μόλις το μωρό γεννηθεί να το αναλάβουμε. Μπορεί να γεννηθεί ένα νεογνό με λευχαιμία. Συμβαίνει. Αυτό το μωράκι μπορεί να επιβιώσει, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που τα παιδάκια τα κατάφεραν. Εξαρτάται από το χαρακτήρα της λευχαιμίας, το είδος, το γονιδιακό υπόβαθρο του ασθενούς, αν υπάρχει άλλη πάθηση. Η λευχαιμία είναι το συχνότερο είδος που συναντάμε σε παιδιά. Ακολουθούν οι εγκεφαλικοί όγκοι, λεμφώματα και μετά όγκοι σε όλα τα όργανα (νεφρούς, συκώτι, μαλακά μόρια, μάτια)».


100% πληρότητα στο θάλαμο

«Στο Παιδοογκολογικό έχουμε ένα θάλαμο με 14 κρεβάτια για την εντατική χημειοθεραπεία των παιδιών και 8 κρεβάτια για την ημερήσια φροντίδα. Έρχονται συνέχεια νέα περιστατικά. Ο αριθμός των περιπτώσεων που αντιμετωπίζονται παγκύπρια είναι εκατοντάδες. Οι θεραπείες διαρκούν από 6 μήνες μέχρι 3-4 χρόνια, εξαρτάται από την περίπτωση. Συνήθως έχουμε 100% πληρότητα, οι θάλαμοι μας είναι δυστυχώς γεμάτοι αφού είναι το μοναδικό κέντρο παγκύπρια για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία».


Αυξημένα τα κρούσματα το 2016

«Κατά μέσα όρο έχουμε 35 νέα περιστατικά καρκίνου και λευχαιμίας σε παιδιά και έφηβους το χρόνο. Φέτος είχαμε περισσότερα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχει έξαρση. Διαχρονικά ο αριθμός είναι σταθερός. Το 2016 τα κρούσματα παιδικού καρκίνου ήταν αυξημένα σε σχέση με άλλα χρόνια. Η αύξηση που παρατηρούμε οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε και αρκετά περιστατικά ξένων, από Ρωσία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Γάλλους ακόμη και Αμερικάνους που βρίσκονται στην Κύπρο και έφεραν το παιδί τους για θεραπεία στο Μακάρειο». 
 


Ποσοστό ιάσης 80%

«Τα επίπεδα ίασης του παιδικού καρκίνου στην Κύπρο είναι εφάμιλλα με αυτά των ανεπτυγμένων χωρών. Στο 80-83% για τις λευχαιμίες και για τους συμπαγείς όγκους 75-80%, που είναι αυτό που αναμένεις από μια χώρα που έχει τα φάρμακα που πρέπει, τους εξοπλισμούς που χρειάζονται και φυσικά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που ευτυχώς έχουμε στην Κύπρο. Κάθε 5 παιδιά τα 4 θα γίνουν καλά» και χαιρόμαστε που έρχονται και μας βλέπουν μετά. Δενόμαστε με όλους τους ασθενείς μας».


 
Εξετάζονται καθημερινά πολλά παιδιά 

«Καθημερινά παιδίατροι μας στέλνουν στο παιδοογκολογικό παιδιά για διερεύνηση, όταν εντοπίσουν κάποιο σύμπτωμα ή ανωμαλία στις αναλύσεις τους. Αν δούμε ότι υπάρχει κάτι κακό, προχωρούμε. Δηλαδή αν υπάρχει διάγνωση κακοήθειας θα γίνει εισαγωγή για να ξεκινήσει θεραπεία. Τα παιδιά που βρίσκονται μέσα στο παιδοογκολογικό κάνουν  χημειοθεραπείες. Το χαρακτηριστικό της παιδοογκολογίας είναι ότι οι θεραπείες είναι εντακτικές και  δύσκολες γι’αυτό κι έχουμε υψηλά ποσοστά ίασης, διότι τα παιδιά σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει ο κόσμος, αντέχουν περισσότερο τις θεραπείες κι ας είναι πιο βαριές. Έχουμε βέβαια και πολλές επιπλοκές, υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι. Επιτρέψτε μου όμως να τονίσω ότι στο Μακάρειο νοσοκομείο υπάρχει μια πολύ καλή ομάδα άριστων γιατρών όλων των ειδικοτήτων, που ο καθένας στον τομέα του στηρίζει τα παιδιά όσο καλύτερα μπορεί, ανά πάσα στιγμή επί 24ώρου βάσεως. Αξιοσημείωτη όμως είναι και η επιστημονική στήριξη που έχουμε από συναδέλφους στο εξωτερικό με τους οποίους έχουμε τακτική επικοινωνία ανάλογα με τη περίπτωση καρκίνου που συναντάμε».


Σχέσεις ζωής

«Η πλειονότητα των γονέων, ακόμα και στην περίπτωση που έχουν χάσει το παιδί τους, παραμένουν πολύ καλοί φίλοι με όλους τους γιατρούς κι αυτό γιατί ζήσαμε μαζί τους δυνατές στιγμές, γίναμε οικογένεια, καλλιεργήθηκε μια σχέση εμπιστοσύνης αλλά και αγάπης. Μ’ αυτό το πνεύμα δουλεύουμε στο παιδοογκολογικό. Όταν πρέπει να ενημερώσουμε μια οικογένεια για την κατάσταση ενός παιδιού αυτό γίνεται από ομάδα γιατρών με απόλυτη ειλικρίνεια και με διαφάνεια. Είναι σημαντικό να τους λες μέχρι πού μπορείς να φτάσεις. Ακόμη κι αν λυγίσουμε μπροστά σε ένα παιδί που υποφέρει, είναι ανθρώπινο. Δε μπορείς να μη λυγίσεις, ειδικά όταν είσαι και συ πατέρας. Ποτέ δεν είσαι απόλυτα έτοιμος γι’ αυτό  που θα αντιμετωπίσεις. Παρόλα αυτά οφείλεις να δώσεις το καλύτερο που μπορείς και σε ψυχικό και σε επιστημονικό επίπεδο. Προσπαθούμε να είμαστε κοντά τους αλλά και κοντά στους γονείς οι οποίοι χρειάζονται στήριξη. Θυμό, άρνηση, επιθετικότητα, όλα αυτά οφείλουμε να τα κατανοήσουμε και να στηρίξουμε εξατομικευμένα τους ανθρώπους αυτούς. Είναι μέρος της πραγματικότητάς μας κι αυτό».

Η αμέριστη στήριξη του κράτους

«Στην παιδοογκολογία πρέπει να ακολουθείς την επιστήμη που εξελίσσεται έτσι ώστε να μπορείς να προσφέρεις ότι καλύτερο στα παιδιά. Πιστεύω ότι στην Κύπρο το κράτος κάνει ότι καλύτερο για τα παιδιά με καρκίνο. Έχουμε το τεράστιο πλεονέκτημα, κάθε φορά που ένα παιδάκι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα και πρέπει άμεσα να μεταφερθεί στο εξωτερικό, το Υπουργείο Υγείας να το στέλνει το συντομότερο σε ένα από τα καλύτερα κέντρα που υπάρχουν ανάλογα με την περίπτωσή του, Παρίσι, Γερμανία, Ιταλία ή και αλλού αν χρειαστεί. Για εγκεφαλικούς όγκους προτιμώνται ο Καναδάς, το Ισραήλ και η Γάλλια ενώ για τη λευχαιμία η Γερμανία και η Αγγλία.  Ακόμα και μεσάνυχτα αν χρειαστεί το Υπουργείο Υγείας, θα κάνει το καλύτερο δυνατό. Είναι σημαντικό να λέγονται και τα θετικά, ειδικά όταν μιλάμε για ζωές παιδιών. Όλα τα ενδονοσοκομειακά έξοδα του παιδιού καλύπτονται από το υπουργείο υγείας. Το πρόβλημα είναι όταν μια οικογένεια δεν έχει πόρους, και θα πρέπει να μεταβεί στο εξωτερικό για πολλούς μήνες, το κράτος δεν έχει πρόνοια να πληρώνει για τους γονείς. Ευτυχώς όμως υπάρχουν πολλοί σύνδεσμοι και φιλανθρωπικές οργανώσεις για παιδιά με καρκίνο που βοηθούν, με τη στήριξη και του κόσμου φυσικά».
 
Ο Ξενώνας της «Ελπίδας» και το Barretstown Ireland

«Εκατό περίπου μέτρα απ’ το Παιδοογκολογικό  βρίσκεται ο ξενώνας του ιδρύματος Ελπίδα, ένα όμορφο κτίριο που αποτελεί καταφύγιο για πολλούς γονείς με παιδιά με καρκίνο.  «Κάθε χρόνο το ίδρυμα «Ελπίδα» το οποίο ιδρύθηκε το 1990 μαζί με το Παιδοογκολογικό για τη στήριξη των παιδιών, στέλνει 10 παιδιά διαφόρων ηλικιών που ήρθαν αντιμέτωπα με τον καρκίνο στο Barretstown Ireland προκειμένου να αλλάξουν παραστάσεις και να βιώσουν μια διαφορετική εμπειρία σε ένα πολύ όμορφο περιβάλλον χωρίς τους γονείς τους, ακολουθώντας ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει αθλήματα, τραγούδι, μουσική, αναρριχήσεις, ιππασία, τοξοβολία κι άλλες ευχάριστες δραστηριότητες. Είναι γύρω από ένα Μεσαιωνικό κάστρο, σε ένα ονειρικό μέρος. Tα παιδία μένουν εκεί 10-12 μέρες. Είναι όλα πολύ οργανωμένα εκεί, προσαρμοσμένα στα δεδομένα και τις ανάγκες των παιδιών με καρκίνο και λευχαιμία».
 
Τι προκαλεί τον καρκίνο

«Μέχρι πρόσφατα λέγαμε ότι ένα 5% οφείλεται στην κληρονομικότητα. Πιστεύω ότι με τις μελέτες που κάνουμε σήμερα θα αποδειχθεί ότι οι γονιδιακοί παράγοντες είναι περισσότεροι. Θα έλεγα ότι 90% των περιπτώσεων είναι αγνώστου αιτιολογίας. Ενδιαφέρον όμως θα είναι το αποψινό σεμινάριο στο προεδρικό μέγαρο  με θέμα «ο πόλεμος κατά του καρκίνου στα παιδιά και στους έφηβους: Νέα επιτεύγματα» όπου ομιλητές θα είναι επιστήμονες και θα δοθούν σημαντικά στοιχεία».

Διαβάστε περισσότερα:

15 Φεβρουαρίου- Εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο κατά του Παιδικού καρκίνου

 

Zωγραφιές Παιδιών που κοσμούν το Παιδοογκολογικό Τμήμα του Μακάρειου Νοσοκομείου

 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας