Παρασκευή 26 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Πώς σπάνε οι πέτρες στα νεφρά.

Πώς σπάνε οι πέτρες στα νεφρά.

Η Εξωσωματική λιθοτριψία είναι μέθοδος με την οποία επιτυγχάνεται το σπάσιμο της πέτρας συνήθως του νεφρού , με την ενέργεια που παράγεται εκτός σώματος.

Το βασικό στοιχείο της μεθόδου αυτής βρίσκεται στο γεγονός ότι η ενέργεια που χρειάζεται για τον θαυμασμό μια πέτρας παράγεται εκτός σώματος , περνά μέσα από το σώμα του ασθενούς χωρίς να προκαλεί οποιαδήποτε βλάβη και επενεργεί πάνω στην πέτρα την οποία και θρυμματίζει σε μακρότατα κομματάκια. 
 
Τα κομματάκια αυτά , κάτι σαν άμμος , αποβάλλονται εν συνέχεια από τον οργανισμό δρα της φυσικής οδού και προκειμένου περί λίθου του ουροποιητικού συστήματος αποβάλλονται τα ούρα.              
                                                                                               
 Οι Περισσότεροι λίθοι του ουροποιητικού συστήματος χρειάζονται μια θεραπεία για θρυμματισμό.
 
Όπως έχει ήδη αναφερθεί η διαδικασία της λιθοτριψίας με την καινούρια γενιά λιθοτριψιών είναι πολύ απλή , ασφαλής και με πολύ μεγάλη επιτυχία και εφαρμόζεται πέτρες σε οποιοδήποτε σημείο του ουροποιητικού συστήματος , νεφρά , ουρητήρες , ουροδόχος κύστη.
 
O ασθενής ξαπλώνει σε ένα κοινό ιατρικό κρεβάτι ή ιατρικό τραπέζι  , και δεν χρειάζεται οποιαδήποτε οποιαδήποτε μορφής αναισθητικό.
 
Εάν είναι πολύ ανήσυχος του δίνεται μια μικρή δόση ηρεμιστικού.
 
Η πέτρα του νεφρού ή του ουρητήρας εντοπίζεται είτε με υπερηχογράφο , είτε με ακτινολογικό μηχάνημα το οποίο είναι ενσωματωμένο με τον λιθοτριπτή.
 
Ταυτόχρονα με τον εντοπισμό τα ηχητικά κύματα εστιάζονται αυτόματα πάνω στην πέτρα και αρχίζει η διαδικασία της λιθοτριψίας.
 
Η πρόοδος της λιθοτριψίας παρακολουθείται συνεχώς με τον υπερηχογράφο.
 
Η Θεραπεία όπως έχουμε πει είναι βασικά ανώδυνη.
 
Ο ασθενής ακούει απλά έναν θόρυβο , κάτι σαν ρυθμικό χειροκρότημα , και αισθάνεται μικρά χτυπήματα στην περιοχή του νεφρού.
Η θεραπεία διαρκεί περίπου μια ώρα.
 
Μετά το τέλος της θεραπείας και στο σημείο εισόδου των κυμάτων στο σώμα του ασθενούς δημιουργείται ένα κοκκίνισμα του δέρματος.
 
Ο ασθενής στις περισσότερες περιπτώσεις επιστρέφει στο σπίτι του αμέσως μετά την θεραπεία. Σε δύσκολες περιπτώσεις μπορεί να μείνει στην κλινική για 24 ώρες.
 
Εάν η πέτρα είναι πολύ μεγάλη και θα χρειαστούν δύο θεραπείες , η δεύτερη θεραπεία γίνεται συνήθως 2-3 μέρες μετά την πρώτη.      
 
Σχεδόν αμέσως μετά το τέλος της λιθοτριψίας αρχίζει η αποβολή μικροτάτων κομμάτων πέτρας , σαν άμμος.
 
Αυτό μπορεί να προκαλέσει κωλικούς του νεφρού. Αρχίζει η αποβολή μακρότατων κομμάτων πέτρας , σαν άμμος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κολικούς του νεφρού.
Η νέα γενιά λιθοτριπτών επειδή ακριβώς σπάζει τις πέτρες σε μακρότατα κομμάτια - κονιορτοποιεί τις πέτρες - σπάνια προκαλεί πρόβλημα.
 
Οι περισσότεροι ασθενείς αποβάλλουν όλα τα θραυσμάτων αυτών μπορεί να πάρει μήνες.  
 
Οι περισσότεροι ασθενείς παρατηρούν λίγο αίμα στα ούρα κατά τις πρώτες  24-28 ώρες μετά τη λιθοτριψία. Αυτό είναι εντελώς παροδικό και ακίνδυνο και οι ασθενείς συμβουλεύονται να πίνουν άφθονα υγρά.
 
Επίσης καλόν είναι να προσπαθούν να μαζεύουν τα κομματάκια της πέτρας που αποβάλλουν στα ούρα , έτσι που να μπορούν να αναλυθούν.
 
Με τον τρόπο αυτό μπορούν να βγουν συμπεράσματα για τον τύπο της πέτρας και έτσι να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες για την προφύλαξη και μείωση της πιθανότητας δημιουργίας πέτρας στο μέλλον.
 
Από τα πιο πάνω βγαίνει το συμπέρασμα ότι η εξωσωματική λιθοτριψία είναι σήμερα η θεραπεία εκλογής για τους λίθους του ουροποιητικού συστήματος και έχει αντικαταστήσει την χειρουργική θεραπεία.
 
Με την νέα γενιά , μοντέρνους λιθοτρίπτες η θεραπεία είναι απλή , ανώδυνη και ασφαλής.
 
 
 
*δρ Αντώνιος Οικονομίδης MD , F.R.C.S.
Γενικός Χειρούργος , Μέλος της Χειρουργικής Εταιρείας Κύπρου
Ουρολόγος , Μέλος της Ουρολογικής Εταιρείας Κύπρου
 Ιατρικό Κέντρο Πάφου Κυανούς Σταύρος
Τηλ.: 26221111
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας