Παρασκευή 26 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Φορέας Προώθησης Υπηρεσιών Υγείας

Φορέας Προώθησης Υπηρεσιών Υγείας

Οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες η Κύπρος θα μπορούσε να τεθεί στον παγκόσμιο χάρτη ως ένας αξιόλογος προορισμός τουρισμού υγείας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της 10ης Γενικής Συνέλευσης του Φορέα Προώθησης Υπηρεσιών Υγείας Κύπρου.
 
Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε σε τρεις τομείς για την προώθηση των οποίων ζήτησε τη συμβολή του Φορέα.
 
Πρόκειται για προώθηση του κλάδου αποκατάστασης, της καλλιέργειας, παραγωγής και διάθεσης της ιατρικής κάνναβης και την ανάδειξη της Κύπρου ως κέντρου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
 
Ειδικότερα, για την ιατρική κάνναβη, ο κ. Παμπορίδης είπε πως η θέσπιση της σχετικής νομοθεσίας, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης, "μπορεί να θέσει την Κύπρο στο διεθνή χάρτη στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης σε αυτό τον τομέα, προσελκύοντας ικανό αριθμό νεοφυών επιχειρήσεων καθώς και ιατροφαρμακευτικών βιομηχανιών".
 
Στον χαιρετισμό του, τον οποίο ανέγνωσε ο Ηρόδοτος Ηροδότου, μέλος ΔΣ του ΚΟΤ, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης είπε ότι η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί στον τομέα του ιατρικού τουρισμού μέσα από το ρεκόρ τουριστικών αφίξεων το 2016, που ξεπέρασε τα 3,2 εκατομμύρια.
 
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να συγκαταλέγεται στις χώρες με υψηλό επίπεδο παροχής ιατρικών υπηρεσιών, αλλά και να ανταγωνίζεται σημαντικούς προορισμούς ιατρικού τουρισμού, κάτι που οφείλεται τόσο στην άριστη κατάρτιση και εξειδίκευση των ιατρών και λειτουργών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όσο και στη ανέγερση νέων σύγχρονων ιατρικών κέντρων και στην αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών, είπε.
 
"Γνωρίζω ότι δεν είναι εύκολο εγχείρημα, αλλά με τη θετική αντιμετώπιση των προκλήσεων που παρουσιάζονται και την αγαστή συνεργασία όλων των κοινωνικών εταίρων, με κοινό όφελος μπορούμε να φτάσουμε στην επίτευξη των στόχων μας", σημείωσε.
 
"Δεδομένων των μεγάλων προοπτικών του τομέα, η προώθηση του ιατρικού τουρισμού συνιστά σημαντικό μέρος των δράσεων και ενεργειών του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, το οποίο θα συνεχίσει με κάθε δυνατό τρόπο την προβολή του σε στοχευμένες αγορές του εξωτερικού", κατέληξε.
 
Σε σύντομο χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης είπε ότι η προώθηση του ιατρικού τουρισμού και ταυτόχρονα η ανάπτυξη του τουρισμού υγείας στον τόπο μας είναι σημαντική, καθώς μπορεί να συμβάλει στη μείωση των οικονομικών επιπτώσεων της Κύπρου.
 
Η Κύπρος, σημείωσε, ως πλήρες μέλος της ΕΕ και ως ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός έχει να επιδείξει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως είναι υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, οι σύγχρονες εγκαταστάσεις της και η επάρκεια καταρτισμένου ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, με πλεονεκτήματα τις ήπιες κλιματολογικές συνθήκες ιδανικές για αποθεραπεία και αποκατάσταση.
 
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του Φορέα, Πόλυς Γεωργιάδης τόνισε ότι χρειάζεται πιο ουσιαστική και πιο στοχευμένη υποστήριξη του τομέα από το κράτος, προκειμένου να χαραχθεί μια ορθολογιστική στρατηγική που θα αποφέρει τα σωστά αποτελέσματα.
 
Αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία σωστών υποδομών πάνω στις οποίες θα εδραιωθεί η ανάπτυξη του τουρισμού υγείας, όπως πολεοδομικά κίνητρα για ανάπτυξη υποδομής από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και απαλλαγές από το ΦΠΑ για επεκτάσεις και ανανέωση των διαφόρων ιατρικών μηχανημάτων.
 
Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της πιο εύκολης παραχώρησης θεώρησης διαβατηρίου σε πολίτες από τρίτες χώρες και ιδιαίτερα από χώρες του αραβικού κόλπου, τη στιγμή που χώρες που έχουν αναπτύξει τον τουρισμό υγείας έχουν καθιερώσει την ιατρική βίζα.
 
Ο κ. Γεωργιάδης έκανε αναφορά στην ανάγκη αναβάθμισης των κέντρων αποκατάστασης και τη δημιουργία νομοθεσίας, καθώς και των αποτρεπτικών και γραφειοκρατικών διαδικασιών για αδειοδότηση τέτοιων κέντρων.
 
Όπως είπε, επιβάλλεται όπως το κράτος συμβάλει στην κατάρτιση σχεδίων συνεργασίας του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα και ιδιαίτερα της δημιουργίας συνεργασιών με τη διασύνδεση επιχειρήσεων (clustering).
 
Καταλήγοντας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ο Φορέας θα συνεχίσει την προσπάθεια για περαιτέρω και συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών υγείας της Κύπρου, καθώς και για την καθιέρωση της Κύπρου ως ενός αξιόλογου προορισμού τουρισμού υγείας.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας