Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Δυσκολία στην αναπνοή και ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση

Δυσκολία στην αναπνοή και ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση

Τι είναι η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση;

Η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση είναι μία πάθηση των πνευμόνων που προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή.
 
Καταστρέφονται οι αερώδεις χώροι των πνευμόνων όπου γίνεται η μεταφορά του οξυγόνου προς το αίμα.
 
Δημιουργούνται τελικώς ουλές στους πνεύμονες.
 
Αυτές οι αλλοιώσεις έχουν σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς να εμφανίζουν δύσπνοια και βήχα. 
 
Συνήθως οι ασθενείς έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 40 ετών.
 
Πρόκειται για μία σοβαρότατη αρρώστια η οποία δεν θεραπεύεται και αντιθέτως παρουσιάζει μία πορεία επιδείνωσης με την πάροδο του χρόνου.

Ποια είναι η αιτία της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης;

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακριβώς τα αίτια που οδηγούν κάποιο άρρωστο να εκδηλώσει τη συγκεκριμένη πάθηση. Εντούτοις παράγοντες κινδύνουν έχουν βρεθεί οι εξής:
 
  • Κάπνισμα
  • Εισπνοή τοξικών χημικών και μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση
  • Εισπνοή μικροσκοπικών υλικών π.χ. σκόνης, για μακρύ χρονικό διάστημα
  • Οικογενειακό ιστορικό ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης.
 
Ποια είναι τα συμπτώματα της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης;

Η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση μπορεί να έχει πολλή αργή εγκατάσταση και να είναι πλήρως ασυμπτωματική στα αρχικά στάδια. Εντούτοις, όταν εκδηλωθούν συμπτώματα, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:
 
  • Δυσκολία στην αναπνοή κυρίως κατά την άσκηση
  • Ξηρό βήχα
 
 
 
Υπάρχουν κάποιες εξετάσεις που πρέπει να γίνουν για να διαγνωστεί η νόσος;

Ναι, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει τα παρακάτω:
 
  1. Αιματολογικές εξετάσεις για να αποκλειστούν άλλες παθήσεις των πνευμόνων. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιο ειδικό αιματολογικό τεστ για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση.
  2. Τεστ της αναπνοής. Με αυτά μπορεί να διευκρινιστεί εάν τα συμπτώματα προκαλούνται λόγω της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης, ή από κάποια άλλη νόσο των πνευμόνων, π.χ. λόγω ΧΑΠ.
  3. Αξονική τομογραφία υψηλής ευκρίνεις (HRCT). Αυτή απεικονίζει με μεγάλη λεπτομέρεια το εσωτερικό του ανθρωπίνου σώματος.
  4. Εάν ο γιατρός σας δεν καταλήξει στο αν έχετε τελικά ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, ενδεχομένως να σας συστήσει να κάνετε βιοψία πνεύμονα. Με αυτή γίνεται λήψη ενός μικρού κομματιού του πνεύμονα το οποίο εξετάζεται κάτω από το μικροσκόπιο.
 
 
Ποια είναι η θεραπεία της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης;

Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία που να έχει δράση απέναντι στην ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση. Συνήθως η ασθένεια επιδεινώνεται αργά με την πάροδο του χρόνου.
 
Εντούτοις, ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει θεραπεία κατά των συμπτωμάτων.
 
Αυτή συνήθως περιλαμβάνει τα εξής:
 
  • Διακοπή καπνίσματος. Είναι απαραίτητη καθότι το κάπνισμα δρα συνεργικά στη ήδη επιδεινωμένη πνευμονική λειτουργία.
  • Οξυγόνο. Καθώς η νόσος επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, είναι πιθανό να χρειαστεί η χορήγηση οξυγόνου λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας
  • Πνευμονική αποκατάσταση. Σε αυτό το πρόγραμμα οι ασθενείς μαθαίνουν τεχνικές αναπνοής, εκπαιδεύονται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων τους και κάνουν ειδικές ασκήσεις στους μύες τους.
  • Θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Σε αυτή την κατάσταση, το οξύ  από το στομάχι ανεβαίνει προς τον οισοφάγο και αυτό με την πάροδο του χρόνου βρέθηκε ότι επιδεινώνει την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση.
  • Ειδική φαρμακευτική αγωγή. Υπάρχουν καινούρια υποσχόμενα φάρμακα που ενδεχομένως να βοηθήσουν όπως έχουν δείξει κάποιες έρευνες.
  • Μεταμόσχευση πνευμόνων. Με αυτή γίνεται αντικατάσταση του ενός ή και των δύο πνευμόνων με άλλους φυσιολογικούς πνεύμονες, με χειρουργική επέμβαση. Γίνεται όταν πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια του υποψηφίου.
 
 
Μερικές φορές η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση παρουσιάζει πολύ ταχεία επιδείνωση ή όπως αλλιώς λέγεται ῾παρόξυνση᾽. Αν αυτό συμβεί, ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει αντιβιοτικά και κορτιζόνη. Επίσης προτείνεται ο ετήσιος εμβολιασμός κατά της γρίππης και ο εμβολιασμός κατά του πνευμονιοκόκκου έστω και μία φορά στη ζωή του ασθενούς.
 
 
*Δρ. Ανδρέας Ζαχαριάδης,Πνευμονολόγος, Ειδικός Διαταραχών Ύπνου, Senior Lecturer (Pulmonology) στο European University Cyprus, Πνευμονολογικό Κέντρο Λευκωσίας
Τηλεφώνο: 22-355188
 

 
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας