Σάββατο 20 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Αλματώδης η πρόοδος της Καρδιολογίας-Καρδιοχειρουργικής

Αλματώδης η πρόοδος της Καρδιολογίας-Καρδιοχειρουργικής

Μεγάλα άλματα έχουν καταγραφεί τα τελευταία πέντε χρόνια στη χώρα μας, όσο αφορά στη θεραπευτική αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών, τόσο στον τομέα της καρδιολογίας όσο και στο χώρο της καρδιοχειρουργικής, με δυνατότητα πλέον αντιμετώπισης των περισσότερων καρδιοαγγειακών παθήσεων στην Κύπρο από Κύπριους καρδιολόγους.

Η αξιοζήλευτη νοσοκομειακή υποδομή, ο  υπερσύγχρονος ιατρικός εξοπλισμός και το υψηλού επιπέδου έμψυχο ιατρικό προσωπικό,  τόσο στο  δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα,  αποτέλεσαν και εξακολουθούν να αποτελούν τα εχέγγυα για τα επιτεύγματα της καρδιολογίας στο τόπο μας.

Την εξυπηρέτηση των καρδιοπαθών σήμερα διασφαλίζει η εύρυθμη λειτουργία σύγχρονων νοσοκομειακών καρδιολογικών Μονάδων σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, έξι  σύγχρονων τμημάτων καθετηριασμών καρδίας καθώς και πέντε καρδιοχειρουργικών τμημάτων, σε Λευκωσία και Λεμεσό, τα οποία προσφέρουν όλο το φάσμα καρδιοαγγειακών  και καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων.

Στεφανιαία νόσος-οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου:

Η εφαρμογή προγραμμάτων Πρωτογενούς Αγγειοπλαστικής από τα κρατικά νοσηλευτήρια από το 2013, σε συνδυασμό με τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα των αιμοδυμανικών εργαστηρίων του ιδιωτικού τομέα, οδήγησε στην εντυπωσιακή αύξηση του ποσοστού των ασθενών με  οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου  που υποβάλλεται σε πρωτογενή αγγειοπλαστική σε παγκύπρια βάση, το οποίο από 1.6% ανήλθε στο 68%. 

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του συγκεκριμένου αυτού προγράμματος είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά:
 
  • Η Θνησιμότητα κινήθηκε σε πολύ χαμηλά ποσοστά, και κρίνεται ευνοϊκά  έναντι προσφάτων αποτελεσμάτων θνησιμότητας μετά από χορήγηση θρομβόλυσης.
  • Περιορίστηκε σημαντικά το ποσοστό των ασθενών με έμφραγμα του μυοκαρδίου. που δεν λαμβάνει καμία αγωγή, αφού η ίδια η ύπαρξη προγράμματος πρωτογενούς αγγειοπλαστικής  οδηγεί στην αποτελεσματικότερη διάγνωση και στη ουσιαστικότερη διεκπεραίωση των ασθενών.
  • Οι χρόνοι ανταπόκρισης του προσωπικού και διενέργειας πρωτογενούς αγγειοπλαστικής  (γνωστοί και ως “door to balloon time”) κρίνονται ικανοποιητικοί, χωρίς όμως να παραγνωρίζεται το περιθώριο βελτίωσης.
  • Αχίλλειος πτέρνα της υπηρεσίας αυτής παραμένει το γεγονός ότι ασθενείς από τις πόλεις και επαρχίες της Λάρνακας, Πάφου και Αμμοχώστου με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου  δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στα προγράμματα  πρωτογενούς αγγειοπλαστικής και αντιμετωπίζονται με θρομβόλυση.
 
Βαλβιδοπάθειες:
 
Στον τομέα των Βαλβιδοπαθειών εφαρμόζεται με ασφάλεια και επιτυχία και στην Κύπρο η δια-δερμική θεραπεία των καρδιακών βαλβιδοπαθειών (τεχνική TAVI). Με την νέα αυτή θεραπευτική αντιμετώπιση προσφέρεται βοήθεια σε  ασθενείς που έχουν υψηλό κίνδυνο για εγχείρηση  ή θεωρούνται  ανεγχείρητοι. Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος εφαρμόζεται επιτυχώς στο τόπο μας από το 2011 τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, από έμπειρες ομάδες επεμβατικών καρδιολόγων.
 
Ηλεκτροφυσιολογία-αρρυθμιολογία:
 
Η ηλεκτροφυσιολογική μελέτη είναι μία ελάχιστα παρεμβατική διαγνωστική εξέταση η οποία διενεργείται συνήθως στο πλαίσιο διερεύνησης ασθενών οι οποίοι αναφέρουν επεισόδια ταχυαρρυθμίας ή συγκοπτικά επεισόδια.

Σε περίπτωση πρόκλησης ταχυαρρυθμίας, ταυτοποιείται ο μηχανισμός της ώστε να τεθεί η διάγνωση του τύπου της αρρυθμίας και στη συνέχεια να διερευνηθεί η δυνατότητα μόνιμης θεραπείας με καυτηριασμό (ablation).

Η ηλεκτροφυσιολογική μελέτη έχει επίσης αξία στη διερεύνηση του αρρυθμικού κινδύνου ασθενών με υποκείμενη καρδιακή πάθηση. Οι ασθενείς υψηλού κινδύνου είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για εμφύτευση απινιδωτή.
 
Σημαντικές εξελίξεις και επιτυχίες, έχουν να παρουσιάσουν οι Κύπριοι καρδιολόγοι και στον τομέα της Ηλεκτροφυσιολογίας. Δύσκολες αρρυθμίες που παλαιότερα αποστέλλονταν στο εξωτερικό, αντιμετωπίζονται πλέον στη Κύπρο με την μέθοδο της ηλεκτροφυσιολογικής μελέτης και  της θεραπευτικής κατάλυσης ή την εμφύτευση συσκευών απινίδωσης ενώ η εμφύτευση βηματοδοτών αποτελεί επέμβαση ρουτίνας για πάνω από τριάντα χρόνια.

Σύγχρονη φαρμακολογία:

Στον τομέα των φαρμάκων οι εξελίξεις έχουν βοηθήσει το κυπριακό πληθυσμό να έχει χαμηλότερη χοληστερίνη και καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης.
 
Τα νεότερα αντιαιμοπεταλιακά και αντιπηκτικά φάρμακα έχουν συμβάλει στη μείωση των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, όπως και στη μείωση της υποτροπής των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου.

Καρδιοχειρουργική:
Σταθερά βήματα προόδου καταγράφονται και στον τομέα της καρδιοχειρουργικής στα πέντε κέντρα που δραστηριοποιούνται στον τόπο μας, διενεργώντας επεμβάσεις ευρέος φάσματος της συγκεκριμένης ειδικότητα, προσφέροντας παράλληλα κάλυψη στα αιμοδυναμικά εργαστήρια.
 
Επεμβάσεις για τις οποίες στο παρελθόν επιβαλλόταν η μεταφορά του ασθενή στο εξωτερικό, γίνονται πλέον με συγκρίσιμα αποτελέσματα και πολύ καλή τελική έκβαση και στην Κύπρο, αποφεύγοντας έτσι την ταλαιπωρία των ασθενών και των οικογενειών τους.
 
Εκπαίδευση-επιμόρφωση:

Η αναντίλεκτη ανάγκη  συνεχούς ενημέρωσης και εκπαίδευσης στις νεότερες εξελίξεις της καρδιολογίας καθιέρωσε ως θεσμό την ετήσια διεξαγωγή καρδιολογικών συνεδρίων, με τη συμμετοχή διακεκριμένων Κυπρίων, Ελλαδιτών και ξένων ομιλητών, εγνωσμένου κύρους και επιστημονικής αξίας.
 
Με το προσοχή στραμμένη στη σημαντικότατη πρόοδο που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια στον τομέα της καρδιολογίας, κατά τη διάρκεια των συνεδρίων αυτών γίνεται σε βάθος συζήτηση θεμάτων που άπτονται των εξελίξεων στη στεφανιαία νόσο, στην καρδιακή ανεπάρκεια, στις αρρυθμίες, στις Βαλβιδοπάθειες , καθώς και σε πολλά άλλα επίκαιρα θέματα.
 

Τον ερχόμενο μήνα, το Σ/Κ 25 και 26 Μαρτίου 2017 η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου συνδιοργανώνει με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία το 12ο Κυπρο-Ελλαδικό συνέδριο καρδιολογίας με τη συμμετοχή πάνω από είκοσι διακεκριμένων Ελλαδιτών ομιλητών και ευελπιστεί στη μαζική συμμετοχή των μελών της αλλά και άλλων ειδικών από όμορες ειδικότητες (Παθολόγοι, Πνευμονολόγοι, Γενικοί Ιατροί, Εντατικολόγοι, Νεφρολόγοι κλπ), καθώς και των ειδικευόμενων, φοιτητών ιατρικής και άλλων επαγγελματιών υγείας.  
 
Για πληροφορίες και εγγραφές μπορείτε να επικοινωνήσετε με την γραμματεία του συνεδρίου, Top Kinisis Travel, στο τηλέφωνο 22713780 και στο email synedrio@topkinisis.com
 
Χορηγός επικοινωνίας του συνεδρίου είναι το HealthNews (
www.healthnews.com.cy )
 

 
 
 
 
*Δρ. Γεώργιος Μ. Γεωργίου
Επεμβατικός Kαρδιολόγος
Πρόεδρος Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου
Τηλ.: 22200668

 
 
 
  
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας