Παρασκευή 19 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Δίαιτα, χοληστερόλη και ασβέστιο

Δίαιτα, χοληστερόλη και ασβέστιο

Η ικανοποιητική λήψη ασβεστίου και βιταμίνης D κατά τη διάρκεια δίαιτας με μείωση της πρόσληψης θερμίδων για απώλεια βάρους, βελτιώνει τα επίπεδα κακής χοληστερόλης στο αίμα μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για καρδιακά και αγγειακά προβλήματα.
 
Το σημαντικό αυτό συμπέρασμα προέκυψε από κλινική μελέτη Καναδών γιατρών του πανεπιστημίου του Laval σε 63 παχύσαρκες γυναίκες (δείκτης μάζας σώματος μεγαλύτερος από 30). Οι γυναίκες ακολούθησαν ένα πρόγραμμα δίαιτας με μείωση πρόσληψης θερμίδων για 15 εβδομάδες.
 
Στην αρχή η καθημερινή ποσότητα ασβεστίου που έπαιρναν οι γυναίκες ήταν 700 mg, δηλαδή χαμηλότερη ποσότητα από αυτή των 1.000 mg που συνιστάται καθημερινά για τους ενήλικες.
 
Επισημαίνεται ότι στο γενικό πληθυσμό υπολογίζεται ότι πέραν του 50% των γυναικών λαμβάνουν καθημερινά χαμηλότερη ποσότητα ασβεστίου από αυτή που συνιστάται.
 
Επίσης στους υπέρβαρους και παχύσαρκους, παρατηρείται πολύ συχνά χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου.

ην έρευνα τους, οι Καναδοί γιατροί χορήγησαν στις γυναίκες είτε ένα εικονικό φάρμακο είτε 1.200 mg ασβεστίου μαζί με βιταμίνη D για διευκόλυνση της απορρόφησης ασβεστίου.
 
Η βιταμίνη D διευκολύνει την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο.

Μετά από 15 εβδομάδες η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων έδειξε, ότι σε σύγκριση με την ομάδα των γυναικών που λάμβαναν εικονικό φάρμακο, στην ομάδα των γυναικών που λάμβαναν καθημερινά ασβέστιο και βιταμίνη D, υπήρχε μεγαλύτερη πτώση της κακής χοληστερόλης LDL και μεγαλύτερη αύξηση της καλής χοληστερόλης HDL.
 
Επίσης παρατηρήθηκε, ότι ο αριθμός των κιλών που χάνονταν λόγω της δίαιτας δεν είχε επίδραση στη βελτίωση των επίπεδων χοληστερόλης αίματος.
 
Το γεγονός αυτό δείχνει ότι πιθανόν σε γυναίκες που έχουν χαμηλή καθημερινή πρόσληψη ασβεστίου, είναι δυνατόν τα συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D, να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων όπως συμβαίνει και στις γυναίκες που κάνουν δίαιτα.
 
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι οι γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν το ενδεχόμενο να χορηγούν συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D σε ανθρώπους με χαμηλή καθημερινή πρόσληψη ασβεστίου οι οποίοι κάνουν πρόγραμμα δίαιτας για απώλεια βάρους.
 
Η σχέση ασβεστίου και παχυσαρκίας έχει επανειλημμένα απασχολήσει τους ερευνητές.
 
Η εν λόγω Καναδική επιστημονική ομάδα, το 2003 είχε ανακαλύψει ότι σε ανθρώπους με χαμηλή καθημερινή πρόσληψη ασβεστίου, υπάρχει ψηλότερο ποσοστό λίπους στο σώμα, μεγαλύτερη διάμετρος μέσης (σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή πάθηση, έμφραγμα) και ψηλότερα επίπεδα αίματος κακής χοληστερόλης LDL σε σύγκριση με ανθρώπους που έχουν μέτρια έως κανονική ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου.
 
Μια άλλη έρευνα διάρκειας 6 ετών, έδειξε ότι τα άτομα που μειώνουν την καθημερινή τους κατανάλωση σε γαλακτοκομικά προϊόντα, κερδίζουν επιπρόσθετα κιλά, αυξάνεται το ποσοστό σε λίπος του σώματος τους και αυξάνεται η περίμετρος της κοιλιάς τους.
 
Θα συγκρατήσουμε ότι είναι σημαντικό να βεβαιωνόμαστε ότι κάθε μέρα αυτά που τρώμε ή πίνουμε, περιέχουν τις απαραίτητες για τον οργανισμό μας ποσότητες ασβεστίου. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια εξαίρετη πηγή ασβεστίου αλλά θα εισηγούμαστε προτίμηση σε προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπη για καλύτερο έλεγχο των λιπιδίων αίματος (χοληστερόλη και τριγλυκερίδια).
 
Τα άτομα που θέλουν να κάνουν δίαιτα για να χάσουν βάρος ή και να βελτιώσουν τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα τους, είναι καλό να συζητούν με το γιατρό τους, εάν στη δική τους περίπτωση τα συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D μπορεί να είναι ωφέλιμα.
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας