Πέμπτη 28 Ιαν, 2021 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Σύνδρομο κυκλικών εμετών

Σύνδρομο κυκλικών εμετών

Τι είναι το σύνδρομο κυκλικών εμετών;

Το σύνδρομο κυκλικών εμετών-μερικές φορές αναφέρεται ως ΣΚΕ-είναι μια διαταραχή που αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο, με ξαφνικά, επαναλαμβανόμενα επεισόδια σοβαρής ναυτίας, εμετού, και σωματικής εξάντλησης που συμβαίνουν χωρίς προφανή αιτία.
 
Τα επεισόδια μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ώρες έως αρκετές ημέρες.
 
Τα επεισόδια μπορεί να είναι τόσο σοβαρά ώστε ένα άτομο να πρέπει να μείνει στο κρεβάτι για μέρες, δεν μπορεί να πάει στο σχολείο ή την εργασία.
 
Μπορεί να χρειαστεί θεραπεία στο ιατρείο ή ένα νοσοκομείο κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Μετά από ένα επεισόδιο, ένα άτομο βιώνει συνήθως περιόδους χωρίς συμπτώματα που διαρκούν μερικές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες.
 
Για τα άτομα που πάσχουν από τη διαταραχή, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους και οι φίλοι τους, το σύνδρομο μπορεί να προκαλέσει αποδιοργάνωση και φόβο.

Η διαταραχή μπορεί να επηρεάσει ένα άτομο για μήνες, χρόνια ή και δεκαετίες.
 
Κάθε επεισόδιο του συνδρόμου κυκλικών εμετών είναι συνήθως παρόμοιο με τα προηγούμενα, που σημαίνει ότι τα επεισόδια τείνουν να ξεκινούν την ίδια ώρα της ημέρας, διαρκούν το ίδιο χρονικό διάστημα, και εμφανίζονται με τα ίδια συμπτώματα και επίπεδο έντασης.

Τι είναι ο γαστρεντερικός σωλήνας;

Το γαστρεντερικό σύστημα είναι μια σειρά κοίλων οργάνων που συνδέονται σε ένα μακρύ, συστρεφόμενο σωλήνα από το στόμα έως τον πρωκτό.
 
Το σώμα αφομοιώνει τα τρόφιμα χρησιμοποιώντας την κίνηση των μυών του γαστρεντερικού σωλήνα, μαζί με την απελευθέρωση ορμονών και ενζύμων.
 
Το σύνδρομο κυκλικών εμετών επηρεάζει την ανώτερη γαστρεντερική οδό, η οποία περιλαμβάνει το στόμα, τον οισοφάγο, το στομάχι, το λεπτό έντερο, και το δωδεκαδάκτυλο (το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου).
 
Ο οισοφάγος είναι ο μυϊκός σωλήνας που μεταφέρει τα τρόφιμα και τα υγρά από το στόμα στο στομάχι.
 
Το στομάχι σπρώχνει αργά το φαγητό και τα υγρά μέσα από το δωδεκαδάκτυλο και στο υπόλοιπο του λεπτού εντέρου, το οποίο απορροφά θρεπτικά συστατικά από τα σωματίδια των τροφίμων. Αυτή η διαδικασία είναι αυτόματη και μη αντιληπτή.
 
Παρόλα αυτά οι άνθρωποι μερικές φορές αισθάνονται ωραία στον οισοφάγο τους όταν καταπιούν κάτι πολύ μεγάλο, όταν προσπαθούν να τρώνε πολύ γρήγορα, ή όταν πίνουν ζεστά ή κρύα υγρά.

Τι προκαλεί το σύνδρομο κυκλικών εμετών;

Η αιτία του συνδρόμου κυκλικών εμέτων είναι άγνωστη. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι κάποια πιθανά προβλήματα με τις σωματικές λειτουργίες μπορούν να συμβάλλουν στην αιτία, όπως τα ακόλουθα:

§  κινητικότητα του γαστρεντερικού σωλήνα- ο τρόπος που κινούνται τα τρόφιμα μέσω του πεπτικού συστήματος

§  λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος που περιλαμβάνει τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό, και νεύρα που ελέγχουν σωματικές αποκρίσεις

§  λειτουργία αυτόνομου νευρικού συστήματος -νεύρα που ελέγχουν τα εσωτερικά όργανα όπως η καρδιά

§  ορμονικές διαταραχές- ορμόνη είναι μια χημική ουσία που παράγεται σε ένα μέρος του σώματος και απελευθερώνεται στο αίμα για να προκαλέσει ή να ρυθμίσει συγκεκριμένες λειτουργίες του σώματος

§  στά παιδιά, ένα ανώμαλα κληρονομούμενο γονίδιο μπορεί επίσης να συμβάλει στην κατάσταση

Ειδικές καταστάσεις ή γεγονότα μπορούν να προκαλέσουν ένα επεισόδιο κυκλικών εμετών:

§  συναισθηματικό στρες, άγχος ή κρίσεις πανικού-για παράδειγμα, στα παιδιά, κοινοί εκκλυτικοί παράγοντες άγχους είναι οι σχολικές εξετάσεις ή γεγονότα, πάρτι γενεθλίων, διακοπές, οικογενειακές συγκρούσεις, ή τα ταξίδια

§  λοιμώξεις, όπως μια παραρινοκολπίτιδα, μία λοίμωξη του αναπνευστικού η γρίπη

§  κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, όπως η σοκολάτα ή το τυρί, ή πρόσθετα όπως η καφεΐνη, νιτρώδη-που βρίσκονται συνήθως σε επεξεργασμένα κρέατα όπως χοτ-ντογκ- και γλουταμινικό νάτριο ( MSG)

§  ζεστός καιρός

§  περίοδοι εμμηνόρροιας

§  ναυτία κίνησης

§  υπερφαγία, η νηστεία, ή η κατανάλωση τροφής πριν τον ύπνο

§  σωματική εξάντληση ή υπερβολική άσκηση

Πόσο συνηθισμένο είναι το σύνδρομο κυκλικών εμετών;

Το σύνδρομο κυκλικών εμετών είναι πιο συχνό σε παιδιά παρά στους ενήλικες, αν και τα περιστατικά του συνδρόμου στους ενήλικες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Συνήθως, τα παιδιά παρουσιάζουν το σύνδρομο γύρω στα 5 τους χρόνια με συχνότητα τρία κάθε 100.000 παιδιά.

Ποιοί είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν το σύνδρομο κυκλικών εμετών;

Τα παιδιά που υποφέρουν από ημικρανίες- σοβαροί πονοκέφαλοι με ναυτία, εμετό, και ευαισθησία στο φως και τον θόρυβο- είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν το σύνδρομο κυκλικών εμετών.
 
Έως και 80 % των παιδιών και το 25 % των ενηλίκων που εμφανίζουν το σύνδρομο κυκλικών εμετών,υποφέρουν επίσης από ημικρανίες. Άτομα με οικογενειακό ιστορικό ημικρανιών είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν το σύνδρομο.

Άτομα με ιστορικό χρόνιας χρήσης μαριχουάνας μπορεί επίσης να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν το σύνδρομο.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου κυκλικών εμετών;

Τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου κυκλικών εμετών είναι, σοβαρή ναυτία και ξαφνικοί εμετοί που διαρκούν ώρες έως ημέρες. Ένα άτομο μπορεί επίσης να βιώνει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

§  τάση για έμετο, ή να προσπαθεί να κάνει εμετό

§  αναγωγές ή λόξυγκας

§  ανορεξία

§  κοιλιακό άλγος

§  διάρροια

§  πυρετός

§  ζαλάδα

§  πονοκέφαλος

§  ευαισθησία στο φως

Η ένταση των συμπτωμάτων ποικίλει ανάλογα με τη φάση του επεισοδίου που βρίσκεται ο ασθενής:

§  Πρόδρομη φάση. Κατά τη διάρκεια της πρόδρομης φάσης, το άτομο αισθάνεται ότι ένα επεισόδιο ναυτίας και εμέτου είναι έτοιμο να ξεκινήσει. Συχνά χαρακτηρίζεται από έντονη εφίδρωση και ναυτία-με ή χωρίς κοιλιακό άλγος-αυτή τη φάση μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά έως αρκετές ώρες. Το άτομο μπορεί να φαίνεται ασυνήθιστα χλωμό.

§  Εμετική φάση. Αυτή η φάση χαρακτηρίζεται από έντονη ναυτία, εμετό, και αναγούλες. Οι περίοδοι εμετού και αναγούλας μπορεί να διαρκέσουν 20 με 30 λεπτά κάθε φορά. Το άτομο μπορεί να είναι υποτονικό και να ανταποκρίνεται, ακίνητο και να μην ανταποκρίνεται, ή να πονά και να αναστενάζει λόγω έντονου κοιλιακού άλγους. Ένα επεισόδιο μπορεί να διαρκέσει από ώρες έως ημέρες.

§  Φάση ανάκαμψης. Αυτή η φάση ξεκινά όταν ο εμετός και η αναγούλα σταματήσουν  και η ναυτία υποχωρήσει. Η βελτίωση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της φάσης ανάκαμψης μπορεί να ποικίλει. Το υγιές χρώμα, η όρεξη, και η ενέργεια αποκαθίστανται σταδιακά ή αμέσως.

§  Υγιής φάση. Η φάση αυτή λαμβάνει χώρα μεταξύ των επεισοδίων, όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα.

Ποιες είναι οι επιπλοκές του συνδρόμου κυκλικών εμετών;

Οι σοβαροί εμετοί και η τάση για εμετό που ορίζουν το σύνδρομο κυκλικών εμετών αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης διαφόρων επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένης της αφυδάτωσης, οισοφαγίτιδας, συνδρόμου Mallory-Weiss, και φθορά των δοντιών.

§  Η αφυδάτωση μπορεί να συμβεί όταν ένας ασθενής δεν αντικαθιστά τα υγρά που χάθηκαν λόγω του εμετού και διάρροιας. Όταν αφυδατώνεται, ο οργανισμός στερείται αρκετών υγρών και ηλεκτρολυτών-άλατα, όπως νάτριο, κάλιο, και χλώριο-και δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Σε σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να απαιτηθούν ενδοφλέβια (IV) υγρά και νοσηλεία.

§  Η οισοφαγίτιδα-φλεγμονή ή ερεθισμός του οισοφάγου-μπορεί να προκύψει λόγω του γαστρικού οξέως που εξέρχεται μέσω του οισοφάγου κατά την διάρκεια του εμετού.

§  Το σύνδρομο Mallory-Weiss – βλάβη στο κατώτερο άκρο του οισοφάγου λόγω ρήξης των τριχοειδών αγγείων -προκαλείται από σοβαρούς εμετούς. Ένα άτομο με αιμορραγικούς εμετούς και κόπρανα πρέπει να δεί ένα γιατρό αμέσως.

§  Η τερηδόνα ή η βλάβη στο σμάλτο των δοντιών είναι βλάβη που προκαλείται από τα οξέα του στομάχου.

Σημεία και συμπτώματα σοβαρής αφυδάτωσης

Οι ασθενείς που έχουν οποιαδήποτε σημεία ή συμπτώματα σοβαρής αφυδάτωσης θα πρέπει να αποταθούν στο γιατρό  αμέσως:

§  υπερβολική δίψα

§  σκουρόχρωμα ούρα

§  ολιγουρία

§  λήθαργο, ζάλη, τάση λιποθυμίας ή

§  ξηρό δέρμα

Βρέφη, παιδιά, ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν αφυδάτωση.
 
Οι άνθρωποι θα πρέπει να προσέξουν για τα ακόλουθα σημεία και συμπτώματα  αφυδάτωσης σε βρέφη, μικρά παιδιά και άτομα που δεν είναι σε θέση να πουν τα συμπτώματά τους:
 
§  ξηρό στόμα και γλώσσα

§  έλλειψη δακρύων όταν κλαίνε

§  βρέφη χωρίς υγρές πάνες για 3 ώρες ή περισσότερο

§  βρέφη με μια βυθισμένη πρόσθια πηγή

§  ασυνήθιστα ασταθής συμπεριφορά ή υπνηλία

§  βυθισμένα μάτια ή μάγουλα

§  πυρετός

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως  βλάβη των οργάνων, σοκ, ή κώμα- μια κατάσταση στην οποία ένα άτομο δεν έχει τις αισθήσεις του.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Δεν υπάρχει κάποια ειδική εξέταση για τη διάγνωση του συνδρόμου κυκλικών εμετών. Ο γιατρός θα αποκλείσει άλλες καταστάσεις και θα θέσει τη διάγνωση του συνδρόμου, βασιζόμενος στα εξής

§  ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό

§  φυσική εξέταση

§  διάγραμμα ή κύκλο των συμπτωμάτων

§  εξετάσεις αίματος

§  εξετάσεις ούρων

§  απεικονιστικές εξετάσεις

§  γαστροσκόπηση

§  δοκιμή γαστρικής κένωσης

Συχνά, υπάρχει η υποψία ότι ένα από τα ακόλουθα προκαλεί τα συμπτώματά τους:
 
§  γαστροπάρεση-μια διαταραχή που επιβραδύνει ή σταματά την κίνηση της τροφής από το στομάχι στο λεπτό έντερο

§  γαστρεντερίτιδα-φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου, του λεπτού εντέρου, και του παχέως εντέρου

Η διάγνωση του συνδρόμου κυκλικών εμετών μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει μέχρι ο ασθενής να δεί ένα γιατρό. Ο γιατρός θα υποψιαστεί σύνδρομο κυκλικών εμετών αν ο ασθενής πάσχει από τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια του εμετού.

Ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό

Λαμβάνοντας ένα ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που ένας γιατρός μπορεί να κάνει για να βοηθήσει στη διάγνωση του συνδρόμου κυκλικών εμετών.

Φυσική εξέταση

Μια φυσική εξέταση μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση άλλων καταστάσεων εκτός από το σύνδρομο κυκλικού εμετού. Κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης, ένας γιατρός συνήθως

§  εξετάζει το σώμα του ασθενούς

§  ψηλαφεί συγκεκριμένες περιοχές του σώματος του ασθενούς

Μοτίβο η κύκλος των συμπτωμάτων σε παιδιά

Ένας γιατρός θα υποψιαστεί το σύνδρομο κυκλικών εμετών σε ένα παιδί όταν το παιδί

§  έχει τουλάχιστον πέντε ξεχωριστά επεισόδια, ή τουλάχιστον τρία ξεχωριστά επεισόδια σε 6 μήνες

§  έχει επεισόδια έντονης ναυτίας και εμέτου διάρκειας 1 ώρας έως 10 ημέρες και εμφανίζονται τουλάχιστον με μεσοδιάστημα 1 εβδομάδας

§  έχει επεισόδια που είναι παρόμοια με τα προηγούμενα, τείνουν να ξεκινούν την ίδια ώρα της ημέρας, διαρκουν το ίδιο χρονικό διάστημα, και εμφανίζονται με τα ίδια συμπτώματα και επίπεδο έντασης

§  κάνει εμετό κατά τη διάρκεια επεισοδίων τουλάχιστον τέσσερις φορές ανά ώρα για τουλάχιστον 1 ώρα

§  κάνει εμετό πουδεν αποδίδεται σε άλλη διαταραχή

§  έχει απουσία ναυτίας και εμέτου μεταξύ των επεισοδίων

Μοτίβο η κύκλος των συμπτωμάτων σε ενήλικες

Ένας γιατρός θα υποψιαστεί το σύνδρομο κυκλικών εμετών σε ενήλικες όταν τα ακόλουθα υπάρχουν για τουλάχιστον 3 μήνες και τα συμπτώματα άρχισαν περισσότερο από 6 μήνες πριν:

§  Κάθε επεισόδιο του συνδρόμου κυκλικών εμετών είναι συνήθως παρόμοιο με τα προηγούμενα, πράγμα που σημαίνει ότι τα επεισόδια τείνουν να ξεκινούν την ίδια ώρα της ημέρας και διαρκούν το ίδιο χρονικό διάστημα-λιγότερο από μία εβδομάδα.

§  Τρία ή περισσότερα ξεχωριστά επεισόδια κατά το παρελθόν έτος.

§  Απουσία ναυτίας ή εμετού μεταξύ των επεισοδίων.

Εξετάσεις αίματος

Ένας αιμολήπτης θα πάρει δείγματα αίματος από τον ασθενή και θα τα στείλει στο εργαστήριο για ανάλυση. Η εξέταση αίματος μπορεί να δείξει στο γιατρό εάν ο ασθενής έχει κάποια σημάδια αφυδάτωσης ή άλλα προβλήματα.

Εξετάσεις ούρων

Η ανάλυση ούρων περιλαμβάνει τον έλεγχο ενός δείγματος ούρων. Ο ασθενής συλλέγει ένα δείγμα ούρων σε ένα ειδικό δοχείο κι ο γιατρός εξετάζει το δείγμα επιτόπου ή αποστέλλει το δείγμα σε ένα εργαστήριο για ανάλυση. Μια ανάλυση ούρων μπορεί να αποκλείσει νεφρικά προβλήματα ή κάποια λοίμωξη.

Απεικονιστικές εξετάσεις

Ο γιατρός αποφασίζει ποια τεστ θα ζητήσει με βάση τα συμπτώματα, το ιατρικό ιστορικό και τη φυσική εξέταση.

§  Γαστροσκόπηση-
 
Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει μια γαστροσκόπηση για να δεί τον άνω γαστρεντερικό σωλήνα. Ένας ακτινολόγος-ένας γιατρός που ειδικεύεται στην ιατρική απεικόνιση-πραγματοποιεί αυτή την εξέταση στο νοσοκομείο ή σε εξωτερικό ιατρείο. Η εξέταση αυτή δεν απαιτεί αναισθησία. Ο ασθενής δεν πρέπει να φάει ή να πιεί για 8 ώρες πριν από την εξέταση, αν είναι δυνατόν.
 
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο ασθενής θα σταθεί ή θα καθίσει μπροστά από ένα μηχάνημα ακτίνων Χ, θα πιεί το βάριο-ένα παχύρρευστο υγρό.
 
Τα βρέφη βρίσκονται σε ένα τραπέζι και ο γιατρός τους δίνει βάριο μέσω ενός μικροσκοπικού σωλήνα που τοποθετείται από τη μύτη και πάει στο στομάχι (ρινογαστρικός σωλήνας). Το βάριο επικαλύπτει το γαστρεντερικό σωλήνα, καθιστώντας τα σημεία της απόφραξης ή άλλα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν εμετό να εμφανίζονται με μεγαλύτερη σαφήνεια στις ακτινογραφίες.
 
Ένας ασθενής μπορεί να εμφανίσει φούσκωμα και ναυτία για ένα σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη δοκιμή.
 
Η γαστροσκόπηση μπορεί να δείξει και άλλα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα, όπως έλκος ή απόφραξη.

§  Υπερηχογράφημα κοιλιάς-
 
Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει ένα υπερηχογράφημα για να δεί τα όργανα της κοιλιακής χώρας.
 
Ένας ακτινολόγος ερμηνεύει τις εικόνες. Ο ασθενής δεν χρειάζεται αναισθησία. Το κοιλιακό υπερηχογράφημα μπορεί να δείξει και άλλα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα, όπως πέτρες στη χολή.

Ενδοσκόπηση του ανώτερου γαστρεντερικού συστήματος

Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τη χρήση ενός ενδοσκοπίου-ένας μικρός, εύκαμπτος σωλήνας με μια λάμπα-για να δούμε τον άνω γαστρεντερικό σωλήνα.
 
Ενας γαστρεντερολόγος-ένας γιατρός που ειδικεύεται στις παθήσεις του πεπτικού συστήματος- εκτελεί τη εξέταση σε ένα νοσοκομείο ή ένα κέντρο εξωτερικών ασθενών.
 
Ο γιατρός μπορεί να δώσει στόν ασθενή ένα αναισθητικό υγρό για να κάνει γαργάρες ή να ψεκάσει με ένα αναισθητικό σπρέι στο πίσω μέρος του λαιμού του ασθενούς. Επίσης τοποθετείται ένας ορρός σε μια φλέβα στο χέρι για τη διαχείριση της καταστολής ή για αναισθησία.
 
Τα ηρεμιστικά ή η αναισθησία θα βοηθήσουν τον ασθενή να μείνει χαλαρός και άνετος.
 
Ο γαστρεντερολόγος εισάγει προσεκτικά το ενδοσκόπιο μέσα από το στόμα και οδηγεί το ενδοσκόπιο κάτω στον οισοφάγο στο στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο. Μια μικρή κάμερα τοποθετημένη επί του ενδοσκοπίου μεταδίδει μια εικόνα βίντεο σε μια οθόνη, επιτρέποντας τη λεπτομερή εξέταση του εντερικού βλεννογόνου.
 
Η γαστροσκόπηση  μπορεί να δείξει άλλα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα, όπως το έλκος.
 
Ένας γαστρεντερολόγος μπορεί να πάρει μια βιοψία-μια διαδικασία που περιλαμβάνει τη λήψη ενός μικρού κομματιού του ιστού για εξέταση με το μικροσκόπιο, κατά τη διάρκεια της γαστροσκόπησης. Ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται τη βιοψία.

 Τεστ γαστρικής κένωσης

Ονομάζεται επίσης σπινθηρογράφημα γαστρικής κένωσης, η δοκιμή αυτή περιλαμβάνει την κατανάλωση ενός μικρού γεύματος-όπως τα αυγά ή ένα υποκατάστατο που αυγού-που περιέχει μια μικρή ποσότητα ραδιενεργού υλικού.
 
Ένας ειδικά εκπαιδευμένος τεχνικός πραγματοποιεί τον έλεγχο σε κέντρο ακτινολογίας ή το νοσοκομείο, και ένας ακτινολόγος ερμηνεύει τα αποτελέσματα. Ο ασθενής δεν χρειάζεται αναισθησία.
 
Μια εξωτερική γ-κάμερα ανιχνεύει την κοιλιά για να δείξει που βρίσκεται το ραδιενεργό υλικό. Ο ακτινολόγος είναι τότε σε θέση να μετρήσει το ρυθμό της γαστρικής κένωσης σε 1, 2, 3, και 4 ώρες μετά το γεύμα.

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο κυκλικών εμετών;

Ο γιατρός μπορεί να παραπέμπει τους ασθενείς σε γαστρεντερολόγο για θεραπεία.

Τα άτομα με σύνδρομο κυκλικών εμετών θα πρέπει να ξεκουράζονται και να παίρνουν φάρμακα για να αποτρέπουν ένα επεισόδιο εμέτου, να σταματούν ένα επεισόδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη, να επιταχύνουν την ανάρρωση ή την ανακούφιση των συναφών συμπτωμάτων.

Η ομάδα ιατρικής φροντίδας προσαρμόζει τη θεραπεία των συμπτωμάτων που σημειώνωνται σε καθεμία από τις τέσσερις κυκλικές φάσεις του συνδρόμου των εμετών:

§  Θεραπεία πρόδρομης φάσης - Ο στόχος κατά την πρόδρομη φάση είναι να σταματήσει ένα επεισόδιο πριν την εξέλιξή του. Η λήψη φαρμάκων νωρίς στην φάση μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει ένα επεισόδιο από τη μετάβαση στην εμετική φάση ή από του να γίνει σοβαρό.
 
Ωστόσο, οι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται πάντα ένα επεισόδιο που έρχεται. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να ξυπνήσει το πρωί και να αρχίσει εμετό.
 
Ο γιατρός μπορεί να συστήσει επίσης τα ακόλουθα φάρμακα για παιδιά και ενήλικες:

Ø  οντανσετρόνη ή λοραζεπάμη για τη ναυτία

Ø  ιβουπροφαίνη για κοιλιακό άλγος

Ø  ρανιτιδίνη, η λανσοπραζόλη, ή ομεπραζόλη για τον έλεγχο της παραγωγής οξέων στο στομάχι

Ø  σουματριπτάνη -ως ρινικό σπρέι, ένεση, ή χάπι που διαλύεται κάτω από τη γλώσσα, για τις ημικρανίες

§  Θεραπεία εμετικής φάσης.-Με την έναρξη του εμετού, ο ασθενής πρέπει να καλέσει ή να δεί ένα γιατρό το συντομότερο δυνατόν. Η θεραπεία συνήθως απαιτεί ο ασθενής να μείνει στο κρεβάτι και να κοιμάται σε ένα σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο.
 
Ο γιατρός μπορεί να συστήσει τα εξής και για τα δύο, παιδιά και ενήλικες:

Ø  φάρμακα για τον πόνο, ναυτία, και τη μείωση των οξέων του στομάχου και του άγχους

Ø  φάρμακα για την ημικρανία όπως σουματριπτάνη για να σταματήσουν τα συμπτώματα της ημικρανίας ή, ενδεχομένως, να σταματήσει ένα επεισόδιο σε εξέλιξη

Ø  νοσηλεία για βαριά ναυτία και εμετούς

Ø  ενδοφλέβια υγρά και φαρμάκων για την πρόληψη της αφυδάτωσης και την θεραπεία των συμπτωμάτων

Ø  παρεντερική διατροφή αν ένα επεισόδιο συνεχίζεται για αρκετές ημέρες

§  Θεραπεία φάσης ανάκτησης . Κατά τη φάση της ανάκαμψης, το ποτό και το φαγητό θα αντικαταστήσουν τους χαμένους ηλεκτρολύτες.
 
Ένα άτομο μπορεί να χρειάζεται ενδοφλέβια υγρά για ένα χρονικό διάστημα. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν την όρεξη τους να  επιστρέφει στα φυσιολογικά αμέσως, ενώ άλλοι αρχίζουν πίνοντας μόνο υγρά και στη συνέχεια να προχωρούν αργά και σε άλλα υγρά και στερεά τροφή.
 
Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα κατά τη φάση της ανάκαμψης και της υγιούς φάσης για την πρόληψη μελλοντικών επεισοδίων.

§  Θεραπεία υγιούς φάσης. Κατά τη διάρκεια της φάσης αυτής, ένας γιατρός μπορεί να χρησιμοποιεί φάρμακα για τη θεραπεία των ασθενών εκείνων των οποίων τα επεισόδια είναι συχνά και μακράς διαρκείας, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει ή να διευκολύνει τα μελλοντικά επεισόδια.
 
Ένα άτομο μπορεί να χρειαστεί να παίρνει ένα φάρμακο καθημερινά για 1-2 μήνες πριν να εκτιμηθεί αν βοηθά στην πρόληψη επεισοδίων.
 
Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει επίσης τα ακόλουθα φάρμακα για παιδιά και ενήλικες κατά τη διάρκεια της φάσης και να αποτρέψει επεισόδια κυκλικών εμετών, να μειώσει τη σοβαρότητά και τη συχνότητα τους:

Ø  αμιτριπτυλίνη

Ø  προπρανολόλη

Ø  κρυπτοεπταδίνη

Πώς μπορεί κάποιος να αποτρέψει το σύνδρομο κυκλικών εμετών;

Ένας ασθενής θα πρέπει να μείνει μακριά από γνωστούς εκκλυτικούς παράγοντες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της υγιούς φάσης, καθώς και

Ø  να έχει επαρκή ύπνο για την πρόληψη της εξάντλησης

Ø  να αντιμετωπίζει προβλήματα παραρρινοκολπίτιδας ή αλλεργίες

Ø  να ζητά βοήθεια για τη μείωση του στρες και του άγχους

Ø  να αποφεύγει τροφές που προκαλούν επεισόδια ή τρόφιμα με πρόσθετα

Ο γιατρός μπορεί να παραπέμψει τους ανθρώπους με σύνδρομο κυκλικών εμετών και άγχος σε έναν ειδικό διαχείρισης άγχους για θεραπεία χαλάρωσης ή άλλες θεραπείες. Επίσης μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για την πρόληψη ημικρανιών για τα άτομα με σύνδρομο κυκλικών εμετών.

Φαγητό, δίαιτα και διατροφή

Κατά τη διάρκεια της πρόδρομης και εμετικής φάσης του συνδρόμου κυκλικών εμετών, ένας ασθενής θα λάβει γενικά μικρή ή καθόλου διατροφή από το στόμα. Κατά τη φάση αποκατάστασης, ο ασθενής μπορεί να είναι αρκετά πεινασμένος μόλις σταματήσει ο εμετός.
 
Όταν αποκατασταθεί η διατροφή, ο ασθενής ή η οικογένειά του θα πρέπει να προσέχει για την επιστροφή της ναυτίας.
 
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να ξεκινήσει με καθαρά υγρά και να προχωρήσει αργά σε μια κανονική δίαιτα.

Κατά τη διάρκεια της υγιούς φάσης, είναι σημαντική μια ισορροπημένη διατροφή και τακτικά γεύματα.
 
Οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν τις ερεθιστικές τροφές και τα τρόφιμα με πρόσθετα.
 
Τρώγωντας μικρά σνακ που περιέχουν υδατάνθρακες μεταξύ των γευμάτων, πριν από την άσκηση, και την ώρα του ύπνου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών επεισοδίων. Ένας γιατρός θα βοηθήσει με τον προγραμματισμό για την επιστροφή σε μια κανονική διατροφή.

Σημεία που πρέπει να θυμάστε

§  Το σύνδρομο κυκλικών εμετών είναι μια διαταραχή που αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο με ξαφνικά, επαναλαμβανόμενα επεισόδια σοβαρής ναυτίας, εμετών, και σωματικής εξάντλησης που συμβαίνουν χωρίς προφανή αιτία.

§  Η διαταραχή μπορεί να επηρεάσει ένα άτομο για μήνες, χρόνια ή και δεκαετίες.

§  Η αιτία του συνδρόμου κυκλικών εμετών είναι άγνωστη.

§  Ο σοβαρός εμετός και η τάση για εμετό που ορίζουν το σύνδρομο κυκλικών εμετών αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης διαφόρων επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένης της αφυδάτωσης, οισοφαγίτιδας, συνδρόμου Mallory-Weiss, και φθορά των δοντιών.

§  Η ένταση των συμπτωμάτων ποικίλει σε ένα άτομο ανάλογα με τη φάση του επεισοδίου που βρίσκεται.

§  Τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου κυκλικών εμετών είναι σοβαρή ναυτία και ξαφνικός εμετός που διαρκεί ώρες έως ημέρες.

§  Τα άτομα με σύνδρομο κυκλικών εμετών θα πρέπει να ξεκουράζονται και να παίρνουν φάρμακα για να αποτρέψουν ένα επεισόδιο εμέτου, να σταματήσουν ένα επεισόδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη, να επιταχύνουν την ανάρρωση ή την ανακούφιση των συναφών συμπτωμάτων.

§  Κατά τη διάρκεια της υγιούςφάσης, μια ισορροπημένη διατροφή και τακτικά γεύματα είναι σημαντικά.
 
Ένας γιατρός θα βοηθήσει με τον προγραμματισμό για επιστροφή σε μια κανονική διατροφή.
 
 
*Ass Prof Dr med Νίκος Μακρίδης  MD,PhD
Ειδικός Παιδίατρος
Διδάκτωρ πανεπιστημίου Βιέννης-Αυστρίας
Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής,Παιδιατρικής αιματολογίας,Παιδιατρικής ογκολογίας St. George’s University of London Medical School, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
drmakrides@cablenet.com.cy
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας