Σάββατο 20 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Ραγδαία αύξηση περιστατικών με τον ιό του AIDS

Ραγδαία αύξηση περιστατικών με τον ιό του AIDS

Ραγδαία αύξηση παρουσίασαν τα νέα περιστατικά με τον ιό του AIDS στην Κύπρο, γεγονός που σίγουρα θα προβληματίζει  το υπουργείο Υγείας.
 
Την τριετία 2013 – 2015 διαγνώστηκαν συνολικά 190 νέα περιστατικά. Το 2013 διαγνώστηκαν 54 νέα περιστατικά, το 2014 56, ενώ το 2015 80 νέα περιστατικά. ( σύμφωνα με το Υπουργείο) 

Τα επιδημιολογικά αυτά δεδομένα έχουν προβληματίσει τις υπηρεσίες, οι οποίες έχουν αναπτύξει και υλοποιούν σε συνεργασία με άλλους εμπλεκόμενους φορείς στοχευμένες δράσεις
 
Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια σημαντική αύξηση των νέων περιστατικών στην Κύπρο, που αφορά κυρίως Κύπριους, νέους σε ηλικία άνδρες οι οποίοι έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες, αλλά και άτομα που επιδίδονται σε συμπεριφορές υψηλού ρίσκου».

Συγκεκριμένα το 2013 διαγνώστηκαν 54 νέα περιστατικά, το 2014 56, ενώ το 2015 80 νέα περιστατικά.
 
Τα επιδημιολογικά αυτά δεδομένα έχουν προβληματίσει τις υπηρεσίες, οι οποίες έχουν αναπτύξει και υλοποιούν σε συνεργασία με άλλους εμπλεκόμενους φορείς στοχευμένες δράσεις οι οποίες απευθύνονται στον γενικό πληθυσμό αλλά και σε αναγνωρισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου, στη βάση των υποδείξεων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και των νέων ενοποιημένων κατευθυντήριων οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) αναφορικά με τη χρήση της αντιρετροικής αγωγής ως θεραπείας και συνάμα προφύλαξης από την HIV λοίμωξη.

Όπως σημειώνεται, τον Ιούνιο του 2016 στην Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS, η οποία σκοπό είχε την ανασκόπηση της προόδου στην υλοποίηση των πιο πάνω διακηρύξεων, τονίστηκε ότι η επόμενη πενταετία παρέχει ένα σημαντικό αλλά συνάμα εξαιρετικά εύθραυστο παράθυρο ευκαιρίας για τον τερματισμό της επιδημίας του AIDS ως ενός από τους σημαντικότερους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεσμεύτηκαν να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν μια δέσμη μέτρων για την πρόληψη, τη θεραπεία και τη φροντίδα σε σχέση με τον HIV, στη βάση του στρατηγικού σχεδίου του κοινού προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το HIV/AIDS (UNAIDS) 2016 - 2020 με την ονομασία «On The Fast-Track to end AIDS.
 

37 εκατομμύρια φορείς παγκοσμίως

Από την αρχή της επιδημίας του AIDS, έχουν μολυνθεί περισσότερα από 78 εκατομμύρια άτομα, με τα μισά περίπου από αυτά να έχουν αποβιώσει.
 
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του UNAIDS, ο αριθμός των ατόμων που ζουν σήμερα με HIV/AIDS παγκοσμίως υπολογίζεται ότι έχει φθάσει τα 37 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων το 40% δεν έχει επίγνωση της οροθετικότητάς του, ενώ περίπου 2 εκατομμύρια νέες μολύνσεις έχουν καταγραφεί εντός του 2015, με το ένα τρίτο να αφορά άτομα ηλικίας 15-24 ετών.

Στον αντίποδα, τα τελευταία χρόνια τα παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα είναι ενθαρρυντικά διότι παρουσιάζουν μείωση κατά 34% των νέων περιπτώσεων HIV λοίμωξης συγκριτικά με το 2000, μείωση κατά 70% των μολύνσεων μεταξύ των παιδιών, μείωση των σχετιζόμενων με το AIDS θανάτων κατά 27% και αύξηση κατά 16 εκατομμύρια των οροθετικών ατόμων που έχουν πρόσβαση στην αντιρετροϊκή θεραπεία.

Στόχος της διεθνούς κοινότητας είναι μέχρι το 2020 ο αριθμός των νέων μολύνσεων και των σχετιζόμενων με το AIDS θανάτων να μειωθεί κάτω από τις 500.000, η αντιρετροϊκή θεραπεία να παρέχεται σε τουλάχιστον 30 εκατομμύρια συνανθρώπους μας, ενώ οι διακρίσεις έναντι των οροθετικών ατόμων να μηδενιστούν.
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας