Σάββατο 20 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Υπέρμετρη και λανθασμένη χρήση των αντιβιοτικών

Υπέρμετρη και λανθασμένη χρήση των αντιβιοτικών

Αύξηση εκ νέου της κατανάλωσης αντιβιοτικών παρατηρήθηκε στην Κύπρο το 2015, ενώ σύμφωνα με το ειδικό ευρωβαρόμετρο για τη Μικροβιακή Ανθεκτικότητα του 2016 το 14% των Κυπρίων που έλαβαν αντιβιοτικά, απάντησαν ότι τα έλαβαν χωρίς ιατρική συνταγή, αν και η γνώση τους σχετικά με την ορθή χρήση φαίνεται να έχει βελτιωθεί σε σχέση με το 2013.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας,  η Κύπρος συγκαταλέγεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με αυξημένη κατανάλωση αντιβιοτικών φαρμάκων και υψηλά ποσοστά μικροβιακής ανθεκτικότητας.
 
Ενώ, σημειώνει, κατά την προηγούμενη πενταετία παρατηρήθηκε τάση μείωσης της κατανάλωσης αντιβιοτικών στην Κύπρο, η οποία πιθανό να οφειλόταν εν μέρη στην οικονομική κρίση, για το 2015 παρατηρήθηκε εκ νέου τάση αύξησης.

Σύμφωνα με το ειδικό ευρωβαρόμετρο για τη Μικροβιακή Ανθεκτικότητα του 2016, η γνώση των Ευρωπαίων πολιτών, συμπεριλαμβανόμενων και των Κυπρίων, σχετικά με τα αντιβιοτικά και την ορθή χρήση τους παραμένει σε μεγάλο βαθμό ελλιπής και λανθασμένη.
 
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο ευρωβαρόμετρο του 2013, η γνώση των Κυπρίων σχετικά με τη δράση και ορθή χρήση των αντιβιοτικών φαίνεται να έχει βελτιωθεί. Παρόλα αυτά, 14% των Κυπρίων που έλαβαν αντιβιοτικά, απάντησαν ότι τα έλαβαν χωρίς ιατρική συνταγή.

Το Υπουργείο τονίζει την επιτακτική ανάγκη να περιοριστεί η αχρείαστη χρήση των αντιβιοτικών και η συνεπαγόμενη εξάπλωση ανθεκτικών βακτηρίων.

Ορθολογική χρήση σημαίνει χρήση μόνο όταν χρειάζεται για λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια, μετά από ιατρική αξιολόγηση και συνταγή, στη σωστή δοσολογία και διάρκεια θεραπείας, υπογραμμίζει το Υπουργείο.

Όπως σημειώνεται, η εμφάνιση και η εξάπλωση ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων, ιδιαίτερα των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά «τελευταίας γραμμής», αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των ασθενών, παγκοσμίως.

Αυτό σημαίνει, προστίθεται, ότι αρκετές φορές δεν υπάρχει κανένα αντιβιοτικό με το οποίο μπορεί να θεραπευθεί ένας ασθενής, καθιστώντας τέτοιες λοιμώξεις σε παιδιά και ενήλικες δυνητικά θανατηφόρες.
 
Επιπλέον, χωρίς αποτελεσματικά αντιβιοτικά, σύγχρονες ιατρικές θεραπείες, όπως οι χειρουργικές επεμβάσεις, η χημειοθεραπεία και η εντατική θεραπεία, δεν θα είναι πλέον δυνατές.

Η αύξηση της μικροβιακής ανθεκτικότητας οφείλεται κυρίως στην υπέρμετρη και λανθασμένη χρήση των αντιβιοτικών, που συμπεριλαμβάνει τη χρήση τους για ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη. Τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά έναντι των ιών, είναι φάρμακα που σκοτώνουν βακτήρια.
 
Η λήψη τους για ιογενείς λοιμώξεις δεν προσφέρει κανένα όφελος στον ασθενή, ενώ μπορεί να έχει παρενέργειες, όπως η διάρροια.
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας