Παρασκευή 19 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

  Η νηστεία για την καρδιά, τον διαβήτη και τον καρκίνο!

  Η νηστεία για την καρδιά, τον διαβήτη και τον καρκίνο!

Η περιοδική νηστεία όταν γίνεται με το σωστό τρόπο, μπορεί να μειώνει όχι μόνο τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη αλλά και για καρκίνο.
 
Παράλληλα αυξάνει τη διάρκεια ζωής και βελτιώνει την ψυχική υγεία.

Η μειωμένη κατανάλωση κορεσμένου λίπους (ζωικό-επιβλαβές) κατά τη νηστεία και η ταυτόχρονη κατανάλωση μονοακόρεστου (καλού) λίπους από το ελαιόλαδο, ταχίνι, ξηρούς καρπούς συντελεί στη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων, στην ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης και στην πτώση του σακχάρου.
 
Το μεγαλύτερο ίσως πλεονέκτημα της νηστείας είναι η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων με αποτέλεσμα την αυξημένη πρόσληψη αδιάλυτων φυτικών ινών που ευθύνονται για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου (π.χ. παχέως εντέρου, μαστού και προστάτη).
 
Αυξάνεται επίσης η πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών όπως η βιταμίνη C, τα βιοβλαβονοειδή και τα καροτενοειδή (β-καροτένιο, λυκοπένιο), που είναι γνωστά για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και την παρεμπόδιση της δράσης των ελευθέρων ριζών.
 
Τα θαλασσινά παρέχουν αυξημένες ποσότητες σεληνίου, ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων βελτιώνοντας την καρδιακή και νευρική λειτουργία και το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού. Επίσης, αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης Β12.
 
Σύμφωνα με αναφορά που παρουσιάστηκε σε συνέδριο του American College of Cardiology την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου στην Νέα Ορλεάνη, οι άνθρωποι που νηστεύουν τακτικά αντιμετωπίζουν κατά 58% μικρότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, από όσους δεν νηστεύουν. 
 
Οι μελετητές συνιστούν σε όσους μπαίνουν στην διαδικασία νηστείας να συμβουλεύονται τον γιατρό τους, γιατί η όλη διαδικασία είναι ιδιαίτερα στρεσογόνος για τον οργανισμό.

*Δρ. Θέμης Κομοδρόμος 
Καρδιολόγος, επεμβατικός καρδιολόγος στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, όροφος -1
τηλέφωνο  22 200 300 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας