Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Δρ Ελένη Καραφωκά Μαύρου, η γυναίκα επιστήμονας

Δρ Ελένη Καραφωκά Μαύρου, η γυναίκα επιστήμονας

Ημέρα της γυναίκας σήμερα και το HealthNews παρουσιάζει μια εξαίρετη επιστήμονα που διαπρέπει με τις γνώσεις και την προσφορά της στην ιατρική.

Κάθε μήνα φροντίζει και έρχεται στην Κύπρο για να εξετάζει συμπατριώτες μας και με χαρά την φιλοξενούμε στο HealthNews, πρώτα για να την γνωρίσουμε και έπειτα, για να θυμηθούμε όλοι πως υπάρχουν πολλές γυναίκες που με την προσφορά τους σε διάφορους τομείς, διαπρέπουν και κάνουν την Κύπρο περήφανη

Η Δρ Ελένη Καραφωκά Μαύρου είναι χειρούργος πεπτικού, με ειδικότητες, Λαπαροσκοπική - Ρομποτική, χειρουργική και χειρουργική ογκολογία

 


H Δρ Ελένη Καραφώκα Μαύρου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Λατσιά της Λευκωσίας, στην Κύπρο. Έφυγε από την Κύπρο τo 1982 όταν ξεκίνησε τις σπουδές της στην Ιατρική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Τον Απρίλιο του 1996 έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας στην γενικής χειρουργικής (Α’ Χειρουργική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών στο “ΛΑΪΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ”). Είχε την τύχη να εκπαιδευτεί σε κλινική με μεγάλο όγκο περιστατικών και μεγάλη εμπειρία σε όλη την γκάμα της γενικής χειρουργικής.

Πολύ νωρίς ήρθε σε επαφή με τις νεώτερες τεχνικές και εξελίξεις στην μοντέρνα χειρουργική και είχε την ευκαιρία, μεταξύ 2002 -2003, να εκπαιδευτεί με υποτροφία της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας στην Advanced  Λαπαροσκοπική Χειρουργική στο Αννόβερο της Γερμανίας.

Τον Μάιο του 2009 εκπαιδεύτηκε και πιστοποιήθηκε στην χρήση του Ρομποτικού Χειρουργικού Συστήματος Da Vinci.  Στην καθημερινή της πρακτική έχει  την ευκαιρία να εφαρμόζει τις γνώσεις και την εμπειρία μου στην Ρομποτική και Λαπαροσκοπική χειρουργική, αλλά και στην Ανοικτή Χειρουργική σε όλο το φάσμα της γενικής χειρουργικής,  αναλόγως με τις εκάστοτε  ενδείξεις, σε καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις

 Τα τελευταία χρόνια εξετάζετε στο εξωτερικό όμως έρχεστε και Κύπρο.

Τα τελευταία 35 χρόνια ζω στην Αθήνα, όπου και  δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά  στον ιδιωτικό τομέα από το 1997. Εδώ και οκτώ περίπου χρόνια συνεργάζομαι σε μόνιμη βάση με την ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ, ως Διευθύντρια Χειρουργικού Τμήματος.

 

Από  1/3/2016  ξεκίνησε η επίσημη συνεργασία μου με το MEDITERRANEAN  HOSPITAL OF CYPRUS στην Λεμεσό. Κύριος στόχος αυτής της συνεργασία είναι η ανάπτυξη του τμήματος “Ρομποτικής Γενικής Χειρουργικής ” του εν λόγω νοσοκομείου, με σκοπό  να  δοθεί  η ευκαιρία σε όλους τους Κύπριους να απολαύσουν τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η σύγχρονη  βιοτεχνολογίας στις μέρες μας.  


Μέχρι στιγμής η παρουσία μου στην Κύπρο γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα . Μία εβδομάδα κάθε μήνα βρίσκομαι στην Κύπρο, όπου εξετάζω ασθενείς και χειρουργώ στο MEDITTERANEAN  HOSPITAL OF CYPRUS στην Λεμεσό.

Ασθενείς βλέπω και στην Λευκωσία τα απογεύματα.  Όπου και αν βρίσκομαι βέβαια, είμαι διαθέσιμη για τηλεφωνική επικοινωνία σε εικοσιτετράωρη βάση.

 Τι είναι η ρομποτική χειρουργική


“Ρομποτική” ονομάζεται η χειρουργική στην οποία, ανάμεσα στον ασθενή και στον χειρουργό παρεμβάλλεται το Ρομποτικό Χειρουργικό Σύστημα Da Vinci. Tο σύστημα αποτελείται από τρία βασικά κομμάτια: α) την Κονσόλα του Χειρούργου  β) την Τροχήλατη Βάση  Ασθενούς στην οποία είναι προσαρτημένοι τέσσερεις μηχανικοί βραχίονες με υποδοχές για να εφαρμόζουν τα ειδικά εργαλεία  EndoWrist® και γ) την Τροχήλατη Βάση Vision


Σε αντίθεση με αυτό που φαντάζεται οι κόσμος, δεν χειρουργεί το ρομπότ αλλά ο χειρουργός ο οποίος κάθεται στην κονσόλα. Από εκεί  ελέγχει απόλυτα την κίνηση της ρομποτικής  camera μέσα στην κοιλιά του ασθενούς . Η εικόνα  μεταφέρεται στην κονσόλα  τρισδιάστατη και μεγεθυσμένη  επί είκοσι. Από την ίδια θέση ελέγχει  και τις κινήσεις των ρομποτικών εργαλείων. 

Το ρομπότ  συγκρατεί τα ρομποτικά εργαλεία και την ρομποτική κάμερα   με τους μηχανικούς βραχίονες και τα κινεί “μεταφράζοντας ” με απόλυτη ακρίβεια τις κινήσεις του χειρουργού από την κονσόλα.
 


Ποια τα πλεονεκτήματα για τον ασθενή


Η ρομποτική χειρουργική είναι “ελάχιστα επεμβατική χειρουργική” γιατί γίνεται μέσα από πολύ μικρές τομές, σε αντίθεση με την κλασική χειρουργική η οποία γίνεται μέσα από μεγάλες ανοικτές τομές.Αυτό είναι το βασικό της πλεονέκτημα.


Μέχρι πρόσφατα, οιμεγάλες ανοιχτές τομές ήταν η μοναδική δυνατότητα προσπέλασης που διέθετε ο γενικόςχειρουργός για την αντιμετώπιση των χειρουργικών παθήσεων της κοιλίας.

Η ανάγκη να μειωθεί το χειρουργικό τραύμα και τα προβλήματα με την αυξημένη νοσηρότητα και τις συχνέςεπιπλοκές που σχετίζονταν με αυτό, οδήγησε στην εξέλιξη της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής με την μορφή της γνωστής πλέον σε όλους “λαπαροσκοπικής χειρουργικής”, η οποία όμως για καθαρά τεχνικούς λόγους, έχει περιορισμούς και δυσκολίες.

Η ρομποτική χειρουργική ήρθε για να δώσει λύσεις σε αυτά τα προβλήματα και κατάφερε να πάει την χειρουργική σε άλλο επίπεδο και να κάνει “τα αδύνατα δυνατά” !

Το τραύμα είναι πραγματικά ελάχιστο, το χειρουργείο είναι πρακτικά αναίμακτο, τα επίπεδα του μετεγχειρητικού πόνου είναι χαμηλά, οι λοιμώξεις είναι σπάνιες.

Η μετεγχειρητική ανάνηψη του ασθενούς είναι ταχύτατη, με αποτέλεσμα να επιστέφει το συντομότερο στην φυσιολογική του ζωή.
 
Πώς γίνεται η διαδικασία και για ποιες περιπτώσεις προτιμάται
 
Κάθε υποψήφιος ασθενής, μία ή δύο μέρες πριν, υποβάλλεται σε προεγχειρητική εκτίμηση και αξιολόγηση, με σκοπό να διαπιστωθεί εάν μπορεί να υποβληθεί σε ρομποτικό χειρουργείο με ασφάλεια.Εισάγεται στο νοσοκομείο την ημέρα του χειρουργείου .

Η έξοδος του εξαρτάται από το είδος της επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε.


Η ρομποτική χειρουργική μπορεί να εφαρμοστεί στις επεμβάσεις της γενικής χειρουργικήςπου εξελίσσονται σε κλειστή κοιλότητα, δηλαδήστην κοιλιά.

Ποιο συγκεκριμένα, ρομποτικά μπορεί να γίνουν επεμβάσεις όπως η αντιμετώπιση της διαφραγματοκήλης και της αχαλασίας του οισοφάγου, επεμβάσεις στο στομάχι, η χολοκυστεκτομή,επεμβάσεις στο παχύ έντερο, στο πάγκρεας, στα νεφρά, επεμβάσεις από πρόπτωση της μήτρας και του ορθού, επιδιόρθωση όλων των ειδών κήλης και ο κατάλογος επεκτείνεται συνεχώς.

Πριν κάνουμε οτιδήποτε άλλο, βάζουμε το πρώτο trocar (σωλήνας  8-12mm) στο κοιλιακό τοίχωμα και μέσα από αυτό φουσκώνουμε την κοιλιά με  διοξείδιο του άνθρακα (CO2). 

Μέσα από αυτό το trocar βάζουμε την ρομποτική camera και τοποθετούμε και τα υπόλοιπα trocars ( τρία μέχρι πέντε ανάλογα με την επέμβαση)  υπό όραση.

Ακολούθως σταθεροποιούμε την τροχήλατη βάση  σε συγκεκριμένη θέση δίπλα από το ασθενή και προσαρμόζουμε  τους μηχανικούς βραχίονες, μαζί με το ρομποτικό εργαλείο που κρατάει ο καθένας, πάνω στα trocars.

Σε αυτή τη φάση ο χειρουργός απομακρύνεται από το χειρουργικό τραπέζι και παίρνει την θέση του στην κονσόλα για να προχωρήσει το χειρουργείο. Δίπλα στο ασθενή μένει ο δεύτερος χειρουργός που παίζει τον ρόλο του βοηθού.

Όταν ολοκληρωθεί η επέμβαση αφαιρούνται τα trocars, αδειάζει το αέριο και κλείνουν τα “μικρά” χειρουργικά τραύματα.
 
Ποια στοιχεία, μεθόδους, καινοτομίες ή οτιδήποτε άλλο εντοπιζετε ως επιστήμονες ως σημεία αναφοράς;
 
Είμαι βαθιά πεπεισμένη ότι η ρομποτική χειρουργικήήρθε για να μείνει.Είχα την τύχη να είμαι μάρτυρας της πορείας και της εξέλιξης της από τα πρώτα της βήματα.

Είδα το ρομποτικό σύστημα να αλλάζει και να τροποποιείται,με το κάθε νέο μοντέλο να έρχεται να λύσει πρακτικά προβλήματα και να ικανοποιήσει τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της χειρουργικής κοινότητας.

Σαν νέος χειρουργός, παρακολούθησα τα πρώτα τολμηρά βήματα των πρωτοπόρων του είδους .

Τους παρακολούθησα να στέκονται αντιμέτωποι με τους “δύσπιστουςκαι καχύποπτους”θιασώτες της φιλοσοφίας “μεγάλος χειρουργός - μεγάλες τομές”.Όσοι από εμάςεμπιστευτήκαμε την νέα τεχνολογία και την βάλαμε στην καθημερινότητα μας, μπορούμε να πούμε ότι, το χειρουργικό ρομποτικό σύστημα πήρε την χειρουργική ένα μεγάλο βήμα μπροστά και άνοιξε μία πόρτα προς το μέλλον.

Το ψηλό κόστος της αγοράς και της συντήρησης του συστήματος αντιρροπίζεται από την ελάττωση του χρόνου νοσηλείας και των μετεγχειρητικών επιπλοκών και από την ταχύτερη επάνοδοτων ασθενών στην εργασία τους.
 
Πώς βλέπετε την εξέλιξη στο μέλλον
 
Στο μέλλον πιστεύω ότι η χειρουργική θα γίνει ακόμα πιο ατραυματική. Κάποιοι πιστεύουν ότι θα μικρύνει τόσο πολύ που θα φτάσει να γίνεται σε επίπεδο κυττάρου.

Δεν μπορώ να προβλέψω πόσο γρήγορα θα κινηθούν οι εξελίξεις. Ηάσκηση τηςιατρικής έχει γίνει πολύ ακριβή και περίπλοκη δραστηριότηταμε αποτέλεσμα να εξαρτάται άμεσα από την εκάστοτε κατάσταση της οικονομίας.

Προσωπικά εύχομαι και ελπίζω ότι και αν γίνει στο μέλλον να μην χάσει η ιατρική την ανθρωποκεντρική της ταυτότητα.

Όσο εξελιγμένα και να είναι τα εργαλεία που έχει ένας γιατρός στη διάθεση του, η πραγματικά θεραπευτική δύναμηείναι η αγάπη του στον άνθρωπο.
 
Γιατί έρχεστε στην Κύπρο αυτή τη φορά;
 
Στην Κύπρο έρχομαι γιατί είναι η πατρίδα μου, είναι οι ρίζες μου, είναι η αρχή μου. Έφυγα γιατί ακολούθησα την ανάγκη μου να γνωρίσω, να μάθω, να παιδευτώ και να εκπαιδευτώ.

Μετά από τριανταπέντε χρόνια επιστρέφω σαν ώριμος και ολοκληρωμένος χειρουργός, για να δώσω στον τόπο μου αυτό που με πολύ κόπο και πείσμα (σαν γνήσια κύπρια) κατέκτησα.

Απάντησα με μεγάλη χαρά στο κάλεσμα του κυρίου Ζανέτου για συνεργασία με το MEDITERRANEAN HOSPITAL OF CYPRUS.

Το γεγονός ότι διαθέτει ένα υπερσύγχρονο ρομποτικό σύστημα διευκολύνει εξαιρετικά τη επίτευξη τωνστόχων μου.

Πώς βλέπετε την εξέλιξη στην ιατρική και την έρευνα στην Κύπρο


Αν μου κάνατε αυτή την ερώτηση πριν από δέκα χρόνια θα δυσκολευόμουν πολύ να σας απαντήσω.

Σήμερα η Κύπρος διαθέτει  τρείς , υψηλού επιπέδου  ιατρικές σχολές . 

Το μέλλον της ιατρικής και της έρευνας σε αυτό τον τόπο, είναι βέβαιο ότι θα είναι λαμπρό. 

Η Κύπρος είχε πάντα μια χαρακτηριστική άνεση στο να υιοθετεί καινοτόμες ιδέες και να προσαρμόζεται στις εξελίξεις.  

Ελπίζω να μπορέσω και εγώ να είμαι έστω ένα μικρό κομμάτι αυτής της διαδικασίας.
 

 


** Η δρ Ελένη Καραφωκά Μάυρου βρίσκεται στην Κύπρο από τις 5 μέχρι τις 11 Μαρτίου. Τα πρωινά βρίσκεται στο "MEDITERRANEA HOSPITAL OF CYPRUS" στην ΛΕΜΕΣΟ και εξετάζει περιστατικά κατόπιν συνεννόησης. 


Τα απογεύματα εξετάζει ασθενείς στα ΛΑΤΣΙΑ (Λευκωσία) στο ιατρείο της παιδιάτρου Dr Χρυσταλλένης Καραφώκα Τσεριώτου (Αρχιεπισκόπου Κυπριανού 48)


όπως η ίδια δηλώνει βρίσκεται  στην διάθεση του κόσμου για να συζητήσουν μαζί το πρόβλημα υγείας που απασχολεί τον καθένα, είτε για πρώτη ή για δεύτερη γνώμη....!!


Προσωπικά τηλέφωνα: 99400409 ( +306932582182)


Τηλ Κλινικής: 25200100
  

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας