Σάββατο 27 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Σκόνη στην ατμόσφαιρα- οδηγίες απο τον δρ Ζαχαριάδη

Σκόνη στην ατμόσφαιρα- οδηγίες απο τον δρ Ζαχαριάδη

Την εμφάνισή της έκανε και σήμερα από το πρωί στην ατμόσφαιρα, αραιή σκόνη.

Υπουργείο Υγείας και Τμήμα Επιθεώρησης και  Εργασίας ,συχνά με ανακοινώσεις ενημερώνουν το κοινό ,εργοδότες και εργαζόμενους για την προστασία από τα αιωρούμενα σωματίδια που κουβαλά η σκόνη.

Στην Κύπρο παρατηρούνται συχνά επεισόδια μεταφοράς σκόνης από την έρημο της Σαχάρας και τις περιοχές Βορείου Αφρικής και Δυτικής Ασίας.
Περισσότερο από την σκόνη επηρεάζονται άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού

Συμβουλές από τον Πνευμονολόγο:

Σύμφωνα με τον πνευμονολόγο συνεργάτη του HealthNews, δρ Αντρέα Ζαχαριάδη, ευπαθείς ομάδες είναι παιδιά ηλικιωμένοι άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα όπως η χαπ χρονια βρογχίτιδα Εμφυσημα πνευμονική ίνωση βρογχεκτασιες

Άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια γενικά καρδιολογικά προβλήματα άτομα με ανοσοκαταστολή νεφροπαθείς και λοιπά

Πώς πρέπει να προφυλαχθεί ωστόσο κάποιος από τις επιδράσεις της σκόνης  όταν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, ο γιατρός επισημαίνει:

Είναι καλό κάποιος να περιορίζεται στο σπίτι αν όμως πρέπει να βγει έξω να φορά μία μάσκα  Η έναν υγρό μαντηλάκι να το βάζει να καλύπτει τη μύτη και το στόμα.

Άτομα με αναπνευστικά προβλήματα είναι σημαντικό να επικοινωνήσουν άμεσα με τον πνευμονολόγο τους εάν έχουν κάποια επιδείνωση των συμπτωμάτων του
Κοινά συμπτώματα λόγω σκόνης είναι δυσκολία στην αναπνοή βήχας είτε ξηρός είτε με φλέγματα αίσθημα ότι η μύτη είναι γεμάτη με εκκρίσεις, μπουκωμένη μύτη δηλαδή ή ακόμα και κάψιμο στα μάτια και κόκκινα μάτια

Τέλος, είναι σημαντικό κάποιος καπνιστής τουλάχιστον ,αυτές τις μέρες να απέχει από αυτήν την κακή συνήθεια, σύμφωνα με τον γιατρό,γιατί μπορεί να επιδεινωθούν περισσότερο όλα του τα συμπτώματα

Σχολεία:

Όταν οι ρύποι ξεπερνούν τα 150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, διακόπτεται η λειτουργία των δημόσιων ή ιδιωτικών βρεφικών, βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
 
Επιστημονική Κοινότητα:

Εντύπωση προκαλούν έρευνες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, οι οποίοι εντόπισαν μια ολόκληρη λίστα από επικίνδυνα βαρέα μέταλλα στην αφρικανική σκόνη, που «επισκέπτεται» τη χώρα μας ολοένα και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας του φαινομένου της ερημοποίησης που καταγράφεται στη Σαχάρα.
 
Το ζήτημα προκαλεί τεράστια ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα για τις επιπτώσεις που έχει η μεταφορά της «τοξικής» αφρικανικής σκόνης στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον, καθώς η αφρικανική σκόνη εμφανίζεται πλέον σε όλα τα μήκη και πλάτη της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας, ενώ αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον.
 
Οι επιστήμονες δίνουν πλέον για πρώτη φορά την εξήγηση για τα αυξημένα επεισόδια εμφάνισης σκόνης στον ουρανό των χωρών της Μεσογείου, η οποία δεν είναι άλλη από την ερημοποίηση, που αποτελεί μία από τις πιο δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
 
Στη Σαχάρα, η ερημοποίηση προχωρά με ανυπολόγιστα ταχείς ρυθμούς, με αποτέλεσμα οι έρημες περιοχές να επεκτείνονται εις βάρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αυξάνοντας τις ποσότητες της σκόνης που μπορεί να μεταφερθούν στην ατμόσφαιρα.

Πρόβλεψη Καιρού :

Χαµηλή πίεση αναµένεται να επηρεάσει σταδιακά την περιοχή και η σκόνη είναι ιδιαίτερα αισθητή απο νωρίς το πρωί της Πέμπτης.
 
Σήµερα, θα παρατηρούνται κατά διαστήµατα αυξηµένες µέσες και ψηλές νεφώσεις, ενώ αργά το απόγευµα αναµένονται µεµονωµένες βροχές, κυρίως στα δυτικά παράλια. Η θερµοκρασία θα ανέλθει στους 24 βαθµούς στα δυτικά παράλια, γύρω στους 22 στο εσωτερικό και τα υπόλοιπα παράλια και στους 15 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.
 
Απόψε, θα παρατηρούνται κατά διαστήµατα αυξημένες νεφώσεις οι οποίες αναµένεται να δώσουν µεµονωµένες βροχές, χωρίς να αποκλείεται και µεµονωµένη καταιγίδα, αρχικά στα δυτικά και αργότερα και σε άλλες περιοχές. Η θερµοκρασία θα πέσει στους 11 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 13 στα παράλια και στους 7 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.
 
Την Παρασκευή τοπικά αυξηµένες νεφώσεις αναµένεται να δώσουν µεµονωµένες βροχές, χωρίς να αποκλείεται και µεµονωµένη καταιγίδα. Στην ατµόσφαιρα θα παρατηρείται αραιή σκόνη. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει πτώση.
 
Το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι κατά διαστήµατα κυρίως συννεφιασµένος και αναµένονται τοπικές βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει περαιτέρω µικρή πτώση.
 
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας