Τετάρτη 24 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Δερματικές παθήσεις

Δερματικές παθήσεις

Σχεδόν όλες οι δερματοπάθειες του σώματος μπορούν να ανευρεθούν στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Παρόλα αυτά, οι πιο συνηθισμένες δερματοπάθειες που εμφανίζονται στην περιοχή των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι οι παρακάτω:

Έρπης γεννητικών οργάνων:

Η μετάδοση του έρπη των γεννητικών οργάνων γίνεται με άμεση επαφή ή με μετάδοση σωματικών υγρών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κνησμό και τσούξιμο της περιοχής, αρχικά, ενώ αργότερα εμφανίζονται μικρές φυσαλίδες και ερυθρότητα του δέρματος στην περιοχή.
 
Στις γυναίκες ο έρπης παρουσιάζεται στα εξωτερικά κολπικά χείλη (χείλη του αιδοίου), στον κόλπο, στον τράχηλο της μήτρας και γύρω από τον πρωκτό.
 
Η αγωγή που χρησιμοποιείται διακρίνεται στα πρακτικά μέτρα και τα αντιϊκά φάρμακα. Ο ιός του έρπη αν και ανενεργός παραμένει στο ανθρώπινο σώμα για πάντα, γεγονός που καθιστά την καταπολέμησή του μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο και επιμονή.
 
Όσον αφορά στα πρακτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού, αυτά περιλαμβάνουν τη χρήση τοπικών αλοιφών και διάφορων σκευασμάτων, τα οποία ανακουφίζουν από τα συμπτώματα και επουλώνουν τις πληγές που δημιουργεί ο ιός.
 
Όσον αφορά στα αντϊικά φάρμακα, αυτά λαμβάνονται για να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού και σε άλλα μέρη του σώματος.
 
Επίσης, όταν υπάρχει το ερπητικό εξάνθημα, που έχει διάρκεια ζωής περίπου 3-6 μέρες, οι σύντροφοι πρέπει να απέχουν από τη σεξουαλική επαφή.

Τον ιό των κονδυλωμάτων (HPV)
 
Τα κονδυλώματα ανήκουν σε μια κατηγορία ιών που ονομάζονται Human Papilloma Virus (HPV) και είναι μία οικογένεια ιών, που αποτελείται 200 τύπους ιών. Αποτελούν μία από τις συχνές σεξουαλικά μεταδιδόμενες παθήσεις και προσβάλλουν το δέρμα γύρω από τα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό, αλλά και τον βλεννογόνο, (δηλαδή την εσωτερική επίστρωση) του κόλπου.
 
Η μετάδοσή τους γίνεται απευθείας με την επαφή και δεδομένου ότι εμφανίζονται σε τόσο μεγάλη περιοχή, το προφυλακτικό δεν προσφέρει απόλυτη προστασία από τον ιό.
 
Το κύριο σύμπτωμα της νόσου είναι η εμφάνιση χαρακτηριστικών διογκώσεων, σαν μικρά μπαλάκια διαφόρων σχημάτων και μεγεθών, τα οποία εμφανίζονται πολλά μαζί στα χείλη του αιδοίου και μέσα στον κόλπο και πολλές φορές συνοδεύονται από πόνο και μικρές αιμορραγίες μετά τη σεξουαλική πράξη. Επίσης, πολύ συχνά προκαλούν φαγούρα.
 
Ο ιός του HPV δεν μπορεί να απομακρυνθεί από τον οργανισμό.
 
Όμως οι δυσπλασίες και τα κονδυλώματα μπορούν να αφαιρεθούν με καυτηριασμό, με πάγωμα με κρύο άζωτο, χειρουργική αφαίρεση ή θεραπεία με χημικές ουσίες. Για τις γυναίκες, είναι πλέον διαπιστωμένο ότι θεωρούνται προκαρκινική φάση, με μεγάλο κίνδυνο εξαλλαγής και απειλής της γυναίκας από καρκίνο των γεννητικών οργάνων.

Το έκζεμα γεννητικών οργάνων - Δερματίτιδα

Στην περίπτωση παρουσίασης εκζέματος στα γεννητικά όργανα προκαλείται κνησμός στην περιοχή και εμφανίζονται διαβρώσεις, ερύθημα και λειχηνοποίηση.
 
Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα (η αιτία του οποίου παραμένει άγνωστη), ενώ έχει παρατηρηθεί και κληρονομική προδιάθεση.
 
Η αντιμετώπιση του εκζέματος γίνεται με χρήση τοπικών αλοιφών και σκευασμάτων και χορήγηση αντισταμινικών.

Η ψωρίαση γεννητικών οργάνων

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια, μη μεταδοτική αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις. Η ασθένεια αυτή προκαλεί συνήθως κοκκινίλες, φολιδωτές κηλίδες, που εμφανίζονται στην επιδερμίδα στην περιοχή του αιδοίου.
 
Η αιτία της ψωρίασης παραμένει άγνωστη, αν και φαίνεται να σχετίζεται με γενετικούς παράγοντες.
 
Ενώ και η θεραπεία της παραμένει, επίσης άγνωστη, αφού παραμένει μία χρόνια ασθένεια που επανεμφανίζεται, ενώ επιδεινώνεται από παράγοντες όπως το άγχος, το στρες, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και την απόσυρση των συστηματικών κορτικοστεροειδών.
 
Συχνά εφαρμόζεται τοπική θεραπεία κορτιζόνης για την ανακούφιση και επούλωση των συμπτωμάτων.


*Δρ Θάνος Ασκητής ,ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Συμβουλευτική γραμμή επικοινωνίας 77 77 28 77
  
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας