Παρασκευή 26 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Ιλαρά

Ιλαρά

 Η ιλαρά, η ερυθρά και η παρωτίτιδα είναι ασθένειες που μεταδίδονται με σταγονίδια κατά το βήξιμο ή τους πταρμούς (φτέρνισμα). 
 
Σε αναπτυγμένες χώρες όπου το εμβόλιο για την ιλαρά γίνεται μαζικά σε όλα σχεδόν τα παιδιά, η θνητότητα από τη νόσο εντοπίζεται στο 1-2%.
 
Σε αναπτυσσόμενες χώρες όμως, που δεν γίνονται δωρεάν μαζικοί εμβολιασμοί, η θνητότητα φτάνει μέχρι και στο 25%. 
 
Οι ειδικοί έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου παγκοσμίως καθώς μέχρι στιγμής τα ανεμβολίαστα παιδιά είναι λίγα και προστατεύονται από τα πολλά που είναι εμβολιασμένα.
 
Κάποια στιγμή, ωστόσο, η κόκκινη αυτή γραμμή θα ξεπεραστεί και θα υπάρξουν μαζικοί θάνατοι παιδιών.
 
Η παιδίατρος Μαρία Νεοφύτου εξηγεί, 
 
  • Οφειλεται στον ιο της ιλαρας.Ειναι νοσος της παιδικης ηλικιας. Στις χωρες που γινεται ο εμβολιασμος παρουσιαζετα σποραδικα.Στις αλλες χωρες εξακολουθει να εμφανιζεται κατα επιδημιες καθε 2-4 χρονια.
 
 
  • Μεταδιδεται κυρια απο το αναπνευστικο με σταγονιδια,απο την αρχη των συμπτωματων μεχρι και 4 μερες μετα την εμφανιση του εξανθηματος.Αφηνει μονιμη ανοσια δηλ.δεν το ξανακολλας.
 
 
  • Η κλινικη εικονα,εμφανιζεται με μετριο πυρετο,ερεθισμο των επιπεφυκοτων, δακρυρροια(τρεχουν τα ματια) φωτοφοβια ,καταρροη ,φτερνισμα.Μεσα στο στομα εμφανιζονται οι κηλιδες Κοπλικ στις παρειες.4-5μερες μετα ο πυρετος ανεβαινει αποτομα μεχρι και 40 βαθμους κελσιου και εμφανιζεται και το εξανθημα.Αρχιζει πισω απο τα αυτια  μετα προσωπο και μετα σε ολο το σωμα μεσα σε 2-3 μερες.Ειναι  κηλιδωδες που συρρεει.Την4η μερα ο πυρετος αρχιζει να υποχωρει  και μαζι και  το εξανθημα.Μετα μπορει να παρατηρηθει απολεπιση και υπερχρωση του δερματος  στις περιοχες που ηταν καλυμενο με εξανθημα.
 
  • Γιατι πρεπει να γινεται ο εμβολιασμος(MMR) στο οποιο περιεχεται και το εμβολιο κατα της ιλαρας?Γιατι μπορει να παρουσιαστουν επιπλοκες κατα την νοσηση.Οι κυριοτερες επιπλοκες ειναι η πνευμονια, η ωτιτιδα και η εγκεφαλιτιδα.Η επιπλοκες απο το Κ.Ν.Σ ειναι η εγκεφαλομυελιτιδα που εκδηλωνεται 2-5 μερες μετα το εξανθημα και η προγνωση της οποιας ειναι σοβαρη.Απωτερη επιπλοκη απο τοΚ.Ν.Σ που μπορει να εκδηλωθει μηνες μετα η και χρονια ειναι η υποξεια σκληρυντικη πανενγεφαλιτιδα της οποιας η προγνωση ειναι πολυ κακη(πληρης καταστροφη του εγγεφαλου).Αλλες επιπλοκες η μυοκαρδιτιδα (πολυ σοβαρη) και  η θρομβοπενικη πορφυρα.
 
 
  • Η προγνωση στην βροχοπνευμονια και εγκεφαλιτιδα   ειναι  κακη με μεγαλη πιθανοτητα να επελθει ο θανατος.
 
  • Ετσι η καλυτερη προφυλαξη ειναι ο εμβολιασμος και δεν εχει καμμια σχεση ο αυτισμος με τον εμβολιασμο  που ωρισμενοι οι οποιοι γενικα τασσονται εναντιον των εμβολιασμων  διακηρρυτουν
 
 
 
 
* δρ Μαρία Νεοφύτου, παιδίατρος, Λευκωσία,τηλέφωνο 99329292
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας