Σάββατο 27 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

ΔΩΡΕΑΝ τεστ ΠΑΠ στο Παλαιχώρι

ΔΩΡΕΑΝ τεστ ΠΑΠ στο Παλαιχώρι

Κάτω από το σύνθημα  "ΠΡΟΦΥΛΑΞΟΥ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ" η Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών (ΚΟΓΕΕ) με την στήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής και του Υπουργείου Υγείας ανακοινώνει την έναρξη της Γ’ Φάσης του πιλοτικού προγράμματος για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη με πρωτοβουλία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών, οι γυναίκες της υπαίθρου αγνοούν το θέμα της πρόληψης και από σήμερα θα γίνεται ΔΩΡΕΑΝ εξέταση του τεστ Παπανικολάου στις γυναίκες ηλικίας 25 με 65 ετών στο Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου.
 
Το Πρόγραμμα,λειτούργησε πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο 2012, με διάρκεια 15 μήνες, κάλυψε τις κοινότητες της περιοχής Σολέας και αγκαλιάστηκε αμέσως από τους κατοίκους.
 
Μέσω του προγράμματος παρέχεται δωρεάν το τεστ Παπανικολάου σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 24-65 ετών, ενώ αναλόγως των αποτελεσμάτων της κάθε γυναίκας, παραπέμπεται σε περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις και θεραπεία όταν αυτό επιβάλλει το αποτέλεσμα του τεστ ή το θεωρεί σκόπιμο ο ειδικός ιατρός που θα κάνει την εξέταση.
 
Το Πρόγραμμα στοχεύει, επίσης, στη διαφώτιση και επιμόρφωση για την ασθένεια.
 
Η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος παρακολουθείται σε μηνιαία βάση από ομάδα εμπλεκομένων.
 
Κατά την πρώτη φάση υλοποίησης του προγράμματος, εξετάστηκαν με το τεστ Παπανικολάου 485 γυναίκες του πληθυσμιακού στόχου.
 
Σε πέντε εξ αυτών διαγνώστηκε προκαρκινική κατάσταση και μέσω της κατάλληλης θεραπείας που τους παρασχέθηκε σώθηκαν πέντε ζωές.
 
Σημαντικό, επίσης, ποσοστό των γυναικών έλαβε άλλη φαρμακευτική αγωγή και γυναικολογική θεραπεία.
 
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος που προσβάλλει τις γυναίκες παγκόσμια, με περίπου 500.000 νέα περιστατικά και 250.000 θανάτους ετησίως.
 
Σχεδόν όλα τα κρούσματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι συσχετισμένα με λοίμωξη των γεννητικών οργάνων από τον ιό human papillomavirus (HPV), που αποτελεί και την πιο συχνή λοίμωξη του αναπαραγωγικού συστήματος.
 
 Χωρίς άμεση δράση, οι θάνατοι από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας προβλέπεται να αυξάνονται κατά 25% τα επόμενα 10 χρόνια.
 
Σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΚΑΦ ο καρκίνος αυτός θεωρείται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ως η πιο θανάσιμη μορφή καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως που όμως πολύ εύκολα μπορεί να προληφθεί.

Ευθύνεται για το θάνατο πέραν των 270000 γυναικών το χρόνο εκ των οποίων το 85% είναι σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Στην Κύπρο διαγιγνώσκονται κατά μέσον όρον 30 νέα περιστατικά ετησίως εκ των οποίων γύρω στα 15 είναι προχωρημένου σταδίου καθιστώντας την αποτελεσματική θεραπεία δύσκολη ή και ανέφικτη. 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας