Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Οι ιατρικές υπηρεσίες στη Συρία έχουν μετατραπεί σε πολεμικό στόχο

Οι ιατρικές υπηρεσίες στη Συρία έχουν μετατραπεί σε πολεμικό στόχο

 Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει περισσότερα για να προστατέψει την περίθαλψη στη Συρία, καθώς οι ιατρικές υπηρεσίες γίνονται στόχοι του πολέμου, σύμφωνα με μια έρευνα που εκδόθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet χθες.

Ο Σαμέρ Ζαμπούρ, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Υγείας του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού ο οποίος ήταν ένας από τους καθηγητές που επέβλεψαν την έρευνα, είπε ότι το 2016 ήταν η πιο επικίνδυνη χρονιά για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στη Συρία, με πολλαπλές επιθέσεις που περιελάμβαναν φόνους, φυλάκιση, απαγωγή και βασανιστήρια.

"Η διεθνής κοινότητα έχει αφήσει αυτές τις παραβιάσεις των διεθνών κανόνων ανθρωπιστικής βοήθειας και ανθρώπινων δικαιωμάτων αναπάντητες κατά μεγάλο μέρος, παρά τις τεράστιες επιπτώσεις τους", είπε, τονίζοντας ότι "υπήρξαν απαξιωμένες καταγγελίες, αλλά λίγη δράση".

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην έκτη επέτειο της συριακής κρίσης, χρησιμοποίησε στοιχεία από πολλαπλές πηγές για να εκτιμήσει τις επιπτώσεις του πολέμου στην περίθαλψη και τους εργαζόμενους σε υπηρεσίες υγείας.

Το συμπέρασμά της ήταν ότι η περίθαλψη στη Συρία έχει "οπλοποιηθεί", η ανάγκη των ανθρώπων για αυτές τις υπηρεσίες έχει χρησιμοποιηθεί ως όπλο εναντίον τους με την άρνηση πρόσβασης σε αυτές.

Η έρευνα υπολογίζει ότι 814 άτομα ιατρικών υπηρεσιών σκοτώθηκαν μεταξύ του Μαρτίου του 2011 και του Φεβρουαρίου του 2017, αλλά ο Ζαμπούρ τόνισε ότι αυτός ο αριθμός ήταν μάλλον "μια τεράστια υποτίμηση" των πραγματικών θυμάτων λόγω της δυσκολίας στη συλλογή και επιβεβαίωση των αποδεικτικών στοιχείων.

Οι ερευνητές είπαν ότι μόνο πέρσι πραγματοποιήθηκαν περίπου 200 επιθέσεις σε ιατρικές εγκαταστάσεις, και πρόσθεσαν ότι ένα βασικό χαρακτηριστικό της οπλοποίησης των υπηρεσιών περίθαλψης είναι η επαναλαμβανόμενη στοχοποίηση ιατρικών κέντρων με σκοπό να τα κλείσουν.

Οι επιθέσεις σε νοσοκομεία και ιατρικές εγκαταστάσεις υπολογίζεται ότι αυξήθηκαν σε 199 το 2016, από περίπου 90 το 2012. Το νοσοκομείο Σπηλαίου Καφρ Ζίτα στη Χάμα έχει βομβαρδιστεί 33 φορές από το 2014, μεταξύ των και έξι φορές φέτος, σύμφωνα με την έρευνα.

Το Μ10, ένα υπόγειο νοσοκομείο στο ανατολικό Χαλέπι, έχει υποστεί επιθέσεις 19 φορές σε τρία χρόνια, και καταστράφηκε τελικά τον Οκτώβριο του 2016.

 
Πηγή: ΚΥΠΕ 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας